Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Panopticum - Fenomenul Peterson

Noi oamenii, suntem singura specie cunoscută până în prezent, care îsi face idoli din te miri cine sau ce, pentru ca mai întâi să-i venereze, uneori chiar cu religioasă evlavie si fervoare, dar apoi, mai de vreme ori mai târziu, să-i hulească si să-i pângărească în cele mai josnice moduri. În America de Nord, această apucătură, mult exacerbată si ridicată la statut de stiintă, este pâinea de toate zilele pentru un numeros si preaputernic segment al societătii, cuprinzând persoanele ce îndeobste slujesc media. Un exemplu recent, remarcabil prin anvergură si amploare este Fenomenul Peterson.
Din păcate spatiul disponibil este cam nepotrivit pentru un subiect atât de vast si complex, dar trebuie să ne multumim cu cceea ce avem.

Jordan Bernt Peterson s-a născut la 12 iunie 1962 în Edmonton, într-o familie de intelectuali modesti si a crescut în Fairview, un orăsel din nord-vest Alberta. În adolescentă, înflăcărat de miturile propagandistice glorificând marea revolutie din Rusia taristă, vehiculate pe vremea aceea în Canada, s-a alăturat, între 13 si 18 ani, partidului NDP si a decis că “religia era pentru cei ignoranti, slabi si superstitiosi.” Aceste convingeri l-au făcut la terminarea liceului să înceapă, în 1979, studii politice la Grande Prairie Regional College din Fearview.
Transferat ulterior la Universitatea din Edmonton, el a absolvit acolo cu un BA în stiinte politice. Însă dezamăgit, după ce în colegiu a cunoscut de aproape câtiva activisti de stânga, a renuntat la himerica mare revolutie comunistă. În schimb, realizând importanta predispozitiei pentru distrugere în viata societătii omenesti, a decis să se dedice studiului psihologiei.
De aceea si-a continuat studiile la Universitatea din Edmonton si în1984, a obtinut un al doilea BA, în psihologie.
Apoi, în 1985, înscriindu-se într-un program de psihologie clinică la Universitatea McGill, s–a mutat la Montreal, unde si-a încheiat pregătirea superioară, în 1991, cu diploma de doctor.
În 1993, Dr. Peterson a fost angajat mai întâi profesor asistent si mai târziu profesor asociat, în prestigiosul departament de psihologie al Universitătii Harvard. Aici a activat în cercetare, publicând extensiv si a conferentiat, câstigând admiratia studentilor.

După cinci ani, în 1998, s-a reîntors în Canada, ocupând ulterior un post de profesor plin la Universitatea din Toronto. În următorii opt ani profesorul Peterson a desfăsurat o prodigioasă activitate pedagogică si stiintifică, lucrările sale fiind citate de mii de ori. Concomitent a întretinut si o practică clinică privată. De asemenea, începând din 2003 el a fost solicitat, de diferiti producători de televiziune canadeni si internationali, să comenteze despre o gamă largă de subiecte psihologice cu rezonante culturale. Cu toate acestea, respectatul profesor, a rămas în general necunoscut publicului.

Situatia s-a schimbat radical în toamna anului 2016 când guvernul Trudeau a introdus în Parlamentul Canadian legea C-16. Această manevră politică cu substrat dictatorial si ramificatii absconse, a propus adăugarea modului de exprimare si identificare a genului pe lista drepturilor omului, protejate prin lege. De fapt era vorba de impunerea prin dictat majoritătii cetătenilor a unui moft sustinut de o minoritate artificial si nejustificat creată. Propunerea a devenit lege în 2017, iar urmarea a fost reducerea libertătii noastre de exprimare.

Electoratul canadian a înghitit docil gălusca, dar Peterson a fost singurul care a reactionat imediat pe You Tube cu video-ul întitulat “Profesor Împotriva Corectitudinii Politice” si participând în numeroase podcast-uri de mare răsunet. După părerea sa legea era rezultatul acensiunii postmodernismului ─ o ideologie ofensivă ce negând existenta unui adevăr obiectiv “privează profesionistii de o etică” ─ la coducerea treburilor statului.

Manifestându-si opozitia, în perioada imediat următoare el a publicat cartea de mare răsunet “12 Reguli Pentru Viată.” Prezentând principii etice abstracte pe întelesul tuturor, lucrarea i-a câstigat milioane de admiratori din generatiile tinere. Succesul l-a propulsat pe un circuit de conferinte în 160 de mari orase din lume unde a atras câte 3.000 spectatori plătitori pe sedintă.

Profesorul este erudit, posedă farmec personal si emisiunile difuzate de JordanPetersonVideos, canalul său de pe You Tube, au înregistrat până în 2018 peste 1.800.000 de abonati si au fost vizionate de 65.000.000 de ascultători. Iar în web o prăvălie “oficială” vinde cesti, postere, sacose, etc. cu numele său. În circa trei ani obscurul profesor a ajuns personalitate TV internatională, un bestseller mondial si a acumulat, în stil Martha Stewart, o avere de mai multe milioane.

Dar statutul de ghid spiritual, faima si averea au un pret. Brusc, în 2019, vara, profesorul Peterson a dispărut din ochii publicului.
Modul de viată cyclonic si îmbolnăvirea simultană a ficei si sotiei i-au minat sănătatea.
De necrezut cum un clinician expert ca el a acceptat să fie tratat pentru depresiune si alte tulburări cu un drog periculos.
Devenit în scurtă vreme dependent aproape ireversibil a trebuit, în ianarie 2020, să fie internat pentru dezintoxicare într-o clinică din Moscova.
După propria-i mărturie s-a trezit din coma indusă preventiv, înconjurat de necunoscuti, ametit si fără amintiri despre ce s-a petrecut cu el de când, cu două luni înainte, intrase într-un spital canadian. Incomplet vindecat, si-a continuat recuperarea în Serbia, unde s-a molipsit de Covid-19.

Profesorul Peterson a reapărut pe You Tube în octombrie 2020. Slăbit si îmbătrânit a auntat că este gata să-si reia activitatea. Într-adevăr, după sase luni a publicat cartea Beyond Order, oferind o altă duzină de sfaturi pentru viată.
Şi în vreme ce denigratorii încearcă să-l înmormânteze, adeptii îl idolatrizează. Caruselul s-a pornit din nou.
Oare să aclamăm eroul, ori să sugerăm profesorului Peterson să viziteze cabinetul doctorului Peterson?


Gabriel Watermiller / Penticton B.C.





Gabriel Watermiller    4/12/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian