Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Sfânta Cuvioasă Parascheva

Sfânta Cuvioasă Parascheva, sărbătorită în calendarul ortodox la 14 octombrie, s-a născut la începutul secolului al XI-lea în satul Epivatos din Tracia. În timpul vieții, tânăra Parascheva a a vizitat mai multe mănăstiri din Orient după care s-a retras în pustie. Știri pe aceeași temă Programul pelerinajului la Sfânta Cuvioasă Parascheva. Când pot veni c... Sfânta Cuvioasă Parascheva de la Iași s-a născut la începutul secolului al XI-lea, la aproximativ 50 de kilometri de Constantinopol, în localitatea cunoscută astăzi cu numele de Selim Pașa. Potrivit resurselor religioase, Sfânta Parascheva a fost fiica unei familii bogate care era atașată de biserică.

În cartea „Viața Sfintei Cuvioase Parascheva”, apărută în 2012, la Editura Doxologia, se arată că ambii copii ai familiei au urmat calea lui Dumnezeu. Parascheva s-a îngrijit de soarta copiilor sărmani, iar fratele său, Eftimie, a intrat în viața monahală, după 30 de ani de călugărie fiind numit episcop de Madit. Sfânta Parascheva și-a petrecut copilăria în casa părinților săi din Epivatos, pe țărmul Mării Marmara, fiind deprinsă încă din copilărie cu învățăturile creștine.

Povestea spune că, la vârsta de 10 ani, auzind citindu-se în timpul unei slujbe Evanghelia după Marcu, Parascheva a decis să-și împartă hainele săracilor. „Oricine voiește să vină după Mine să se lepede de sine, să-și ia crucea sa și să-mi urmeze Mie”, ar fi fost îndemnul care a impresionat-o pe tânăra Parascheva atât de mult, încât și-a împărțit averea celor nevoiași. Alte consemnări despre viața Sfintei Parascheva notează că, tânără fiind, sfânta a fost cerută în căsăstorie de mai mulți tineri, refuzându-i pe toți. Dorința tinerei era să se retragă în pustie și astfel a plecat de acasă fără să le spună părinților săi . Istoriile arată că tânăra s-a închinat la mănăstiirle din Constantinopol, apoi la locurile sfinte de la Ierusalim, după care s-a retras în pustiul Iordanului. Conform istoricului publicat de creștin-ortodox.ro, sfânta de la Iași a dus în pustie o viață de rugăciune și post. La vârsta de 25 de ani, cuvioasa a fost îndemnată de un înger să se întoarcă la familia sa, după cum arată scrierile părinților. Atunci sfânta a revenit în Epivat, unde tradiția spune că a întemeiat un cămin pentru săraci și orfani și a avut grijă de biserica Sfinților Apostoli. Doi ani mai târziu, cuvioasa a murit și a fost îngropată la malul mării. Trupul cuvioasei a fost dezgropat după ce aceasta li s-a arătat în vis unor localnici cerându-le să fie așezată într-un loc de cinste.

O altă poveste spune că moaștele bine mirositoare ale cuvioasei au fost descoperite după ce alături de ea a fost îngropat un marinar. Trupul Sfintei Parascheva a fost așezat în biserica de care a avut grijă. După 200 de ani ele au fost mutate la Târnovo, apoi la Vidin, Krușevaț, Belgrad, Cosntantinopol, Iași, București și apoi iar la Iași. „Sfintele moaște ale Sfintei Cuvioase Parascheva au fost primite de la Patriarhia de la Constantinopol, aduse de domnitorul Vasile Lupu în noua capitală a Moldovei de la Iași și așezate în Biserisa Sfinții Trei Ierarhi la 13 iunie 1641. După izbucnirea unui incediu, în noaptea de 26/27 decembrie 1888, în urma căruia sfintele moaște au rămas neatinse, mitropolitul Moldovei, Iosif Naniescu, a dispus mutarea lor în noua catedrală mitropolitană, unde se păstrează până azi”, arată reprezentanții MMB. Prima mențiune în limba română despre Cuvioasa Parascheva de la Iași apare în „Cartea românească de învățătură a Mitropolitului Varlaam al Moldovei”, apărută la Iași în 1643. Racla cu moaștele sfintei au fost scoase în procesiune prin țară de două ori. Prima dată în martie 1944 și apoi în vara anului 1947.

În calendarul ortodox sunt întâlnite patru sfinte care poartă numele de Parascheva. Sfânta Parascheva martirizată în timpul lui Nero, Sfânta Parascheva – Pianița, martirizată în timpul lui Dioclețian, Sfânta Parascheva de la Poloțc, fiica cneazului Rogvolod și Sfânta Parascheva cea Veche, cunoscută și





Sabin Popescu    10/13/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian