Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mariana Gurza, toujours!

La marea plecare, nu poti fi decât, neinspirat si bulversat, desigur! Verbul ,,a fi” folosit la trecut, apasă… Cum să spun, fără strângere de inimă că Mariana Gurza a fost? În ciuda nefiintării, cu sigurantă va rămâne, în amintire, acel suflet ales, generos si implicat în orice înseamnă echilibrarea oamenilor si a daimonilor lăuntrici.
Menirea sa a fost să facă bine, să limpezească asperitătile, oriunde ar fi fost acestea, să aprindă lumina iubirii fiecăruia dintre noi!În vremurile potrivnice cum mai pretuim prietenia…si atunci când ne este bine dăm la o parte recunostinta, închipuindu-ne că poate suntem fericiti prin noi însine, iluzii... Omenia a fost prima dintre virtutile Marianei Gurza iar tot ceea ce lasă în urmă acum este rezultatul a ceea ce a gândit, simtit si realizat cu sacrificii, trudă si multă, multă dăruire.
A fost o fiintă discretă, iar formula sa de vietuire, ca si confruntările din cultură au tinut-o retrasă în penumbră, întelegând profund, întotdeauna peste ceasurile vremilor. De aceea s-a străduit să lase pentru urmasi, frumoase si curate daruri de suflet.
Dacă pentru ea, a vietui, a fost ,,stânca,, a cărei însufletire a trecut pe lângă clipe asemenea unei vântoase potolite, pentru mine Mariana Gurza a fost fiinta care mi-a stat aproape de fiecare dată în lunga si rodnica colaborare din paginile revistei Melidonium; a fost sora de suflet, prietena, care m-a cunoscut destul de profund si mi-a prezis multe-multe afirmări care în timp s-au dovedit a fi fost adevărate.
Menirea ei a fost aceea de a Scrie. Asta i-a fost un scut, iată, rezistă si va rezista în fata anilor. Vor rămâne cărtile sale, cuvintele, pentru că lumea sa rămâne bună, onestă, iubitoare. Asa a fost prin structura sa: Poeta cu Suflet de Înger!
Acum, din nostalgice doruri si tristeti caut întrebări fără răspunsuri. Trei personalităti importante, pe care le-am cunoscut împreună cu poeta Mariana Gurza ne-au stat alături în devenirea noastră. Arhimandritul Ciprian Zaharia, staret al Mănăstirii Bistrita, cel ce adăpostea în „perioada neagră” oamenii ce-l slujeau pe Dumnezeu si care suferiseră prin închisori, si care l-a omenit pe cel ce era una dintre personalitătile culturii si literaturii române – Artur Silvestri. Specialist în literatură medievală, preocupat de filosofia religiilor, de patrimoniul istorico-religios al patriei, acest neobosit cercetător a cunoscut oameni si locuri ce au format nucleul meditatiilor sale în studii, eseuri si articole. O altă personalitate a lumii stiintifice si literare cunoscută împreună cu poeta Mariana Gurza a fost si poetul Boris David, cel care i-a dedicat ,,Doamnei poeziei Bucovinei” volumul de versuri ,,Postume vii”, Editura Musatinia, 2013.
O prietenie ce s-a cimentat în Timp, în gânduri, cărti si amintiri de neuitare. Asa cum spuneai tu, dragă Mariana ,,Ce ne-a apropiat? Totul! ,,Nihil sine Deo!” ( Nimic fără Dumnezeu!)
Revista pe care a initiat-o si a condus-o, Logos si Agape, a construit un drum de cuvinte, de artă poetică. A lăsat o mostenire tinerilor literati, asa încât putem să îndrăznim a crede că Mariana Gurza, prietena noastră, a rămas, si continuă să fie mereu în mintea si sufletul nostru. Dacă îngerii vor dori cuvinte de slavă si lumină părintească, vor avea un dar de la ea. Poate acolo o vor întâmpina cu muzica versurilor sale. Doamne, fă cumva ca Mariana, atât de iubitoare aici pe pământ, să aibă parte dincolo, în vesnicii, de iubirea si pacea ta! A fost atât de credincioasă tie, încât, slava ta credem că o va apăra acolo, în ceruri la nesfârsit!
Mariana Gurza - expresie a disponibilitătii umane, a sensibilitătii si receptivitătii fată de frumos, capabilă de a plăsmui valori spirituale si de a vibra odată cu ele. Un om care a înteles să pătrundă adevărul, realitatea si să dăruiască, prin delicatetea etică ce o caracterizează, sensibilitate si iubire, tuturor celor din jurul său:

Minunea mea, iubirea

,,Mă catăr tot mai sus, să pot atinge cerul
Cu mâinile însângerate,
Cu ochii plini de lacrimi,
Mă amestec printre nouri
Şi chiar dacă nu văd nimic,
Simt cum aripi nevăzute mă poartă
Spre usile albe,
Unde mă asteaptă în cântec,
O mantie argintie,
Pe care, o voi purta
multă vreme…
Durerea ce o simt o voi lăsa în prag
Şi-mi voi regăsi zâmbetul pierdut,
Dincolo de nori.
Ştiu că iubirea,
Doar ea, nu mă va părăsi
Ea fiind minunea mea.”
Mariana Gurza

Poeta, editoarea si eseista crestină Mariana Gurza s-a născut pe 2 octombrie 1955 în localitatea Otelul Rosu, jud. Caras Severin.
Debutul literar are loc în revista Semenicul din Resita, în anul 1975.
,,Versuri ce combină un material sufletesc neoromantic si metodologie imagistă în cărti reprezentative de poezie,,, notează prietenul si colaboratorul cel mai pretios al poetei, publicistul Artur Silvestri.
Volume publicate:
- Paradox sentimental – poeme, Ed. Augusta, Timisoara, 1998;
- Gânduri nocturne – poeme, Ed. Augusta, Timisoara, 1999;
- Nevoia de a sfida tăcerea – poeme, Ed. Augusta, Timisoara, 2000;
- Lumini si Umbre – poeme, Ed. Augusta, Timisoara, 2001;
- Lacrima iubirii – poeme, Ed. Artpress, Timisoara, 2003;
- Ultimul strigăt – poeme, Ed. Eubeea, Timisoara, 2006;
- Şoapte gândite – poeme, Ed. Atticea, Timisoara, 2006;
- Vasile Plăvan: Boabe de lacrimi, editie îngrijită de Mariana Gurza, Ed. Carpathia Press, 2007;
- Petru Ciobanu, un iubitor de neam – memorialistica, Timisoara, 2007;
- Destine umbrite – eseuri, Editura Atticea, 2008.
- Pe urmele lui Zenon /On Zeno’s footsteps – poeme, volum bilingv, Timisoara, Editura Timpolis, 2012, traducerea prof. univ. dr. George Anca;
- Vasile Plăvan, un Slavici al Bucovinei – restituiri, Editura Fundatiei pentru Cultură si Învătământ Ioan Slavici si Eurostampa, Timisoara, 2013, consilier editorial: prof.univ.dr. Dumitru Mnerie;
Mariana Gurza - Apropieri pelerinaj prin idee, gând si suflet, Ed. Musatinia 2017
- Dumnezeu si umbră/ God and shadow - volum bilingv de versuri (română-engleză), Editura Singur, Colectia Scrisul de azi, 2016.
În antologii:
- Poeme Hai-Hui, o antologie de poezie, Editura Grinta&Singur, 2012);
- Antologia ASLRQ 2015 – volum editat de Asociatia Scriitorilor de Limbă Română din Québec;
- Poetical Bridges - Poduri lirice, antologie bilingvă, româno-engleză, apărută în anul 2016, Editura Scripta manent din Napier, Noua Zeelandă, editor si translator Valentina Teculici.
- Icoane vii, Ed. Musatinia 2020

În volume colective:
- Al cincilea patriarh – volum colectiv, Editura Intermundus, 2007;
- Înteleptul din America – volum colectiv, Editura Intermundus, 2008;
- Mărturisirea de credintă literară – volum colectiv, Editura Carpathia Press & Production, 2008;
- In memoriam: Artur Silvestri - Mărturii tulburătoare – volum colectiv, Editura Carpathia Press, 2009;
- Promovarea valorilor culturale românesti în contextul globalizării – volum colectiv, Editura PIM, Iasi, 2009, Coordonatori: prof. Elena Anusca-Doglan, prof. Cristian Anusca-Doglan;
- Pro Memoria: Artur Silvestri- Asa cum l-am cunoscut - volum colectiv, Editura Carpathia, 2010;
- Părintele Adrian Făgeteanu si crucea Rugului Aprins – Omagiu la un secol de la nasterea sa – volum colectiv, editie îngrijită de Andrei Dirlau, Editura Lumea credintei, 2012;
- Poetical Bridges – Poduri lirice, editie bilingvă (engleză-română), translated and Edited by Valentina Teclici, 2017, Editura Scripta manent din Napier, Noua Zeelandă si tipărită la PIM, Iasi, România, 2016.

Membră a Societătilor Literare:
- Asociatia Scriitorilor de Limba Română din Quebec, Montreal, ASLRQ, 2015;






Emilia Tutuianu    3/29/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian