Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Soluții pentru îmbunătățirea sistemului public de sănătate


Albert Einstein a ținut să ne avertizeze c㠄Lumea nu va fi distrusă de cei care fac rău, ci de aceia care îi privesc și refuză să intervină.”, iar Papa Felix al III-lea (n. 440 d.Hr. - d. 1 martie 492, fost papă în perioada 13 martie 483 - 1 martie 492) c㠄A nu te împotrivi greșelii înseamnă să o încuvințezi, iar a neglija să ne confruntăm cu oamenii răi, când o putem face, e un păcat cu nimic mai mic decât a-i încuraja”.

Fiind vorba despre sănătatea și despre viața noastră consider că este de datoria fiecăruia dintre noi să fim receptivi și să intervenim, atâta cât putem fiecare, fie cu soluții în îmbunătățirea sistemului public de sănătate, fie cu transpunerea acestora în realitate. Cu aceste gânduri am elaborat și am transmis acest material, cu mulțumiri pentru cei care intervin pentru transpunerea acestor soluții în realitate

În luna septembrie 2020 aproape 1.000 de medici rezidenți din România au susținut și au promovat examenul pentru obținerea titlului de medic specialist cu drept de practică.
Până la susținerea acestui examen, acești rezidenți (1) au avut calitatea de angajați în unitățile sanitare de stat și (2) și-au adus o reală și însemnată contribuție benefică în cadrul unităților medicale, în această grea perioadă bântuită de pandemia cu COVID-19.
Nu trebuie uitat că, pe lângă pacienții diagnosticați cu COVID-19, mai sunt și alte categorii de bolnavi care au nevoie de tratament corespunzător si de îngrijire corectă.
Există afecțiuni care nu suportă amânare în a fi tratate, nici măcar în contextul pandemiei.
Aceste numeroase afecțiuni reprezintă urgente medicale, care trebuie tratate la timp pentru evitarea complicațiilor și pentru siguranța sănătății și, în numeroase cazuri, chiar și a vieții pacienților.
Actuala guvernare a depus permanent mari eforturi pentru a gestiona cât mai bine numeroasele și gravele probleme de sănătate cu care se confruntă întreaga populație pe perioada acestei pandemii.

Într-o asemenea foarte grea situație pentru sistemul public de sănătate (și) din România, se impune ca acestor medici în discuție să li se (prelungească) încheie, cel puțin pentru 6 luni, contractul de muncă, de această dată ca „medic specialist” cu aceleași drepturi și obligații pe care le are un medic specialist titular încadrat pe perioadă nedeterminată.
Desigur că este vorba de încadrarea acestor medici (1) în funcție de locurile disponibile și / sau de necesități și (2) de cei care sunt de acord cu o asemenea încadrare, numeroși dintre aceștia optând fie pentru plecarea în străinătate, fie pentru sistemul privat de sănătate, unde, și într-un caz și în altul, sunt și bine primiți și mult mai bine plătiți.

Încadrarea noilor medici specialiști cu „Contract individual de muncă pe durată determinat㔠se poate face în baza Legii nr. 53/2003 – Codul muncii, TITLUL II - Contractul individual de muncă, CAPITOLUL 6 - Contractul individual de muncă pe durată determinată.

În caz contrar, sistemul public de sănătate din România, în care medicii au ajuns la limita epuizării și a suportabilității, va fi tot mai mult afectat negativ.
Încadrarea medicilor în discuție se impune să aibă loc printr-o prelungire a contractului de muncă anterior, pe baza examenului promovat, și să nu se mai aștepte luni de zile până la eliberarea diplomei.
Spun acest lucru având în vedere faptul că, anterior, pentru numeroși medici diploma de medic specialist a fost eliberată chiar și la două luni de la susținerea examenului.

Actuala situație impune, ca o necesitate stringentă:
1) deblocarea posturilor;
2) revederea și refacerea schemei fiecărei unități medicale cu necesarul de personal medical;
3) concursurile pentru ocuparea posturilor să se organizeze și să se desfășoare după autenticele criterii ale valorii muncă, ale meritului personal.

Sunt soluții care, dacă vor fi adoptate, vor genera numeroase și însemnate efecte benefice la nivelul întregii societăți.





Conf. univ. dr. N. Grigorie Lăcrița    10/20/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian