Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cuvântul bine temperat - M-am tuns!

La liceu era o vorbă: băieții trebuiau să spună după tunsoare, a adoua zi: „M-am tuns și nu mă laud”, altfel colegii îi dădeau o ușurică - adică o pălmuță - la ceafă. Ei bine, eu m-am tuns și mă laud! Singură, obligată de starea de necesitate datorată izolării. Saloanele și frizeriile sunt închise, iar acasă nu pot s-o chem pe frizeriță să mă tundă pe balcon, e încă răcorel în Canada!

E drept că tot nu mă vede nimeni acuma în afară de mine, în oglindă, dar nu-mi plac pletele, iar bretonul, pe care l-am tot scurtat, nu mai e proporțional - ca dimensiuni - cu restul părului, mult prea lung. Am luat deci foarfeca mare cumpărată de la un magazin ieftin chinezesc și am dus-o-n baie, împreună cu forfecuța de unghii pentru breton.

Baia mea n-are fereastră, e luminată de o lampă de neon, al cărui bec în formă de tub mi-a fost schimbat acum vreun an, spunându-mi-se atunci că nu se va arde înainte de zece ani. Lumina se aprinde cu întrerupătorul de la intrarea în baie. Logic! Eu sting lumina doar noaptea, ziua o las aprinsă, e mai simplu și n-am nevoie să fac economie de curent, suma lunară la bloc e fixă.

Am pus peste chiuvetă un plastic care s-o acopere, lăsând în dreptul robinetului un spațiu prin care să poată curge apa - la nevoie - în chiuvetă. Am strâns carpetele, m-am înfășurat într-un harnașament de pelerine de plastic și m-am plasat, în picioare, în fața oglinzii, peste chiuvetă. Eram chiar lângă intrare, iar foarfeca, pregătită de atac, era în mâna mea dreaptă. Mi-am scos ochelarii și am început acțiunea. Cu dreapta, care manipula foafeca, tăiam, cu stânga luam câte un smoc de păr pe care, apoi, îl scurtam fără milă. Degeaba am încercat să echilibrez dimensiunea smocurilor sortite pieirii plasându-l între degetele mâinii stângi, cum am văzut la frizeri. N-am reușit. Și asta nu pentru că n-aș fi știut cum să fac, dar, cum la mâna stîngă, când am fost mică, am avut polio, n-o pot ține prea mult în poziție ridicată, așa că am ținut-o tot timpul sprijinită - cu cotul - de peretele din stânga mea.

Părul se ducea atât pe harnașamentul de pe mine, cât și pe plasticul de pe chiuvetă și, mai ales, pe jos. De fapt se raspândea vertiginos în toată baia.
Și cum tăiam eu fără milă de peste tot, cu cotul mâinii stângi sprijinit pe perete și cu foarfeca în dreapta, deodată s-a stins lumina și m-am trezit într-o beznă totală. Hait, îmi zic, s-a întrerupt curentul. Cum o să ma spăl pe cap fără apă, cum o să curăț mizeria? Ușa de la baie fiind deschisă, am ciulit urechile și am auzit bâzâitul umidificatorului din casă. Am deschis ușurel robinetul, apa curgea. Uraaa, nu e pană! S-o fi ars tubul de neon, cel garantat pe zece ani? Ce mă fac? Întunericul persistă. Nu-i vorbă că oricum nu vedeam în spate, dar nici în față fără ochelari, dar să ma tund chiar în beznă?

Nu m-am descurajat, am continuat să tai vârtos, la nimereală și fără nicio ordine, ba din spate, ba din lateral, ba de sus. Nu mă mai interesa unde cade părul și nici cum va ieși tunsoarea, cel mai mult mă preocupa mâna stângă sprijinită de perete, pe care din când în când o lăsam jos, ca să se odihnească.
La un moment dat, bâjbâind lungimea părului, am hotărât să opresc foarfeca. Din față trebuiau - pe lumină - să nu se vadă lațele din spate. Celularul are lanternă, dar era în bucătărie și, dacă mă duceam sa-l iau, aș fi umplut toată casa cu părul de pe harnașament.

După ce am oprit foarfeca, când să-mi scot pelerinele, nu știu cum ating cu stânga peretele și deodată se face lumină. Întrerupătorul, bată-l vina, el fusese mișcat din greșeală de cotul meu stâng și, ca orice întrerupător fidel, și-a făcut conștiincios datoria și la stins și la aprins!
În final, deci, n-am avut dreptate să declar - fie și numai în gând - „m-am tuns și mă laud”?


Veronica Pavel Lerner / Toronto





Veronica Pavel Lerner    5/7/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian