Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Reflectii canadiene - Ce se va întâmpla dacă un vaccin COVID-19 devine disponibil?

Au trecut peste cinci luni din martie, și a crescut pandemia COVID-19 în Canada încă mai mult. Și de la început, ni s-a promis un vaccin. Estimările pentru momentul în care acesta va fi disponibile variază. La început, ni s-a spus în termen de șase luni. Apoi, doi ani. Apoi, toamna 2020 (care este doar la o lună distanță!). Acum este…. bine, nimeni nu știe cu adevărat. Se realizează progrese în diferite facilități de cercetare, iar guvernul în Ottawa a comandat deja de două ori cantitatea necesară de seringi și echipament în așteptarea potențialului administrării dublei doze a unui vaccin, atunci când acesta devine disponibil.

Cercetătorii din întreaga lume lucrează non-stop pentru a pregăti un vaccin pentru public, înainte ca COVID-19 să aibă mai multe victime. Înainte să ne lovească un alt val. Și indiferent ce ați auzit despre virus - că este făcut manual, că este o conspirație, că este un scam - faptul rămâne că este un virus; afectează sistemul respirator; există persoane cu risc; și poate ucide.

În acest moment în SUA, Operația Warp Speed (OWS) este un parteneriat creat între mai multe domenii ale guvernului pentru a ajuta la accelerarea procesului de cercetare și creare vaccinului COVID-19. Se estimează că un candidat de succes al vaccinului dezvoltat cu urmări rapide ar putea fi pus pe piață în 12-18 luni.

În Canada, o grupă de lucru din partea guvernului federal analizează cercetarea virusului și sfătuiește guvernul asupra locurilor în care ar trebui să-și cheltuiască banii - practic, de unde ar putea ieși cel mai probabil vaccin. Nu se vorbește prea mult despre acest grup de lucru și, sincer, m-am săturat de lipsa de transparență din partea guvernului nostru. Ați crede că în perioade de criză, ar înțelege că este important să fiți sinceri cu cetățenii săi. Aparent, nu, se pare.

De unde provine grija mea. Crearea unui vaccin este excelent, nu spun că nu e, sau că nu ar trebui să-l luați. Dar faptul că este făcut rapid mă îngrijorează. Cum poate trece vaccinul prin toate studiile necesare, atunci când a fost făcut în atât de puțin timp? În mod normal, vaccinurile durează ani de zile pentru a fi dezvoltate. Acum ni se promite unul, dar la o fracțiune din timp. Au fost luate în considerare toate efectele secundare? Sau guvernul a decis că nu contează, având în vedere beneficiile pe care le vom obține toți - viața la normal fiind în primul rând cea mai importantă?

Să fim cinstiți. Economia este în cădere, rata ocupării forței de muncă revine abia acum și ne va lua ani buni pentru a ieși din această gaură. Așadar, nu este de mirare că fiecare guvern global vrea vaccinul.

Întrebarea mea este: care e prețul care îl vom plăti?

Din păcate, Canada are o istorie a aprobării lucrurilor care nu ar trebui aprovate. Luăm de exemplu tragedia cu Talidomida. Talidomida, vândută sub numele Thalomid, printre altele, este un medicament utilizat pentru a trata o serie de cancere, inclusiv mielom multiplu. După al doilea război mondial, a fost comercializat ca sedativ, într-o lume dependentă de tranchilizante și somnifere.

Medicamentul a prezentat riscuri de neuropatie periferică. SUA nu l-au considerat potrivit pentru aprobarea FDA, iar în timp deși drogul a fost aprobat în Europa - cum ar fi Germania și Marea Britanie - a fost scos rapid de pe piață. Între timp, Canada a aprobat și a pus pe piață drogul, și a fost disponibil în Canada timp de trei luni complete după retragerea de pe alte piețe. Rezultatul? O mulțime de bebeluși născuți din mame care au luat medicamentul s-au născut cu malformații care sunt direct atribuite thalidomidei. S-ar fi putut evita aceste efecte secundare, și suferitul bebeilor? Absolut.

Acum, ați putea spune că acest eveniment a fost acu mulți ani, iar cercetările s-au îmbunătățit de-a lungul anilor.
Și s-ar putea să aveți dreptate.
Aceasta este poziția mea asupra vaccinului: arată-mi cercetarea și atunci îl voi lua cu bucurie.
Dar nu voi pune ceva în corpul meu fără să știu ce conține și care vor fi efectele secundare în 5, 10, 20 de ani de acum încolo.

.............................
August 2020 / Ottawa




Alexa Whitewolf     8/28/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian