Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Informații utile pentru cetățenii români din Canada care călătoresc în România- actualizare

Ambasada României la Ottawa dorește să-i informeze pe cetățenii români din Canada care se pregătesc să călătorească în România asupra următoarelor:

Companiile aeriene își revizuiesc continuu planurile de transport, ceea ce a dus deja la anulări de curse către Europa. Informațiile disponibile la Ambasadă cu privire la operatorii de transport aerian care asigură în continuare curse pe relația Canada – Europa sunt:

Calendarul lunii iunie:
• Air Canada operează curse săptămânale pe următoarele relații: Montreal-Bruxelles (3 curse), Montreal–Frankfurt (7 curse), Montreal–Paris (7 curse), Toronto–Frankfurt (7 curse), Toronto–Londra (7 curse), Toronto-Munchen (3 curse din 25 iunie), Toronto-Tel Aviv (3 curse), Toronto-Zurich (4 curse), Vancouver–Londra (4 curse).
• KLM operează 3 curse pe săptămână pe ruta Toronto–Amsterdam.
• Air France menține 3 curse pe săptămână Montreal-Paris (Charles de Gaulle).
• Update: Swiss: se așteaptă reluarea curselor pe rutele Vancouver (1 sau 2 curse) și Calgary (1 cursă) la sfârșitul lunii iunie. Operatorul este Edelweiss Air.
Informațiile referitoare la zborurile transatlantice aflate încă în operare sunt supuse schimbărilor, de aceea recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la realizarea curselor. Ambasada va reveni cu informații actualizate cu privire la companiile aeriene care operează curse comerciale către Europa (informația de mai sus se poate regăsi la adresa http://www.mae.ro/node/51982, capitolul Canada).

Update:
La 15 iunie, a intrat în vigoare Hotărârea nr. 29 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență, care prevede la art. 1 al. 1 că persoanele care sosesc în România din state incluse în lista stabilită de Institutul Național de Sănătate Publică (zona verde) nu se mai supun obligației de izolare/carantinare. Această listă este compusă din: Austria, Bulgaria, Cehia, Cipru, Croația, Confederația Elvețiană, Germania, Grecia, Islanda, Letonia, Liechtenstein, Lituania, Malta, Norvegia, Slovacia, Slovenia, Ungaria. La aceeași dată, se reiau zborurile către și dinspre statele care fac obiectul excepției de la art. 1.
Prin urmare, pentru persoanele care călătoresc în România din alte state decât cele precizate anterior, inclusiv Canada, se menține obligația de izolare/carantinare timp de 14 zile.
Pentru persoanele care întrerup călătoria în state ale Uniunii Europene și o reiau după o anume perioadă cu destinația finală România, este util să cunoască noile prevederi de la anexa nr. 2, art. 1, pct. 2 privind condițiile referitoare la izolarea/carantinarea la sosirea în țară, așa cum au fost modificate de HG nr. 465 din 11 iunie:

• Persoanele care vin în România din țările care fac obiectul excepției de la carantinare/izolare, dar care, înaintea plecării din țara respectivă, nu au stat cel puțin 14 zile pe teritoriul acesteia, intră în carantină/izolare la locuința/locația declarată de persoana în cauză, împreună cu colocatarii, inclusiv familia/aparținătorii, după caz.
• Persoanele care fie au plecat din România și petrec o perioadă mai scurtă de 14 zile în altă țară exceptată de la măsura carantinării/izolării, fie au petrecut o perioadă de cel puțin 14 zile cumulativ în țări exceptate de la măsura carantinării/izolării nu intră în carantină/izolare la intrarea în România.
Lista statelor din zona verde se actualizează săptămânal și poate fi consultată la http://www.cnscbt.ro/index.php/liste-zone-afectate-covid-19.

De asemenea, având în vedere că se aplică în continuare dispozițiile HG nr. 394/18.05.2020 prin care a fost instituită starea de alertă în România, zborurile dinspre și către statele care apar în enumerarea din art. 4, pct. 1 din anexa 3, dar nu și în lista zonei verzi, rămân suspendate (Belgia, Franța, Iran, Italia, Regatul Unit al Marii Britanii și al Irlandei de Nord, Regatul Țărilor de Jos, Spania, Statele Unite ale Americii și Turcia).

În ceea ce privește tronsonul de transport intra-european către România, recomandăm cetățenilor români să ia cunoștință de măsurile restrictive impuse de statele europene, prin consultarea informației de la adresa http://www.mae.ro/node/51880. De asemenea, recomandăm cetățenilor români să urmărească permanent pe site-urile companiilor aeriene anunțurile cu privire la operarea curselor intra-europene cu sosire în România.

Unele state membre ale Uniunii Europene au adoptat măsuri restrictive care privesc modul în care se efectuează tranzitul. Atragem în mod special atenția asupra regimului de tranzit aplicabil în Republica Cehă, astfel că îi îndemnăm pe cetățenii români care se întorc în România cu escală la Praga să îndeplinească obligațiile care apar la https://www.mae.ro/node/51905, paragrafele care se referă la efectuarea tranzitului, având în vedere că presupun contactarea Ambasadei României la Praga cu cel puțin 24 ore înainte de călătorie pentru îndeplinirea unor formalități (notificarea Poliției de frontieră din R. Cehă și eliberarea unei scrisori din partea Ambasadei României la Praga). Pentru celelalte capitale/orașe europene de escală, subliniem importanța ca cetățenii români să se informeze înainte de începerea călătoriei asupra condițiilor de efectuare a tranzitului, având în vedere că reglementarea nu este unitară la scara Uniunii Europene (la http://www.mae.ro/node/51880).

La 28 mai, prin Hotărârea nr. 26 a Comitetului Național pentru Situații de Urgență au fost stabilite următoarele elemente relevante pentru cetățenii care doresc să călătorească spre România pe cale feroviară sau terestră prin servicii regulate:

Art. 4 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul feroviar internațional de persoane de către operatorii de transport feroviar din și către România, cu respectarea condițiilor stabilite potrivit art. 32, 34 și 37 din Legea nr. 55/2020.

Art. 5 Începând cu data de 1 iunie, se reia transportul rutier internațional de persoane prin servicii regulate, servicii regulate speciale și servicii ocazionale în trafic internațional, pentru toate cursele efectuate de către operatorii de transport din și către România, cu respectarea condițiilor stabilite potrivit art. 32, 34 și 37 din Legea nr. 55/2020.
În ceea ce privește tranzitul rutier intra-european prin mijloace proprii, atragem atenția cetățenilor români cu privire la dificultățile care se ridică la tranzitarea Austriei și la trecerea frontierei dinspre Austria către Ungaria, precum și la tranzitarea Ungariei, ca urmare a măsurilor restrictive impuse de Ungaria. Recomandăm consultarea cu atenție a paginilor MAE de la adresele https://www.mae.ro/node/51901 și http://www.mae.ro/node/51934.
Este preconizat ca, începând cu 16 iunie, Austria să nu mai aplice restricții la intrarea cetățenilor români în această țară. Astfel, pot fi avute în vedere călătorii către România care se pot întrerupe pentru scurt timp în Austria, cu posibilitatea de a se ieși din zona de tranzit.
În ceea ce privește regimul de funcționare a punctelor de trecere a frontierei de stat, lista celor care se mențin închise temporar, parțial sau total, se găsește la art. 5 din anexa nr. 3 a HG nr. 394/18.05.2020.
În vederea informării cu privire la punctele de trecere a frontierei, aflate în stare de operare, recomandăm cetățenilor români să consulte site-ul Poliției de Frontieră la https://www.politiadefrontiera.ro/ro/traficonline/?vt=2&dt=1.

Recomandăm cetățenilor români să contacteze Ambasada României la Ottawa dacă există neclarități cu privire la cerințele stabilite de diferitele state membre ale Uniunii Europene în ceea ce privește efectuarea tranzitului (aeroportuar sau terestru).

Informații utile pentru cetățenii români care revin în Canada din România

Prin art. 2, pct. 2 (anexa nr. 3 Măsuri pentru diminuarea impactului tipului de risc) din HG nr. 394/18.05.2020, se instituite interdicția deplasării persoanelor în afara localității/zonei metropolitane cu anumite excepții precizate. De interes pentru cetățenii români (cu dublă cetățenie, rezidență permanentă în Canada) care revin în Canada este faptul că justificarea deplasării între localități (pentru deplasarea la aeroport, de pildă) se poate face prin completarea declarației pe proprie răspundere al cărei model se găsește la https://www.mai.gov.ro/wp-content/uploads/2019/01/Declaratie-proprie-raspundere-stare-de-alerta.pdf (conform art. 2, pct. 3, anexa nr. 3).

Reamintim că măsurile adoptate de Canada în contextul gestionării epidemiei de COVID-19 stabilesc în sarcina companiilor aeriene responsabilitatea de a permite îmbarcarea în locul de plecare. Toate companiile aeriene care mai operează curse către Canada au obligația de a face triajul la îmbarcare în baza grilei de criterii stabilite la nivel federal (sunt autorizați să se îmbarce cetățenii canadieni și rezidenții permanenți, la care se adaugă anumite excepții bine precizate – informațiile se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc/aviation-measures.html; informații utile legate de măsurile adoptate la nivel federal în contextul gestionării epidemiei se găsesc la https://www.tc.gc.ca/en/initiatives/covid-19-measures-updates-guidance-tc.html#toc_1 și la https://www.canada.ca/en/public-health/services/diseases/2019-novel-coronavirus-infection/latest-travel-health-advice.html).

Autoritățile federale canadiene au stabilit obligația pentru orice călător de a purta mască non-medicală / de a-și acoperi fața pe toată durata călătoriei (îmbarcare, zbor, trecerea frontierei / în tranzit). Nerespectarea obligației atrage, după caz, refuzul la îmbarcare sau aplicarea unei amenzi (până la 5000 CAD pentru persoanele fizice, până la 25.000 CAD pentru persoanele juridice). Măsura se aplică din 20 aprilie.

Informațiile și recomandările de la secțiunea precedentă a comunicatului, referitoare la planificarea călătoriei între Canada și România, sunt valabile și pentru călătoriile de întoarcere în Canada ale cetățenilor români.

Textul Hotărârii Guvernului nr. 465 din 11 iunie 2020 pentru modificarea și completarea anexelor nr. 2 și 3 la Hotărârea Guvernului nr. 394/2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se găsește la http://legislatie.just.ro/Public/DetaliiDocument/226749.
Textul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 29/13.06.2020 se găsește la https://ottawa.mae.ro/sites/ottawa.mae.ro/files/hotararea_cnsu_29_din_13_iunie.pdf.
Textul Hotărârii Comitetului Național pentru Situații de Urgență nr. 26/28.05.2020 se găsește la https://ottawa.mae.ro/local-news/1445.
Textul Hotărârii Guvernului nr. 394 din 18 mai 2020 privind declararea stării de alertă și măsurile care se aplică pe durata acesteia pentru prevenirea și combaterea efectelor pandemiei de COVID-19 se găsește la https://ottawa.mae.ro/sites/ottawa.mae.ro/files/410_din_18_05_2020.pdf.

Ottawa, 15 iunie 2020






Ambasada României la Ottawa    6/18/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian