Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Dacă nu știi de unde vii, nu știi nici unde mergi

Mergând înapoi, de-a’ndoaselea, retroactiv (cum vrem să spunem), pe firul istoriei personale, urmând rădăcinile ca firul Ariadnei, ajungem la origini și acestea nu sunt altele decât dumnezeiești. Din prea multă știință, care prostește ( Blaise Pascal), la sugestia celui rău, unii susțin că se trag din bulionul nutritiv…Cu asemenea origine, nu mai conteaza numele, nu are niciun sens. Individului i se poate da un număr, o combinație de cifre, și gata! Aceasta este tendința zilelor noastre…

Protopărinții Adam și Eva au pornit la drum cu aceste nume. Adam înseamnă pământ, dar și om, primul om. Făcut din țărână, Adam, strămoșul nostru , al tuturor, ne amintește că din pământ am fost făcuți și în pământ ne vom întoarce. “ Viața pământească îi este dată omului să-și pregătească veșnicia. Viața de aici este doar o școală în pregătirea noastră pentru viața veșnică”. ( Nicodim, primul Patriarh al României).

“ Eva “ este “viață”: “Și Adam i-a pus femeii sale numele Eva , pentru că ea este mama tuturor celor vii.” (Facerea, 3,20, BVA)

Istoria ulterioară a fiecărei persoane, este strâns legată de un nume, care face trimitere la Dumnezeu, om și viață. Dumnezeu și omul au în comun, viața, nu cea trecătoare, ci viața veșnică în permanentă comuniune.

Cred că ruperea omului de Creator, înseamnă și ruperea de onomastica divină, prin transferarea originii numelor spre falși dumnezei, spre idoli, prin remodelarea acestora și , în final, prin înlocuirea lor, cu alte nume care par ieșite din bulionul nutritiv…”Și apropiindu-Se Iisus, le-a grăit, zicând: „Datu-Mi-s'a toată puterea în cer și pe pământ./Drept aceea, mergeți și învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh,/învățându-le să păzească toate câte v'am poruncit Eu vouă. Și iată, Eu cu voi sunt în toate zilele, până la sfârșitul veacului. Amin“.(Matei 28,18-20,BVA) Botezarea tuturor neamurilor în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, înseamna sfințirea numelor primite și readucerea oamenilor în comuniunea cu Dumnezeu.

Lăsând deoparte popoarele care folosesc nume ce nu mai au nimic de-a face nici cu Vechiul Testament și nici cu Noul Testament, fenomenul de degradare a numelor cu origine biblică este evident la popoarele care s-au îndepărtat încet, încet de Biserică, adică de tradiție.

Tradiția a fost înlocuită cu civilizația…Toată lume aleargă după civilizație, te pune la punct, te plesnește peste față cu civilizația…Nu-i de mirare că sunt creștini ortodocși prin botez cărora, atunci când le faci urări de ziua numelui, parcă vorbești la pereți! Cu tristețe, am constat asta de multe ori…

Studierea istoriei poporului, a familiei din care te tragi, înseamnă revenirea la tradiție, la originile vieții de la care am pornit și la care suntem chemați să ne întoarcem, dacă iubim lumina și nu întunericul.

Pentru că ieri, 27 decembrie, a fost prăznuit Sf. Ap. Întâiul Mc. și Arhid. Ștefan, ar trebui să subliniem că în grecește, Stephanos înseamn㠓"coroană, ghirlandă, cunună". Poate că este o alegere dumnezeiască, aceasta ca primul mucenic să se numească Ṣtefan/Stephanos, ca un indiciu că fiecare martir pentru Hristos este răsplătit cu ghirlanda învingătorului, căruia i se pune pe cap coroana.

Nu toți purtătorii numelui Ṣtefan părăsesc această lume uciși cu pietre, decapitați etc. Mărturisirea lui Hristos prin fapte creștinești, nu cere neapărat jertfe de sânge. Dar, dacă e cazul, da!

Mergând pe genealogia personală, cine știe, poate veți găsi vreun creștin Ṣtefan, demn de luat drept exemplu. Eu am găsit unul.

Străbunicul Ṣtefan ( din partea tatălui)

Îl pomenesc, și-adesea spun,
Nepoți – bunici la rândul lor,-
Că blând era și-atât de bun,
Ca pâinea scoasă din cuptor.

Eu, cocoloș de mămăligă,
Pe-un car cu boi, mi-aduc aminte,
Cum dus din lume, ca un rigă,
La Tine se-‘ntorcea cuminte.

Tu, Doamne, șterge pe vecie,
Tot ce-a greșit el pe pământ,
Ṣi-n necuprinsa-Împărăție
O stea să-l faci pe cerul sfânt.

Când Te-întristezi și nu Ți-e bine,
Că între oameni pace nu-i,
Coboar㠖 o clipă pân’la mine,
Un vin să bem din via lui.
( 27.12.1997)






Nicușor Gliga    12/30/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian