Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cuvântul bine temperat - Decorul din spate

Ce vede si ce aude izolatul la emisiunile de stiri televizate date de comentatori care, în perioada pandemiei, nu mai vorbesc din studiourile TV, ci de acasă, prin Zoom? Ca să fiu sinceră, n-as putea spune ce aflu, pentru că nu prea ascult ce se vorbeste. Mă rezum la observatiile vizuale si mă amuz privind obiectele decorului din spate, care mie-mi dau indicatii asupra persoanei de pe ecran.

În primul rând mi s-a relevat o stratificare socială. Persoanele importante, cu vechime în companiile de stiri, au dreptul la o tehnologie care le permite un fundal electronic cu imaginea locului de unde ei transmit. Există asemenea fundale prefabricate. De fapt, ce nu e azi prefabricat? Imagini, texte de felicitări, condoleante, urări de sănătate si multe altele, toate având ca rezultat anularea propriei gândiri.

Cei care nu sunt VIP, dar au un oarecare statut în comapania de stiri, beneficiază, cred, de un consultant online care le sugerează decorul din care ei vor vorbi. Se simte, din imaginile văzute de mine, preferinta consultantilor de a avea în cadru, pe cât posibil, o bibliotecă, fie ea cât de mică. Putine biblioteci naturale am văzut în aceste emisiuni. Ele sunt numai în cazul interviurilor luate unor profesori de prestigiu cu privire, de exemplu, la ultimele cercetări medicale. În aceste cazuri am observat si faptul că cel intervievat nu a acceptat nicio sugestie de ameliorare a decorului prin adăugarea, de exemplu, în fata cărtilor, a unor fotografii de familie, bibelouri artizanale, sau, între cărti, a unui văsulet cu flori, uneori de plastic.

Dacă persoana nu are în casă o bibliotecă, s-a recurs la rafturi pline cu DVD-uri care, de departe, par cărti. În fata lor, sau lateral, ca să se umple spatiul, s-au plasat animalele de plus din rechizita familiei vorbitorului.
Când asemenea rafturi nu sunt disponibile, locul doi în ordinea prioritătilor de decor îl ocupă plasarea persoanei în bucătărie, în spatele lui fiind, obligatoriu, o masină de făcut cafea. M-a mirat la început acest decor, dar mi-am spus că imaginea cafelei este, în lumea gazetărească nord americană, un semn de vivacitate intelectuală.

În sfârsit, dacă nici decorul de bucătărie cu fundal de cafea nu e disponibil, se poate folosi, asa cum am văzut, unul din sufragerie, cu un bufet cu usi de sticlă. Nu stim ce se afla în bufet înainte de emisiune, dar telespectatorul vede acum în el niste imense maldăre de farfurii, de toate dimensiunile. Probabil că ele vor să ilustreze bunăstarea vorbitorului, altfel nu-mi explic alegerea acestui fundal!

Plantele de apartament sunt un element important în decor si am văzut-o pe o negresă care vorbea asezată fiind pe o canapea plină de perne, iar între perne fusese înghesuit un ghiveci din care iesea o plantă cu frunze lungi si tepene. Din cauza pernelor, ghiveciul stătea strâmb si planta era departe de a fi verticală. Iar negresa care vorbea era îmbrăcată în palton, tinută oarecum ciudată pentru statul pe canapea!

În sfârsit, improvizatiile de decor sunt atât de grăitoare pentru mine, încât parcă as asista la dialogul consultantului, via internet, cu persoana în cauză. La un sportiv acasă am văzut niste etajere. Două rafturi a reusit sportivul să le umple cu jucării din casă, dar ultimul raft de sus era, cred, lăsat în forma lui originală, cu un pled împăturit. La ce bun să-l mai mute, nu?

Acum câteva zile am dat peste un canal comunitar, unde era o emisiune în ungureste. Nu înteleg limba, dar m-am uitat: era o tipă care arăta niste măsti medicale si apoi niste plăcintele cu varză (Káposzta, asta am înteles!), toate făcute de ea. Măstile aveau motive folclorice, iar în partea interioară aveau un buzunărel. M-am întrebat cum se poate respira prin atâtea straturi? Apoi doamna s-a dus cu masina la cineva să-i ducă plăcintele si masca. Gazda - tot femeie - era la bucătărie si i s-a luat un interviu pe loc, cu un microfon fixat cu o sfoară pe o coadă de matură, pentru păstrarea distantei reglementare. Bucătăria era o aglomerare de oale si vase familiare mie.

Stirile propriuzise date la TV n-am de ce să le ascult: când fi ceva nou, aflu eu!

...............................

Veronica Pavel Lerner / Toronto





Veronica Pavel Lerner    8/20/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian