Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Amintiri - o carte de Anna Timotin

Prin venele Annei Timotin curg Moldova natală și literatura.
Urmărind penița fermă, verbul hotărât, onestitatea scriiturii și figurile de stil lejer dantelate, construind povești picturale, e greu să crezi că Amintiri este un volum de debut.
Deși trăiește de ani buni în Canada, filonul tradițional nu a cunoscut alterarea înstrăinării, limbajul este dulce și adesea colorat dialectic.

Cartea cuprinde douăzeci și nouă de povestiri distincte, însă este un tot unitar, însumând icoanele copilăriei și adolescenței scriitoarei, petrecută parcă într-o altă lume, mult mai simplă și mai curată.
Viața își cântă timpul și în satul Puhoi al Moldovei de dincolo de Prut, oamenii trăiesc și visează, soarele răsare și apune, copiii cresc și își urmează destinele, iar nostalgia dulce a autoarei, aflată astăzi la mii de kilometri distanță, își pune amprenta pe fiecare literă.

Amintiri este un poem în proză al dorului de casă, concretizat în portretele celor dragi.
Mama „este un fir de iarbă. Pe care îl calci și se ridică la loc. Pe care îl tunzi, cum ai tunde visele, și el crește și mai mare și mai verde”. Cât timp e mama prin spitale cu fratele mai mare, pe care îl și pierde, „tata ne era mamă”, însă acesta e „un fel de modificare genetică de tip sovietic.
Mulți tați au fost modificați așa în Moldova. Parcă le-au infiltrat în sânge o dorință chioară de a fi mereu agresivi și patriarhali”. Galeria se întregește cu imaginea bunicii, „mama mamei.
Este firul de ață roșie ce se întinde dintr-o generație în alta, de secole”, cu figurile dăscălițelor: doamna Galina, doamna Tatiana, profesoara de istorie, și chiar cu un autoportret al femeii de astăzi, privind meditativ, în oglindă, copila ce a fost odată.

Moldova ei arhaică se îmbină perfect cu Montrealul prezentului.
Ana, Anica din trecut este Anna, punte de legătură, cratima dintre două limbi, două culturi, două țări, aflate de-o parte și de cealaltă a pământului.
Ținutul natal este binecuvântat de cer, iar ograda îi cheamă acasă pe cei plecați departe, în lumea largă, ori la cele veșnice. Instantanee surprind diferite imagini: satul cu ulițele, tăiatul porcului, mersul la oraș cu torba ca să vândă brânză, școala, săniușul.
Dar și ritualul făcutului de mămăligă și de pâine. Gustul amintirilor este sublim, departe de ceea ce atât de automatizata Canadă poate să ofere modernei Anna.

Cartea este caldă și olfactivă „ograda mirosea a plăcinte și a pâine coaptă”, iar Chișinăul avea iz de fum ars de motorină, obiceiurile sunt atavice, mămăliga aurie hrănește trupul, credința adapă sufletul – „Moldovenii cred în Dumnezeu” – și cartea e viitorul copiilor. („Învață, Anica, învață. Eu am fost prost, mă-ta a fost proastă, dar tu învață! Să nu ajungi să stai la sapă așa, ca noi.”)

Atât pe copertă, cât și în interior, cartea cuprinde lucrările pictorului moldovean Mihu, alias Mihai Ungureanu, iar „mândrele” de pe pânză rimează perfect cu textele scriitoarei, fiind străbătute de același filon tradițional, bogat și unic.

Scriitoarea-și iubește țara visceral, iar filmul blând al amintirilor ei curge ca o miere nostalgică în paginile acestei cărți extrem de frumoase.



Em Sava / Toronto



Nota Observatorul ;
vezi coperta cărtii la rubrica - evenimente culturale





Em Sava    4/6/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian