Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Mici Reguli de Optimism - Sănătatea minții este vitală în 2020

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) a declarat în 1992 ziua de 10 octombrie drept zi internațională pentru îngrijirea sănătății mintale - un pas important nu numai pentru recunoașterea importanței acestor afecțiuni, dar mai les pentru destigmatizarea lor. Devine imperativ în acest an, poate mai mult că oricând, ca eforturile pentru suportul celor afectați să fie semnificativ la nivel global pentru că nenorocirile aduse de 2020 lovesc nemilos.
Consecințele pandemiei au exacerebat problemele de sănătate mintală la grupe largi de populație - personal medical, personal de îngrijire, elevi, cei care au rămas fără slujbe, cei care locuiesc la limita sărăciei. Numărul celor cu afecțiuni din categoria menționată a crescut în 2020 cu peste 150% (OMS). Raportul OMS din 2020 indică peste 1 miliard de persoane suferinde care urmează o formă de tratament sau măcar sunt diagnosticate, iar același raport demonstrează că foarte mulți pacienți nu au acces la doctor sau nu au un plan medical. Este de asemenea relevant faptul că țările avansate folosesc doar 2% din bugetul pentru sănătate pentru afecțiuni mintale, chiar atunci când numărul celor care au nevoie de sprijin este covârșitor.
De aceea pe 10 octombrie 2020, OMS organizează primul summit global dedicat acestei probleme și propune câteva direcții universale. Sigur, gestul este minunat, dar riscă să rămână simbolic dacă guvernele nu susțin proiecte de țară specifice. Există tendința de a pune aceste afecțiuni în plan ultim, mai ales acum, pentru că există priorități financiare legate de COVID19. Din păcate, evenimentele sunt interdependente iar pandemia nu poate fi tratată ca un fenomen izolat pentru că are implicații societale majore.
OMS pune în lumină o criză și trage un semnal de alarmă. Problemele legate de sănătatea mintală au fost întotdeauna abordate la nivel superficial sau chiar declarate irelevante. Mai mult, uneori au fost puse într-o lumină un pic romantică sau enigmatică ca și cum pacienții ar alege să fie "triști". Chiar sinomimia forțată dintre depresie mintală și tristețe este nu numai incorectă dar chair insultătoare. Peste 3 milioane de oameni și-au pierdut viața în 2020 datorită unei afecțiuni identificate, cu cel mai mare procent fiind rata de sinucideri. Este evident că ignorarea sau bagatelizarea acestor probleme este în fond o crimă. Manualul de afecțiuni mintale sau psihologice nu este carte de ficțiune, ci manual bazat pe știință medicală.
Anul 2020 continuă să afecteze umanitatea la nivel psihologic prin urmare alerta dată de OMS trebuie luată foarte serios de fiecare. Școală medicală de la Harvard a publicat recent un "mic manual" de "îngrijire mintală" care ar putea fi practicat zilnic. Nu este un panaceu universal și desigur nu este un mod de a suplini tratamentul medicamentos. Câteva dintre aceste reguli par simple, dar merită urmate în aceste momente. Pentru a fi siguri că avem grijă de mințile noastre putem include în programul cotidian elemente concrete. Iată pe scurt un rezumat al acestor recomandări:

1. chiar dacă suntem distanțați social, trebuie să ne conectăm la viață micro-comunitatii și la cea spirituală în mod virtual sau telefonic;
2. conectarea cu natura este vitală - plimbările lungi în natură sunt necesare la primele ore ale zilei sau seara;
3. cei care au animale de comapanie (câini, pisici) trebuie să aleagă câteva momente peste zi în care mângâie blana animalelor - terapie tactilă care elimină stresul și anxietatea;
4. practicarea strategiilor care elimina gândurile negative - yoga, meditație, folosirea App-urilor de tip Calm, Peace etc;
5. limitarea accesului la știri - în loc de canalul de știri ascultă muzică la volan;
6. chiar dacă nu poți face voluntariat, oferă efort financial după puteri unei organizații caritabile;
7. înlocuiește televizorul cu lectură pe cât mai mult posibil;
8. ține un jurnal zilnic în care poți să descrii emoții proprii sau motive de gratitudine;
9. dă o atenție specială orelor de somn, cel puțin 7 sau 8 într-un ciclu de 24;
10. cultivă un hobby - puzzle, sudoku, gardening.

Nimic din acest jurnal pe care l-am putea numi de "optimism zilnic" nu este nou sau greu de realizat. Este imperativ să ne menținem mințile întregi. În fond dictonul latin mens sana in corpor sano (minte sănătoasă în corp sănătos) nu este o vorbă în vânt.



Luiza Mureșeanu / Toronto





Luiza Mureșeanu     10/13/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian