Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mărturisiri : Magia numărului șapte

Șapte este un număr magic. A spus-o George Miller, pionier al psihologiei cognitive, în 1956 în lucrarea „The Magical Number Seven Plus or Minus Two: Some Limits on Our Capacity for Processing Information.” Capacitatea maximă de informație pe care creierul nostru o poate procesa la un moment dat este limitată de memoria de lucru a acestuia. Majoritatea oamenilor își amintesc șapte obiecte sau cuvinte de pe o listă care le-a fost prezentată. Spre deosebire de memoria de lungă durată, care este ca o bibliotecă de cărți, memoria de scurtă durată este ca o tablă unde se scriu și se șterg în permanență informațiile.
Dar de ce este atât de mică memoria de lucru? Răspunsul la această întrebare a fost sugerat de Christian Bick și de Mikhail I. Rabinovich în lucrarea „Dynamical Origin of the Effective Storage Capacity in the Brain’s Working Memory” publicată în „Physical Review Letters” din 19 noiembrie 2009. Modelul matematic al memoriei de scurtă durată din creierul uman se bazează pe transmiterea competitivă a reprezentărilor informaționale ale diferitelor obiecte și pe inhibarea reciprocă a zonelor neuronale colaterale ariilor activate. Astfel numărul maxim de clustere neuronale activate la un moment dat este de șapte pentru un creier tipic. Există și excepții, în cazul unor persoane autiste, care pot memora sute de numere după o singură citire.
Astfel, istoria culturii și civilizației umane este marcată de această limită a creierului uman. Sunt considerate doar șapte minuni ale lumii antice (Marea Piramidă din Gizeh, Grădinile suspendate ale Semiramidei, Templul zeiței Artemis din Efes, Statuia lui Zeus din Olimpia, Mausoleul din Halicarnas, Colosul din Rhodos și Farul din Alexandria) poate și pentru că atâtea ne putem aminti la repezeală. Zidurile Babilonului, Lacul artificial Moeris, Labirintul de la Fayum și Zidul Chinezesc ar putea fi considerate fără îndoială printre minunile lumii antice.
Șapte zile are săptămâna, denumite după cele șapte corpuri cerești cunoscute în antichitate (Luna, Marte, Mercur, Jupiter, Venus, Saturn și Soare), menționate în ordinea zilelor săptămânii și nu în ordinea plasamentului în Sistemul Solar. Dumnezeu a făcut lumea în șapte zile, dacă se consideră și ziua a șaptea, ziua de odihnă și admirație a Creației Divine. Șapte este numărul perfecțiunii divine și al desăvârșirii, suma între numărul sfintei treimi (natura triplă a spiritului) și numărul lumii materiale (cele patru elemente: pământ, aer, apă, foc), în viziune pitagoreică.
Roma, leagănul civilizației europene, este orașul celor șapte coline (Aventin, Capitoliu, Palatin, Caelius, Esquillin, Quirinal și Viminal) după mărturia lui Cicero. În România, Iașiul este considerat oraș al celor șapte coline (Breazu, Bucium, Cetățuia, Copou, Galata, Repedea, Șorogari). Capitala Moldovei este și orașul celor trei Uniri (Mihai Viteazul-1600, Unirea Principatelor -1859 și Marea Unire -1918) și locul unde a fost înființată prima universitate din România, prima școală de ingineri și prima grădină botanică.
Educația și cultura sunt marcate de asemenea de magia numărului șapte. Cei „șapte ani de acasă” definesc în bună măsura ținuta morală a viitorului adult. Povestea Fraților Grimm „Albă-ca-Zăpada și cei șapte pitici” ne-a încântat copilăria. „Românul are șapte vieți/ În pieptu-i de aramă!" mărturisește Vasile Alecsandri în „Peneș Curcanul”. „Cei șapte magnifici” și „Cei șapte samurai” sunt capodopere ale cinematografiei.
Există șapte continente, șapte culori în curcubeu, șapte sfere cerești (atmosfera, exosfera, ionosfera, termosfera, mezosfera, stratosfera si troposfera), șapte note muzicale, șapte compuși principali ai celulei vii (apă, substanțe proteice, lipide, polizaharide, acizi nucleici ADN si ARN, molecule organice, săruri minerale) și șapte stadii ale dezvoltării umane (embrionul, fătul, sugarul, copilul, adolescentul, adultul, bătrânul). PH-ul neutru este șapte. Psihologic cifra șapte are o poziție mediană între prea mult și prea puțin, este numărul ideal de membri ai unui grup. Aproape toți oamenii puși să aleagă un număr de la 1 la 10 aleg cifra șapte.
Numărul șapte are o importanță deosebită atât în Vechiul cât și în Noul Testament. Există șapte trepte ale rugăciunii, șapte păcate capitale (lăcomia, desfrâul, avariția, invidia, mânia, lenea, trufia) și șapte virtuți ale omului (smerenia, dărnicia, bunătatea, răbdarea, modestia, abstinența si sârguința). Dezgroparea morților se face după șapte ani, sunt șapte epistole sobornicești, șapte Sinoade Ecumenice și șapte Sfinte Taine ale Bisericii Ortodoxe (Botezul, Mir ungerea, Împărtășirea, Mărturisirea, Taina Preoției, Taina Nunții și Taina Sfântului Maslu). Șapte Evanghelii se citesc la Taina Sfântului Maslu. În Apocalipsa Sfântului Ioan se vorbește despre șapte epistole către șapte biserici, șapte sfeșnice de aur, șapte stele, o carte cu șapte peceți, și șapte îngeri cu șapte trâmbițe.
„Cele șapte cuvinte către tineri” ale părintelui Gheorghe Calciu-Dumitreasa (Chemarea, Să zidim biserici!, Cer și pământ, Credință și prietenie, Preoția și suferința umană, Despre moarte și înviere, Iertarea) au fost rostite în cele șapte duminici ale Postului Mare. Iată și „Cele șapte cuvinte de pe cruce” din lucrarea cu același nume de Richard Wurmbrand: "Tata, iartă-i caci nu știu ce fac!"/ "Adevărat îți spun ca astăzi vei fi cu Mine in rai"/ "Femeie, iată, fiul tău! Iată mama ta!"/ "Eli, Eli, lama sabahtani?"/ "Mi-e sete!"/ "S-a săvârșit!"/ "Tată, în mâinile Tale îmi încredințez duhul!".
Numărul șapte este considerat „Numărul lui Dumnezeu”, regăsindu-se în cele mai diverse domenii de-a lungul istoriei omenirii, doar păcatele trebuie iertate de șaptezeci de ori câte șapte. "Doamne de câte ori va greși față de mine fratele meu și-i voi ierta lui? Oare până de șapte ori?” se întreba Apostolul Petru. Isus i-a răspuns: "Nu zic ție până de șapte ori, ci până de șaptezeci de ori câte șapte." (Matei 18:21-22).

Ioan Cojocariu
Aprilie 2021, Toronto, Ontario, Canada





Ioan Cojocariu    4/8/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian