Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cuvantul bine temperat - Cozile la lift

Regulile sanitare în vigoare de o vreme trebuie respectate și la lifturi. Blocul nostru are trei lifturi care, în teorie, pot transporta 10-12 persoane. Acuma însă, în lift nu au voie mai mult de trei persoane, cu mască.
Uneori, când sunt mutări, unul din lifturi e blocat pentru transportul mobilelor și numai două lifturi rămân la dispoziția locatarilor. Se mai întâmplă și ca mutarea - deci blocarea unui lift - să coinicidă cu defectarea unuia din cele două disponibile, deci rămîne numai un lift în circulație pentru cei peste o mie de locatari ai blocului.
Restricția de trei persoane în lift duce la formarea cozilor la lift. Și, cum canadianul e un om răbdător, el se instalează disciplinat la coadă. Cele mai lungi cozi sunt la subsol - unde vine lumea fie de la parcarea subterană, fie de la spălătorie - și la parter, unde se adună cei care s-au plimbat, sau cei care fac livrări.
În general, în materie de cozi, Canada e o țară foarte organizată. La magazine iei un număr de ordine și vânzătorii strigă numerele. La autobuze se fac cozi în lungime, nicio problemă. La lift însă, nefiind un loc unde statul la coadă să fi fost luat în calcul la construicția de blocuri, nu există ordinea din alte părți și totul se bazează pe memoria vizuală a celor care, din lipsă de spațiu, așteaptă liftul pe unde apucă.
Zilele trecute mi s-a întâmplat să nimeresc, venind din parcarea subterană, într-un moment în care meregea numai un lift pentru locatari. Se formase o coadă, dar nu în lungime, coridorul din fața celor trei lifturi n-o permitea, ci în lățime. Dintr-o privire știai de unde vine omul: de la cumpărături, de la spălătorie sau de la plimbarea cu câinii, uneori imenși. Deși nimeni nu știa cauza exactă a problemei, toți noii-veniți întrebau ce s-a-ntâmplat, primind, ca răspuns higienic, un simplu dat din umeri .
M-am așezat la rând, pe lat, ca toată lumea. Problema era că singurul lift în funcțiune venea la subsol deja cu trei persoane, cei de la parter preferând să ocupe un loc în lift, chair dacă liftul întâi cobora la subsol și abea apoi urca. Noi, cei de la subsol, eram deci clasa de jos - și la propriu și la figurat.
Enervată de așteptare, o femeie cu un cărucior în care trona bidonul cu detergent de rufe (era clar de unde venea), s-a instalat lângă butonul care chema liftul și apăsa tot timpul. Un domn, cu mască și ecran de plexiglas peste figură, a încercat să-i comunice răzvrătitei că apăsatul de mai multe ori pe buton n-ajută. Nu prea se înțelegea ce spunea sau gesticula binevoitorul, se putea doar bănui. Răzvrătita, deși n-a înțeles ce bolborosise blajinul, a replicat - cu cel mai autentic ton de „ba p-a mă-tii” al genialilor Caragiale și Birlic - că ține butonul apăsat pentru ca cei de la parter să nu ocupe liftul. Blajinul, deznădăjduit, a renunțat la explicații.
O doamnă elegantă a apărut la un moment dat cu un uriaș pachet de 30 de suluri de hârtie higienică și, după vreo zece minute, disperată, s-a îndreptat spre ieșire, dispărând cu prețioasa ei provizie.
După vreo 15 minute mi-a venit rândul, s-au urcat cu mine un tinerel și un domn cu masca sub nas. Liftul, urcând de la subsol, a oprit la parter, unde, invitat - în ciuda restricției - de domnul cu masca sub nas, s-a urcat un livreur de pizza. Domnul cu masca sub nas a citat, ca scuză, ziarul de azi, în care scrie că masca e inutilă. Nu s-a comentat. Liftul a oprit la etajul următor, cel cu pizza a coborât și vorbărețul a reafirmat inutilitatea măștii. În acel moment liftul a avut o zguduitură și s-a oprit la etajul următor, deși nu ar fi trebuit. „Vedeți, am spus, liftului nu i-a plăcut comentariul dv”. Provocat de ruperea tăcerii mele, și-a reluat expunerea îndoielilor, dar am tăcut și imediat mi-a venit rândul să cobor. O fericire să fii afară din cușcă, mi-am spus, gândind ce bine m-au antrenat cozile din România anilor '70-'80!


Veronica Pavel Lerner / Toronto





Veronica Pavel Lerner    7/17/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian