Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Grecia, pasi prin istorie, călător prin timp

Se spune, ca nicăieri nu-i mai frumoasă luna plină, decât atunci când urci pe Acrοpole! Deși românca, așa cum am fost, sunt și voi fi, rădăcinile rămânând rădăcini, iubesc mult această țară, Ellada - Hellas, cum e numele ei adevărat, (după cum la noi ar fi trebuit să se cheme Dacia sau Getia, poporul nostru, de romani fiind numiți daci, de greci, geți). Ellada deci, și nu Grecia, numele de grecos, fiind dat umilitor de turci când au ocupat țara, acesta însemnând ceva în sens de iobag!

Deci, iubesc mult Ellada, care m-a adoptat de mai bine de 30 de ani, m-a onorat dându-mi cetățenia greacă de pe la începuturi chiar, bucurându-mă de toate drepturile, fără nicio diferențiere! Stabilită aici, am iubit acest popor plin de viață și primitor, sufletist, în mijlocul căruia am trăit și trăiesc cu cinste și onoare, eu și familia mea, împărțind cu el și bune și rele, trecând prin criză economică gravă, trece și acum și vă mai trece și mai mult cu epidemia ce-a izbucnit! Am constatat de multe ori și m-au durut discreditările lui pe plan european, mondial, împrumutate de multe popoare, unele din neștiință, altele din rea credință, încercând de-al minimaliza, de-ai acapara parte din teritoriul său, de-a-i pune la îndoială istoria, ba chiar și de-a o fura, cum ar fi Turcia, în continuu conflict, apoi vecinii nordici, ce se cred macedoneni, adică urmașii lui Alexandru Macedon, slăvi fiind și de alte nații, furându-i fără scrupule simbolurile, parte din istorie, având și pretenții teritoariale! Mă refer la acel mic stat, dar nu numai cu 2 mil. locuitori, format din albanezi, bulgari, turci, romi, sârbi bosniaci, de limba albană și slavonă, format de Tito, F.Y.R.O.M. (former Yugoslav Republic of Macedonia) din motive politice, capitala Skopje, chipurile azi vrând să se cheme Macedonia sau Nord Macedonia, nume pe care poporul grec, pe bun drept se răzvrătește, aceia nefiind urmașii lui Alexandru Macedon cum se vor, ci doar trăind pe o porțiune mică a Macedoniei de altă dată, numele, simbolurile aparținând istoriei Greciei, Macedonia aparținându-i ei și numai ei! De aceea simt nevoia de-a scrie câteva cuvinte, gânduri, informații, nu ca fiind vreun ambasador ci doar ca simplu om, căruia îi place să cerceteze, să descopere, să cunoască, documentându-se ca cititor și filtrând adevărurile, pentru a fi cât mai obiectiv și drept!

Istoria unei țări, a unui popor, nu poate fi trasă exact cu compasul, definită, vorbindu-se de oameni care în cursul existenței lor, nu au fost statici, s-au deplasat, însă când s-au format ca stat, atunci și-au pus granitile lor, pentru care au luptat cu lăcrimă și sânge și se lupta, fiind pe-acel loc din moși-strămoși, granițe ce trebuiesc respecate! Așa scriind și cunoscându-se adevărata istorie, nepusă la îndoială de oamenii de știință cu conștiință, este indiscutabil că Grecia este leagănul civilizației pe acest pământ! Pe lângă instituții, politică, democrație, educație și spirit civic, Grecia antică a lăsat moștenire Romei și mai apoi Europei moderne o știință cutezătoare, o cultură strălucitoare și nu numai ei, ținând cont că doar pentru un vot, în America nu s-a vorbit limba greacă! De asta, când imperiul Roman a cucerit Grecia, Cicero a spus, c㠄deși noi v-am cucerit, de fapt voi ne-ați cucerit" prin toată civilizația pe care au găsit-o, au învățat-o, au însușit-o firește și-au dus-o strălucit pe mai departe! Să nu uităm, că sute și mii de cuvinte din vocabularul grecesc, se întâlnesc răspândite în mai toate limbile, stând la baza lor expimand terminologii, noțiuni și cunoștințe de bază în toate domeniile!

Așadar, iată câteva contribuții la civilizația întregii omeniri, în diferite domenii:

 Știința a înregistrat în Grecia antică performanțe remarcabile în planul teoretic; în cel al experimentului și tehnologiilor, o autentică dezvoltare s-a constatat abia în epoca elenistică. Totuși, Ellada a propulsat știința ca mod de cunoaștere a omului, a lumii și a Universului printr-o serie de descoperiri epocale.

 Matematica: Arhimede sec III i Hr, dezvolta mecanica fluidelor și geometria; a fixat legile fundamentale ale hidrostaticii; a inventat numeroase mașini de război, considerat a fi unul din cei mai mari matematicieni ai antichității și unul dintre cei mai mari ai tuturor timpurilor, fiind primul matematician universal, realizările sale înscriindu-se în numeroase domenii științifice: matematică, fizică, astronomie, inginerie și filozofie. Carl Friedrich Gauss considera că Arhimede și Isaac Newton au fost cei mai mari oameni de știință din întreaga istorie a civilizației umane. Alt nume de rezonanță, Pitagora (secolul VI î.Hr.) întemeietorul pitagorismului, care punea la baza întregii realități, teoria numerelor și a armoniei și i se atribuie descoperirea teoremei geometrice și a tablei de înmulțire ce-i poartă numele și împreună cu Euclid (secolul III î.Hr.) pun bazele geometriei plane. Grație teoriei pitagoreice aflam teorii despre număr ca monada, par și impar, doimea nedefinită, care împreună cu monada vor da naștere la numere, până se ajunge la 10, numărul perfect, care este suma primelor patru numere (1+2+3+4=10), apoi Generarea universului sensibil (al lucrurilor), Armonia universală, Teoria despre muzică, Cosmogonia cu referire la planete, considerate 10 (al zecelea numit Antihton sau Contrapamant) toate sferice mișcându-se în jurul focului central, nu a soarelui ci, a ceva numit Sufletul Universului, apoi Muzica Sferelor- după care, fiecare planetă produce un sunet diferit, conform mărimii și vitezei sale de mișcare. În acest fel ia naștere un sunet armonic produs de sferele în mișcare, muzica sferelor, pe care noi nu o percep fiind obișnuiți cu ea și deasemeni Teoria sufletului, Pitagora crezând că sufletul este pur și nevinovat, dar se află închis în trup ca într-un mormânt. Interesant, nu?

 Fizică: tot Arhimede (secolul III î.Hr.) prin cele menționate mai sus, dar și alții!

 Astronomie: Aristarh din Samos (n. 310 î.Hr. – d. 230 î.Hr.) a fost un astronom și matematician grec, primul care a susținut că Pământul se rotește în jurul Soarelui, afirmând existența sistemului heliocentric anticipând cu multe secole mai târziu pe Copernic; A fost și primul astronom care a estimat dimensiunile Soarelui și Lunii, ca și distanța de la această până la Pământ. Interesant, nu?

 Istorie: Herodot (484 – 425 î.Hr.), „părintele ISTORIEI”, bazându-se pe observarea directă și studierea tradițiilor și ale altor surse de informare; el prezența și primele informații scrise, culese de la „fața locului”, despre traci și geți. Tucidide (460 – 425 î.Hr.), cu opera sa capitală Istoria Războiului peloponeziac, a dezvoltat metoda cercetații științifice critice, folosind surse literare și epigrafice! Apoi Democrit- " considerat părintele DEMOCRAȚIEI ", de care azi se tot vorbește, uitându-se intenționat de unii, cine a avut ideea și de unde-i provine numele, numai democrație astăzi nefiind!

 Geografie: Strabon, considerat „părintele GEOGRAFIEI" în lucrarea sa „Geografia" în 17 volume, descriind locuri, popoare, climă, etnografie, mitologie, un bogat izvor de cunoștințe din lumea antică. Pytheas din Marsilla (Descrierea Oceanului și Periplu) a măsurat distanța până la Soare și a stabilit legăturile între maree și fazele Lunii. Eratostene din Cirene a evaluat lungimea circumferinței Pământului. Pitheas, care a interprins o călătorie de explorare a Europei de N-V în 325 i.Hr, fiind primul care a cunoscut și descris nopțile polare, gheața polară, mareele și conexiunea lor cu luna; Pausanias, mare geograf și el!

 Medicină: Hippocrate din Coș (460 – 377 î.Hr.) a fost cel mai vestit medic al Greciei antice. Este considerat „părintele MEDICINEI”, fondator al Școlii Hipocratice de Medicină. Această școală intelectuală a revoluționat medicina Greciei antice, a inițiat observația clinică și a introdus în lumea medicilor „Jurământul hipocratic”. Au mai fost Areteus, Herophilos, Galenus, Democede...

 Poezia și muzica au marcat îndeaproape viața publică și privată a vechilor greci. Iliada și Odiseea, atribuite legendarului Homer, echivalau cu un fel de „Biblie a grecilor”, exaltând eroismul, virtuțile războinice, viața „cavalerească”. Prin opera lui Homer s-a cimentat unitatea culturală a Greciei și s-au educat generații de tineri în spiritul elenismului. Hesiod, prin Munci și zile și Teogonia, cultiva idealurile omului simplu, ale agricultorului, căruia i se datorau, în perioadele de liniște, stabilitatea și prosperitatea cetății. Apoi Pindar- poet antic, Sofocle - poet tragic grec și împreună cu Eschil și Euripide, pun bazele TRAGEDIEI clasice grecești, Aristofan - mare dramaturg grec, considerat "parintle COMEDIEI ", Herodot, Tucidide și alții!

 Pictura, sculptura, arhitectura au evoluat de la maniera hieratică din epoca arhaică la atitudini din ce în ce mai corespunzătoare realităților umane. Corpul omului și omul, în general, au stat în centrul atenției artiștilor. Pictura, sculptură și arhitectura și-au unit eforturile pentru edificarea de mari complexe de cult, cetății, elemente de etalare a puterii, prestigiului și solidității acesteia. Printre sculptorii renumiți la vremea aceea au fost Agesandros, Athanadoros și Polidoros, care au compus grupul Laocoon, Fidias, Callikrates, Lisip, Dedal, Praxiteles... Sculptura, pictură și arhitectura au fost astfel combinate încât să creeze temple somptuoase și locuri pline de culoare, răspândite fiind și prin Asia Mică și-n țările din sudul Mediteranei, lăsând amprenta gravată în vreme a trecerii grecilor, toate în decursul incursiunilor lui Alexandru Macedon! Sculpturile au fost mult mai colorate decât ne imaginăm, deoarece statuile grecești, care astăzi, spălate de timp, par a fi o artă atât de sobră, din marmora albă, erau de fapt, pictate complet, echipate cu tot felul de podoabe, că, de exemplu, ochi aplicați, care, probabil, le confereau o aparență strălucitoare. Parthenonul este cel mai mare dintr-o serie de temple situate pe Acropolis (citadelă), pe cea mai mare înălțime pietroasă, numită și "stanca sfânta"- în jurul căreia, încă de-atunci, 2500 de ani în urmă și de-a lungul timpurilor s-au format ciclic așezări până la a se ajunge la Atena de azi. Toate aceste temple au fost înălțate în a doua jumătate a secolului V î.Hr. (culme a perioadei clasice) deasupra celor vechi distruse din timpul războaielor cu perșii și urme ale cărora se pot deosebi și astăzi, vechea Acropole, ce datează încă de mai înainte, din sec. VI. IHr. În timpul ocupației otomane, s-au făcut multe stricăciuni și devastări a templelor, precum și-n timpul ocupației germane, ce-au asediat-o punând în vârf steagul lor; aici vreau să semnalez o mare fisiognomie a istoriei moderne, ce zilele astea pe 30 martie a decedat, în vârstă de 98 de ani, Manolis Glezos, un grec politician de stânga, erou al Rezistenței Naționale, jurnalist și scriitor. Împreună cu Lakis Santa, au realizat dintre primele acțiuni de rezistență în Grecia ocupată și mai pe larg în Europa ocupată de Axa în timpul celui de-al Doilea Război Mondial, când în noaptea de 30-31 mai 1941, plini de entuziasmul tinereții, riscându-și viața, au coborât de pe stânca Acropolei din Atena drapelul Germaniei naziste. Încă se mai văd și astăzi semnele trecerii lor în pe-alocuri marmora sfârtecata de ovide! Pe lângă Parthenon, pe Acropolis se mai află și mai micul templu al zeiței Atena, Erecteum, cu cariatidele lui distinctive (stâlpi sculptați sub formă de femei) și o mare poartă de intrare, numită Propylea. Pericle (aproximativ 495 - 429 î.Hr.) a fost un general, orator și om de stat atenian. A fost conducător al Atenei între 443 și 429 î.Hr., timp în care a inițiat numeroase reforme democratice, care au transformat orașul într-un centru politic, cultural, artistic și economic al lumii grecești. A construit Partenonul, noul Erechtheion⁠ și altele. Lucrările de construcție au fost supravegheate de Fidias, care a creat și colosala statuie a lui Zeus, considerată una din cele 7 minuni ale lumii antice, de 13 m înălțime din fildeș, ornată cu aur dar și a zeiței Fecioarei Athena, în interiorul Parthenonului de 13 m înălțime și ea, tot din fildeș și aur de 1140 kg, distrusă prin veacul III d.Hr de un foc izbucnit în templu, dar și o altă statuie gigantă a zeiței Promachos Athena (luptătoarei), de vreo 40 de m înălțime cu tot cu coloana pe care se afla, din cupru, purtând coif și o suliță în mâna sus ridicată având o lungime mult mai mare ca cea a Parthenonului și care domina cu măreție, fiind văzută de la mari distanțe, chiar de pe mare de vapoarele ce pluteau. A fost făurita tot de Fidias prin topirea sulitelor sfărâmate, scuturilor și săbiilor ostașilor morți din razboie persane. Statuia a rămas până în 465 d.Hr, apoi au mutat-o în Constantinopole, devenit capitala Noii Rome, ca trofeu pentru protecția Imperiului Bizantin și-apoi distrusă de religioșii fanatici! Arhitecții Parthenonului propriu-zis au fost Callicratis și Ictimus. Reliefurile clasice cele mai frumoase și sculpturile din fronton făceau parte din templul atenian Parthenos, mai bine cunoscut sub numele de Parthenon. Multe sculpturi din ele aparțin pe nedrept de vreo 80 de ani, fiind sustrase, însușite de pe timpul războiului de diverși acaparatori și vânzători de artă și deținute acum în colecția Elgin, în British Museum din Londra, însă Parthenonul însuși supraviețuiește ca o ruină nobilă și așteaptă răbdătoare, să-și vadă comorile ce-i aparțin, luând locul de unde lipsesc de zeci de ani, alături de celelalte. De toți atați ani Ellada își cere înapoi aceste reliefuri și sculpturi, ca făcând parte din patrimoniul național și universal, muzeul londrez însă, în ciuda atâtor intervenții refuza cu pizma, sub fel de fel de pretexte neviabile, unul și cel mai ridicol fiind acela că sunt mult mai bine protejate decât cele ce se afla la Acropole ce domina de 2500 de ani... de semnalat ca vizitatorii le văd azi deteriorate, vopsite chipurile pentru păstrare în condiții de mucegai și chir mulți londrezi dorind să fie întoarse la patria-mamă.

-- Filozofia - Anaximandru, Anaximene, Thales din Milet, Pitagora, Platon, Socrate, Aristotel, Democrit, Epicur, Celsus, Heraclip, Hypatia din Alexandria, și mulți alții... Sofiștii, Socrate, Platon și Aristotel au operat mutația esențială în gândirea filosofică a Antichității. Discipol al lui Platon, Aristotel (Metafizică, Politica, Fizică, Despre suflet etc.) a ridicat raționamentul (inducție și generalizare) la rangul de „cale a cunoașterii” științifice. Omul este perfecțiunea lumii vii, iar politica are drept scop fericirea lui prin justiție. El prezența și primele informații scrise, culese de la „fața locului”, despre traci și geți. Tucidide (460 – 425 î.Hr.), cu opera sa capitală Istoria Războiului peloponeziac, a dezvoltat metoda cercetații științifice critice, folosind surse literare și epigrafice.

 Geografie: Pytheas din Marsilla (Descrierea Oceanului și Periplu) a măsurat distanța până la Soare și a stabilit legăturile între maree și fazele Lunii. Eratostene din Cirene a evaluat lungimea circumferinței Pământului, Strabon, considerat " părintele GEOGRAFIEI " în lucrarea sa " Geografia " în 17 volume, descriind locuri, popoare, climă, etnografie, mitologie, un bogat izvor de cunoștințe din lumea antică; Pitheas, care a interprins o călătorie de explorare a Europei de N-V în 325 i.Hr, fiind primul care a cunoscut și descris nopțile polare, gheața polară, mareele și conexiunea lor cu luna; Pausanias, mare geograf.

 Poezia și muzica au marcat îndeaproape viața publică și privată a vechilor greci. Iliada și Odiseea, atribuite legendarului Homer, echivalau cu un fel de „Biblie a grecilor”, exaltând eroismul, virtuțile războinice, viața „cavalerească”. Prin opera lui Homer s-a cimentat unitatea culturală a Greciei și s-au educat generații de tineri în spiritul elenismului. Hesiod, prin Munci și zile și Teogonia, cultiva idealurile omului simplu, ale agricultorului, căruia i se datorau, în perioadele de liniște, stabilitatea și prosperitatea cetății. Pândar, Sofocle- poet tragic grec și împreună cu Eschil și Euripide, pun bazele TRAGEDIEI clasice grecești, Aristofan- mare dramaturg grec, considerat "parintle COMEDIEI ", Herodot, Tucidide, Pindar- poet antic și alții!

În secolele elenismului, însă, creatorii au dat frâu liber exprimării sentimentelor omenești și surprinderii trupului uman în cele mai diferite ipostaze. Capitală intelectuală a elenismului, Alexandria, una din cele 46 de Alexandrii ale lui Megas Alexandros (Marele Alexandru Macedon), a fost dotată cu două biblioteci de către regele Ptolemeu al II-lea (283 – 246 î.Hr.). În cea mai importantă bibliotecă, ce funcționa în legătură cu Muzeul (la început dedicat cultului Muzelor), se păstrau 700.000 de papirusuri; ea a căzut pradă focului în 47 î.Hr. Cea de-a doua bibliotecă a fost distrusă în anul 391(ocupată fiind de turci și neavând cu ce să-și încălzească băile, au ars manuscrisele)!!!. Aici s-au păstrat, pe cât s-au salvat cele mai importante texte în limba greacă și s-a cristalizat limba unitară a epocii elenistice. Deci doar din cele scrise de mine, se vede că au existat în Grecia Antică mulți „părinți" în toate domeniile, care stau la baza civilizației universale, fapt pentru care, acest popor trebuie respectat așa cum i se cuvine, pus pe locul binemeritat și nu folosit ca experiment în jocurile politice ale mai-marilor puteri, fiind azi, cel mai subjugat dintre toate popoarele și cel mai umilit!

Acestea fiind scrise, fiecare popor are istoria lui, mai mare mai mică, cum a fost să-i fie, alte state fiind mai vechi, cu o civilizație mai bogată și istorie, altele ceva mai noi sau chiar destul de noi în comparație, însă ceea ce este de dorit azi, este că popoarele să se respecte unul pe altul, pentru ceea ce sunt ele și nu pentru ce vor să pară, să fie uniți și ideal ar fi să se iubească frățește, având același D-zeu, fiecare așa cum și-l numește, ca în vremuri grele, ca cele ce azi trăim, PANDEMIA, să purtăm numai iubire în suflet și să ne rugăm la EL pentru salvarea omenirii!
-----------------------------------------------------
Anna-Nora ROTARU-PAPADIMITRIOU
Atena, Grecia -






Anna - Nora Rotaru- Papadimitriou    5/4/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian