Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


“Booklook” -o revista care ne duce in bucluc

Frunzărind noi, diasporenii, publicațiile românești, în încercarea de a fi la curent cu ce se mai întâmplă pe acasă, suntem deseori stupefiați de teribilul nivel al problematicii, gramaticii, limbii și limbajului unor cotidiene de notorietate care apar pe plaiul strămoșesc. Și totuși, alimentând optimismul nostru nebunesc, se întâmplă să întâlnim și rare, fericite excepții.

Ȋn această categorie, se încadrez㠓Booklook”-ul ieșean editat de Asociația Literar㠓Păstorel”. Revista umoristică de pe Bahlui întrunește toate calitățile publicistice – conținut, selecție, prezentare grafică ‒ la superlativ, oferind astfel o aleasă delectare oricărui cititor; de la cel sofisticat care o va aprecia instantaneu, la cel care, parcurgând-o, pătrunde într-o lume de poveste pe care o descoperă fermecat.

Booklook a debutat în anul 2007, și avut o apariție neîntreruptă de-a lungul a 56 de numere. Nici teribila pandemie nu a reușit să-i perturbeze programul, ultimul număr apărând chiar săptămâna trecută. Voi începe identificarea “vinovaților” pentru acest succes cu directorul, și factotum-ul, Mihai Batog-Bujeniță. Ȋn faza lui de crisalidă, MBB a fost Comandor, mai precis, pilot de vânătoare. Odată MIG-ul tras pe dreapta la limita de vârstă (a MIG-ului), crisalida aviatică s-a transformat într-un fluture sprințar care își etalează culorile de vitraliu magic prin proză, poezie, epigramă, dramaturgie sau sonet. Ȋn escadrila lui curentă, îl mai întâlnim pe redactorul-șef, navigatorul Eugen Deutsch (care navigheză măiastru prin poezie, sonete, epigrame sau haiku); și pe mitraliorul Mihai Haivas (epigramist și editor de temut). Echipa de “cartografi” buclucași include un număr de reputați graficieni ca Mihai Pătrășcan, Edi Mattes, Andy Ceaușu sau Neculai Viziteu.

Pentru că am ajuns la grafică, trebuie menționată calitatea artistică superioară a copertelor revistei, cât și a caricaturilor incluse, piese care ar face cinste oricărui vernisaj de grafică umoristică.

Vorbind de autori, edițiile Booklook-ului găzduiesc corifei ai literaturii române, fie aceasta istorică sau contemporană. Nume ca Macedonski, Arghezi, Păstorel, Pribeagu sau Mircea Trifu sunt prezente frecvent prin creații cunoscute sau, uneori, inedite. Contemporaneitatea este deasemenea reprezentată prin monștri sacri de statura lui George Corbu, Elis Râpeanu sau a fraților Quintus. Deasemenea, în paginile revistei își fac ades apariția și condeieri ai diasporei, atât de pe bătrânul continent, cât și din Lumea Nouă. Este demn de menționat și faptul că Booklook nu funcționează de o manieră izolată/insulară, revista aflându-se într-un efervescent schimb de materiale cu publicații din țară dar și de pe mapamond (Germania, USA, Canada, Israel, Australia, Italia, Spania...).
Ca revistă de cenaclu, Booklook consemnează pe larg și evenimentele organizate sub acest auspiciu: lansări de carte, concursuri literare, festivaluri umoristice sau evenimente comunitare relevante.

********************************************
Ca să concluzionez, opinia generală este că simțul umorului este ceva înnăscut, și ‒ ca atare ‒ imposibil de a fi învățat sau inculcat. Ei bine, dacă se va dovedi vreodată că această aserțiune este eronată, nutresc credința că Booklook ar fi unul dintre foarte puținele medii capabile de a impregna simțul umorului în cei care nu l-au avut transmis genetic.

Sorin Finchelstein
Toronto


Nota redacției: Revista se poate achiziționa de la distribuitorul oficial sau un membru al cenaclului; cum această procedură este însă dificilă pentru majoritatea doritorilor, iar mijloacele financiare pentru trimiteri prin poștă sunt nule, cea mai bună și comodă cale de a o obține este prin a furniza adresa de email. Directorul revistei abia așteaptă să v-o livreze ʺfierbinteʺ, și este nerăbdător să vă afle părerea





Sorin Finchelstein    11/12/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian