Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Participarea Președintelui României, domnul Klaus Iohannis, la reuniunea Consiliului European

25 martie 2021 | Uniunea Europeană

Președintele României, domnul Klaus Iohannis, a participat joi, 25 martie 2021, la reuniunea Consiliului European, în format de videoconferință.

Liderii statelor membre ale Uniunii Europene (UE) au discutat despre situația actuală și evoluțiile relevante privind pandemia de COVID-19, despre Piața Internă, cu accent pe politica industrială și domeniul digital. Șefii de stat și de guvern au avut, de asemenea, un schimb de opinii cu privire la situația din Mediterana de Est și relațiile Uniunii cu Turcia.

Totodată, în cadrul reuniunii Consiliului European, Președintele Statelor Unite ale Americii, Joe Biden, a avut o intervenție în care s-a referit la perspectivele relației UE - SUA.

În marja Consiliului European, liderii Uniunii Europene au participat la Summitul Euro în format extins. Reuniunea a pus accentul pe aspectele privind rolul internațional al monedei euro, cu accent pe importanța politicilor economice solide pentru sporirea rezilienței zonei Euro.

În ceea ce privește pandemia de COVID-19, liderii au avut un schimb de opinii referitor la chestiuni legate de situația curentă din statele membre, coordonarea la nivelul UE în context COVID-19, consolidarea răspunsului global al UE la pandemie, implementarea unui mecanism de partajare a vaccinurilor cu statele terțe.

În cadrul intervenției sale, Președintele Klaus Iohannis a subliniat că Uniunea se află într-o situație dificilă din cauza pandemiei de COVID-19. În acest context, Președintele României a făcut un apel către liderii europeni în favoarea apărării și consolidării unității Uniunii.

Cu privire la mecanismul de distribuție a vaccinurilor în Uniune, Președintele Klaus Iohannis s-a pronunțat pentru menținerea principiului pro-rata în vigoare pentru distribuirea vaccinurilor la nivelul statelor membre UE.

Președintele României a exprimat sprijinul pentru propunerea recentă a Comisiei Europene cu privire la autorizarea exportului de vaccinuri, făcând apel însă la prudență în utilizarea acestui mecanism, astfel încât să nu fie afectat comerțul liber.

Referitor la propunerea făcută de Comisia Europeană privind înființarea unui certificat digital, Președintele Klaus Iohannis a reiterat necesitatea ca acesta să nu creeze discriminări între cetățenii UE. Președintele României a subliniat că aceste certificate ar trebui utilizate numai în scopuri medicale și fără să afecteze libertatea de mișcare în interiorul Uniunii.

În contextul eforturilor Uniunii privind crearea și operaționalizarea cât mai rapidă a unui mecanism european de distribuire a vaccinurilor pentru sprijinirea statelor terțe, Președintele României s-a pronunțat pentru susținerea statelor din Parteneriatul Estic în gestionarea crizei sanitare. Președintele Klaus Iohannis a subliniat că România a donat Republicii Moldova 21.600 de doze, urmând ca alte peste 50.000 de doze să fie donate în următoarele zile.

În declarația adoptată în cadrul reuniunii, liderii europeni au subliniat importanța accelerării producției, livrării și distribuției de vaccinuri, aspect esențial pentru depășirea crizei, accentuându-se faptul că eforturile în acest scop trebuie intensificate. Liderii au reiterat importanța asigurării în continuare a culoarelor verzi privind transportul de bunuri și servicii pe piața unică și au agreat pregătirea unei abordări comune în ceea ce privește ridicarea treptată a restricțiilor atunci când situația epidemiologică va permite o relaxare a măsurilor actuale. De asemenea, s-a pus accent pe continuarea consolidării răspunsului global al UE la pandemie, prin înființarea unui mecanism de partajare a vaccinurilor care să permită accesul universal la vaccinuri.

În ceea ce privește Piața Internă, liderii au avut un schimb de opinii cu privire la modalitățile prin care se poate asigura deplina funcționalitate a acesteia. În declarația pe care au adoptat-o, liderii europeni au subliniat importanța unei piețe unice puternice, rezistente și pe deplin funcționale, cu accent pe implementarea corespunzătoare a regulilor pieței unice. De asemenea, au evidențiat necesitatea de a consolida competitivitatea și reziliența industriei Uniunii Europene, inclusiv a IMM-urilor, pentru a-și accelera tranziția verde și cea digitală. Totodată, se accentuează importanța transformării digitale pentru redresarea europeană și pentru bunăstarea cetățenilor, subliniindu-se necesitatea de a se spori suveranitatea digitală a Europei într-o manieră autodeterminată și deschisă. S-a făcut referire la Comunicarea Comisiei Europene Busola digitală 2030: calea europeană pentru deceniul digital, considerat un pas important pentru dezvoltarea digitală a Europei în următorul deceniu. De asemenea, liderii UE fac apel la o mai bună utilizare a potențialului datelor și tehnologiilor digitale, crearea de spații comune de date, accesul la interoperabilitatea datelor, inteligența artificială, cu respectarea drepturilor fundamentale și a protecției datelor. Este, totodată, formulat un apel către UE și statele membre de a acționa la nivel internațional pentru promovarea standardelor digitale ale Uniunii, fiind reiterată preferința pentru o soluție globală în materie de impozitare digitală, în cadrul Organizației pentru Cooperare și Dezvoltare Economică (OCDE).

Cu referire la situația din Mediterana de Est și Turcia, în declarația liderilor se subliniază interesul strategic al UE privind un mediu sigur și stabil în regiunea Mediteranei de Est și în dezvoltarea unor relații de cooperare reciproc avantajoase cu Turcia. Este salutată evoluția pozitivă din ultima perioadă privind situația din Mediterana de Est și reluarea dialogului între Grecia și Turcia, precum și angajamentul reînnoit privind soluționarea problemei cipriote sub auspiciile ONU. În condițiile menținerii sustenabilității acestor evoluții, este reafirmat interesul UE de a se angaja într-o cooperare progresivă, de o manieră proporțională și reversibilă cu Turcia în domeniile de interes comun.

Totodată, este reiterat apelul adresat Turciei de a se abține de la acțiuni unilaterale provocatoare de încălcare a dreptului internațional, precum și determinarea UE de a adopta măsuri restrictive și a face apel la instrumentele de care dispune în situația în care se constată astfel de acțiuni.

Declarația liderilor evidențiază faptul că statul de drept și drepturile fundamentale rămân o preocupare importantă în cazul Turciei, iar dialogul cu privire la astfel de probleme continuă să fie o parte integrantă a relației UE-Turcia. Este subliniată și așteptarea ca Turcia să contribuie pozitiv la soluționarea crizelor regionale din Libia, Siria și Caucazul de Sud.

Declarația menționează, de asemenea, aspecte ce țin de gestionarea migrației, subliniindu-se faptul că ar trebui consolidată cooperarea cu Turcia, în special în domenii precum protecția frontierelor, combaterea migrației ilegale, precum și întoarcerea migranților ilegali și a solicitanților de azil respinși către Turcia, în conformitate cu Declarația UE-Turcia.

La Summitul Euro în format extins, liderii europeni au adoptat o declarație în care se subliniază importanța consolidării rolului internațional al Euro în scopul consolidării autonomiei strategice deschise în domeniul economic și financiar, contribuind astfel la stabilitatea sistemului financiar global. Se subliniază, totodată, importanța asigurării unei redresări inclusive și sustenabile și a unei reziliențe economice sporite, ca precondiții pentru întărirea rolului global al Euro. De asemenea, este reafirmată importanța prezervării capacității UE de a asigura stabilitatea și reziliența financiară într-un mod autonom, context în care este accentuată importanța definitivării Uniunii Economice și Monetare și avansarea demersurilor pentru crearea unei veritabile Uniuni a Piețelor de Capital.





Denisa Mihalache    3/26/2021


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian