Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Personalităti canadiene : Louis David Riel

A fost un politician canadian, fondator al provinciei Manitoba, conducător politic si spiritual al populatiei Métis din preeriile canadiene. A condus două miscări de rezistentă împotriva guvernului canadian si al primului prim ministru după stabilirea confederatiei, Sir John A. Macdonald. Riel dorea să păstreze drepturile si cultura populatiei Métis pe masura ce zonele intrau sub sfera de influentă canadiană. Riel este privit ca un erou popular national canadian.

Prima confruntare a fost Rebeliunea de la Red River (1869–1870). Guvernul provizoriu stabilit de Riel a negociat termenii finali sub care provincia modernă Manitoba a intrat în Confereratia Canadiană. Riel a fost fortat să se exileze în Statele Unite ale Americii datorită executiei controversate a lui Thomas Scott în timpul revoltei. Cu toate acestea se face referintă la el ca fiind “Tatăl Manitobei”. În timp ce era în exil a fost ales de trei ori în Canadian House of Commons, desi nu a ocupat acest loc niciodată. În tot timpul acesta era frustrat că trebuie să rămănă în exil desi era din ce în ce mai convins de faptul că el a fost o alegere divina ca si conducător si profet, o convingere care îi va influenta actiunile ulterioare. Se căsătoreste în 1881 în timpul exilului în Montana si este părintele a trei copii.

Riel se întoarce în provincia care este acum Saskatchewan pentru a prezenta plăngerile populatiei Métis către guvernul canadian. Această rezistentă a culminat cu o confruntare militara cunoscută ca North-West Rebellion (Rebeliunea Nord-vest) din 1885. Conflictul s-a terminat cu arestarea sa, procesul si executia sub acuzatia de înaltă trădare. Riel a fost simpatizat în regiunile francofone ale Canadei si de aceea executia lui a avut o influentă îndelungată în ce priveste relatiile între provincia Quebec si partea vorbitoare de engleza din Canada. Tatăl Confederatiei sau trădător, el rămane una din cele mai complexe, controversate si tragice figuri din istoria Canadei.

Boulton writes of Riel's final moments,:
… Pčre André, after explaining to Riel that the end was at hand, asked him if he was at peace with men. Riel answered "Yes." The next question was, "Do you forgive all your enemies?" "Yes." Riel then asked him if he might speak. Father André advised him not to do so. He then received the kiss of peace from both the priests, and Father André exclaimed in French, "Alors, allez au ciel!" meaning "so, to heaven!"
… [Riel's] last words were to say good-bye to Dr. Jukes and thank him for his kindness, and just before the white cap was pulled over his face he said, "Remerciez, Madame Forget." meaning "thank, Ms. Forget".

The cap was pulled down, and while he was praying the trap was pulled. Death was not instantaneous. Louis Riel's pulse ceased four minutes after the trap-door fell and during that time the rope around his neck slowly strangled and choked him to death. The body was to have been interred inside the gallows' enclosure, and the grave was commenced, but an order came from the Lieutenant-Governor to hand the body over to Sheriff Chapleau which was accordingly done that night.[70]

Mostenire Politică

Métisii din Saskatchewan cereau titluri de proprietate care li s-au dat de către guvern la sfărsitul anului 1887, iar guvernul a împărtit din nou terenurile de lăngă rău conform cu dorintele Metisilor. Metisii nu au inteles valoarea pe termen lung a terenului pe care îl aveau, de aceea terenurile au început să fie cumpărate de speculanti care au facut profit foarte mare din această cauză. Teama cea mai mare a lui Riel s-a concretizat cănd rebeliunea nu a avut succes, limba franceză si religia romano-catolică au început să fie marginalizate în provincia Saskatchewan si Manitoba, după cum se vede din controversa chestiunii Manitoba Schools Question. Métisii sunt nevoiti să locuiască pe terenuri pe care nu le dorea nimeni sau la marginea rezervatiilor indiene ( deoarece ei nu aveau statut cum aveau indienii care aveau tratate încheiate cu guvernul). Saskatchewan devine provincie abia în anul 1905.
Executia lui Riel si refuzul primului ministru Macdonald de a comuta pedeapsa a nemultumit provincia Quebec si a dus la o răcire a relatiilor politice. În Quebec, Honoré Mercier profită de nemultumirile legate de executia lui Riel pentru a reface Partidul National. Acesta promovează nationalismul în Quebec si căstigă majoritatea în alegerile din 1886 din Quebec prin căstigarea unui număr de locuri care erau controlate anterior de partidul conservator din Quebec. Alegerile federale din 1887 au adus căstiguri semnificative liberalilor federali în detrimentul conservatorilor. Aceasta a dus la victoria partidului liberal sub conducerea lui Sir Wilfrid Laurier în federal election of 1896, care a dus la dominatia politicii federale canadiene de către partidul liberal în secolul 20. Numele lui Riel încă are mare influentă în politica canadiană cum s-a dovedit în ziua de 16 noiembre 1994, cănd Suzanne Tremblay, din Bloc Québécois, membră of parlamentului, a propus să se voteze private members' bill C-228, " Un document care să anuleze condamnarea lui Louis David Riel". Faptul că nu a fost votată a fost perceput în canada engleza ca o tentativă de a creste suportul pentru nationalismul quebecoise înainte de referendumul din 1995 despre suveranitatea Quebecului.

Riel reconsiderat

Perceptia anterioara despre Louis Riel ca fiind un trădător nebun, mai ales în afara comunitătii Métis si a celei canadiene franceze a slăbit în mod semnificativ de la începutul secolului 20. Riel este privit de către unii ca fiind un luptător eroic pentru libertate care a apărat poporul său în fata bigoteriei rasiste si chiar si cei care îsi pun întrebari legat de sănătatea sa mentală totusi îl privesc ca pe o figură onorabilă. Riel este o enigmă, desi istoricul J.M.S. Careless notează că este posibil ca Riel să fie în acelasi timp un ucigas si un erou. Este de asemeni posibil ca hotărarea sa foarte pripită de a-l executa pe Scott să fii alterat drastic istoria poporului sau. De exemplu, imediat după rebeliunea de la Red River guvernul candiana a început un program prin care speculatorii si alte persoane non- Metise să exploateze si să deposedeze pe Metisi de terenurile lor. Dacă Scott nu ar fii fost executat, guvernul poate ar fii supravegheat programul mult mai riguros, dat fiind că anterior relatiile între Canada si populatia Métis erau bune. Eminente Métise au arătat că Riel este o personaliatate mai importantă pentru non-Métisi decăt pentru Métisi, poate pentru că este de multe ori singura personaliate Métisă pe care mare majoritatea a non-Métisilor o cunosc. Analistul politic Thomas Flanagan a arătat ca sunt anumite paralele între Riel după Rebeliunea Nord Vest si culturile milenare. Altii au îmbrătisat imaginea sa ca revolutionar în anii 1960 cum sunt grupul terorist din Quebec Front de libération du Québec,care au mers atăt de departe încăt una din celulele lor teroriste a fost denumită "Louis Riel".
În data de 18 februarie 2008, provincia Manitoba a marcat official prima zi Louis Riel Day ca o sarbătoare provincială . Ea se sărbătoreste a treia lune din luna februarie în fiecare an în provincia Manitoba.

Comemorări

A fost adoptată o rezolutie în parlament la data de 10 March 1992 care spune că Louis Riel a fost fondatorul provinciei Manitoba. Doua statui sunt amplasate în orasul Winnipeg. Una din ele este opera arhitectului Étienne Gaboury si sculptorului Marcien Lemay, care îl arată pe Riel dezbrăcat în timpul torturii. A fost dezvelita în 1970 si a stat pe terenul Adunarii Legislative a proviciei Manitoba de 23 years. După foarte multe proteste (mai ales din partea comunitătii Métise) că statuia este o reprezentare nedemnă, ea a fost demontată si amplasată în fata colegiului Collčge universitaire de Saint-Boniface. A fost înlocuită în 1994 de o altă statuie proiectată de Miguel Joyal care îl arată pe Riel ca un om de stat plin de demnitate. Ceremonia de dezvelire a fost în ziua de 16 mai 1996, în orasul Winnipeg.

O statue a lui Riel de lăngă clădirea legislativă din Saskatchewan în Regina a fost ridicată si apoi mutată din aceleasi motive.
În multe comunităti din Canada, Riel este comemorat prin nume de străzi, scoli, comunităti si cladiri. De exemplu în Winnipeg Esplanade Riel, un pod pietonier care leagă Old Saint-Boniface cu Winnipeg, scoala Louis Riel School Division, Louis Riel Avenue din Old Saint-Boniface si Riel Avenue din St. Vital, comunitatea Minnetonka (denumita căteodată Riel). Campusul si centrul studentesc de la University of Saskatchewan în Saskatoon sunt numite după Riel (Place Riel si Louis'). Highway 11, din Regina care merge pănă la sudul Prince Albert, a fost denumita Louis Riel Trail de către provincie; drumul trece pe lăngă localităti unde s-a desfasurat rebeliunea din 1885. Una din resedintele studentesti Simon Fraser University din Burnaby, British Columbia este numită Louis Riel House. Există scoala Louis Riel School din Calgary si Ottawa. La 26 septembrie 2007, legislatura din Manitoba a stabilit o nouă sărbătoare a treia luni din februarie ca Louis Riel Day, în aceeasi zi in care alte provincii sărbătoresc Ziua Familiei, începănd cu anul 2008. Prima zi Louis Riel Day a fost sărbătorită la 18 februarie 2008. Aceasta nouă sărbătoare coincide cu festivalul dintre 15–24 februarie “Festival du Voyageur”.

În primavara anului 2008, ministrul de Turism, Parcuri si Cultura si Sport al Government of Saskatchewan, Christine Tell mentionează în Duck Lake că a “125-a comemorare în 2010 a rezistentei din 1885 este o excelentă oportunitate pentru a fii spusă istoria luptei Métisilor din preerie si a Primelor Natiuni din preerie si felul cum au schimbat fata Canadei de astăzi”. Una din cele trei clădiri guvernamentale care este pe Dewdney Avenue în capitala Saskatchewan orasul Regina care a fost locul în care a fost tinut procesul lui Louis Riel, unde drama "Trial of Louis Riel" este înca reprezentată. După procesul din mai, Louis Riel a fost spănzurat la 16 noiembrie 1885. Centru “The RCMP Heritage Centre” din Regina s-a deschis în May 2007. Métisii au adus trupul său la casa mamei sale, acum denumită “Riel House National Historic Site” si apoi a fost îngropat la St. Boniface Basilica în Manitoba, unde el se născuse.

Artă, literatura si cultură populară

În 1925, scriitorul francez Maurice Constantin-Weyer care a trăit pentru 10 ani în Manitoba a publicat în limba franceză o biografie fictiva a lui Louis Riel intitulată La Bourrasque. O traducere în limba engleză a fost publicată în 1930 : “A Martyr's Folly” (Toronto, The Macmillan Company), cu o noua versiune în 1954, “The Half-Breed “(New York, The Macaulay Compagny).
Rolul lui Riel în revolutia de la Red River a fost portretizat în 1979 de filmul de TV al canalului CBC, Riel si de desenatorul de benzi desenate canadian Chester Brown în 2003 a creat un roman grafic Louis Riel: A Comic-Strip Biography.

S-a scris si o opera muzicală despre Riel intitulată Louis Riel cu ocazia centenarului Canadei din 1967. Opera are trei acte si este scrisă de Harry Somers, cu libret în engleză si franceză de Mavor Moore si Jacques Languirand. Canadian Opera Company a reprezentat opera în septembrie si octombrie 1967.
Din 1960 pănă în 1990, orasul Saskatoon a găzduit "Louis Riel Day", o sărbătoare care include o cursă care combina alergare, cărarea de rucsac, mersul cu canoea, cătărare si călărie de-a lungul răului South Saskatchewan River în centrul orasului. În mod traditional evenimentul include si măncarea de sărmalute de varză si alte jocuri si concerte live. Desi nu are legătură cu expozitia Saskatoon Exhibition, de multi ani, ziua Louis Riel Day a fost pusă cu o zi înainte de deschiderea tărgului si în acest fel era considerată ca fiind începutul neoficial al expozitiei. Evenimenul nu a mai fost continuat deoarece sponsorii s-au retras.

Billy Childish a scris un căntec "Louis Riel", căntat de trupa Thee Headcoats. Muzicianul texan Doug Sahm a scris un căntec denumit "Louis Riel," din albumul S.D.Q. '98. În acest căntec , Sahm aseamănă credintei populare din jurul lui (lore) Riel cu acelasi lucru legat de legenda lui David Crockett în Texas si povesteste viata lui Riel ca revolutionar: "...but you gotta respect him for what he thought was right... /Trebuie respectat pentru că ceea ce el a crezut că este drept/And all around Regina they talk about him still – why did they have to kill Louis Riel?/In jurul orasului Regina înca mai vorbesc despre el- de ce au trebuit să scape de el?"
Trupa de rock din Seattle (Indie rock) Grand Archives scrie un cantec intitulat "Louis Riel" care apare în albumul din 2008.
Un căntec denumit Snowin’ Today: A Lament for Louis Riel apare în albumul din 2009 Live: Two Nights In March interpretat de căntreata/chitarista din Saskatchewan Little Miss Higgins; în 2010 apare o versiune înregistrată în studio

La 22 octombrie 2003, canalul canadian CBC Newsworld si echivalentul său francez, Réseau de l'information, au simulat un proces de judecată al lui Riel. Telespectatorii au fost invitati să puna un verdict pe internet si mai mult de 10,000 voturi au fost primite dintre care 87% au spus “nevinovat”. Aceste rezultate au dus la apeluri de a îl ierta pe Riel postum. Bazat pe părerea populară proiectul CBC's Greatest Canadian îl propunea pe Riel ca cel de-al 11lea cel mai mare canadian ("Greatest Canadian").

Un episod de TV din seria “Cum a fost cucerit vestul”( How the West Was Won) din 1979 numit “Afacerea Riel”( L'Affaire Riel), îl arată pe Louis Riel în exil în Statele Unite ale Americii.
În 2001, trupa de comedie canadiana Royal Canadian Air Farce are ca subiect pe Riel în documentarul Canada:” O istorie a poporului “(Canada: A People's History). Se fac paralele între actiunile lui Riel si acelea ale separatistilor din Quebec din zilele noastre, iar comedianul care îl portretizeaza pe Riel era machiat ca si premierul de atunci, Lucien Bouchard.










rubrică de Dana Mateescu     12/8/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian