Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Emigrantii inteligenti - „high-tech brain power”


SUA, singura mare putere de astăzi, e prin excelentă tara emigrantilor si a profitat din plin mai ales de cele doua războaie mondiale, care au subminat superioritatea Europei prin uciderea a zeci de milioane de tineri si bombardarea oraselor.
După capitularea neconditionată a Germaniei, americanii si rusii au luat ca prada de război mii de inventii si cercetătorii, von Braun părintele rachetelor etc., apoi intelectuali si întreprinzătorii europeni au emigrat în „Tara tuturor posibilitătilor” unde aveau conditii mult mai bune de cercetare si afirmare decât în „Lumea Veche”.
Dar chiar si după reconstructie, Europa nu a reusit să revină la vechiul standard intelectual, pentru că SUA au impus un stil de viată bazat „pe plăceri” chiar si în universităti, iar rusii unul de „Lagăr”.
Nici promovarea muncitorilor, mai ales în est, sau folosirea universitătilor ca refugiu pentru somerii tineri în vest, n-au creat un climat favorabil refacerii elitelor.
Apoi fuga din „Lagăr”, după revolta din Budapesta 1956, Praga 1968 si prăbusirea comunismului 1989 au dus la o hemoragie intelectuală europenă mereu în favoarea SUA.

În sec. 21 succesul refacerii unitătii europene, UE si expansiunea economică a Chinei schimbă paradigmele. „National Intelligence Council”, serviciile secrete din SUA, constantă că geopolitica va fi determinată în viitor de migratia fortei de muncă calificată - „high-tech brain power”.
USA se teme nu numai că nu vor mai imigra specialisti din UE, ci că acestia si chiar si cei americani, se vor reorienta spre China si India, care alocă sume enorme pentru cercetare.
CIA, care 50 de ani a supraveghiat direct si nemijocit Germania, Europa ocupată si militar, cunoaste bine slăbiciunile „Lumii Vechi”. Pe de o parte nemtii, europenii nu mai fac copii, nu-s în stare să-i integreze pe imigranti si pe de altă parte UE nu investeste suficient în modernizarea militară si în tehnologiile de vârf.
Pentru a contracara această previziune pesimistă, UE vrea să investească 40 miliarde de Euro (2007-2012) pentru cercetare si să-i readucă cumva acasă pe cei peste 100.000 de cercetători din USA, pentru a-i folosi la planul de a reface Europa într-o mare putere, si intelectuală. În Germania suverană se discută din nou despre elite si cum pot fi ele create, de autonomia universitară si libertatea în alegerea profesorilor si studentilor, de investitii în cercetarea stiintifică etc. – teme tabu în RDG si RFG. Fostele tări comuniste, azi în UE sau candidate, ca România, pregătesc încă cadre calificate, care emigrează în occident.
În viitor UE va crea pentru toti europenii conditii de viată si de cercetare, care să descurajeze emigratia spre America sau Asia.
Umbrele apăsătoare a celor două războaie mondiale dispar încet din Germania si din Europa.





. dr. Viorel Roman, consilier academic la Universitatea din Bremen, Germania    6/4/2005


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian