Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Economiștii prezic: Anul 2020 va aduce cea mai mare criză economică a istoriei mondiale

Cele mai sumbre predicții economice ale anului 2020 anunță o criză economică de mari proporții, care ar putea-o depăși la scară istorică chiar pe cea din ani 30 ai secolului trecut.
Devastarea produsă de COVID19 are efect dublu – distrugerea masivă de vieți umane și căderea în gol a economiei globale.

Virusul blestemat a secerat peste 103,000 de oameni până la 11 aprilie 2020 iar estimarea medicală pentru acest an indică posibilitatea decesului a peste jumătate de million până la începutul verii. Replica la nivel economic are toate semnele unei recesiuni de mari proporții prin scăderea producției, șomaj în masa, criza bugetelor publice și criza piețelor financiare.
Deși criza este abia la început, economiile mondiale sunt puternic zdruncinate iar Organizația Mondială a Sănătații amenință cu posibilitatea unui al doilea val COVID19 în a doua jumătate a anului 2020.

Singura soluție reală, și anume implementarea unui vaccin, este în acest moment estimată ca posibilă peste 17 sau 20 de luni. Factorul de decizie în acest context este determinat de durata perioadei de carantină.
Cu cât durează mai mult, cu atât efectele economice sunt mai grave.

Situația economică actuală este comparabilă cu cea din timpul celor două conflagrații mondiale ale secolului trecut. Potrivit unui recent studiu publicat de London School of Economics, numai în context de război au existat restricții economice ca cele de azi când sectoare importante ale economiei au fost complet paralizate. Mobilizarea pentru război a costat economia globală scaderi de până la 70% în prpducție și eficiență.
Care pot fi rezultatele blocajului economic actual?
Economiștii consideră că ar putea depăși criza generată de cel de-al doilea război mondial dacă un al doilea val de COVID19 va lovi în septembrie. Lumea se va putea confronta cu mari probleme de aprovizionare sau conflicte sociale violente generate de panică.
La nivel internațional asistăm acum la extinderea politicilor monetare și economice, numite de speciaiști metode de "helicopter money" – acestea fiind politici economice de tip protecționist – exemplul economic tipic fiind US în acest moment. Dar acestea sunt masuri temporare – un fel de stingere a incendiului financiar – sunt metode reactive și nu proactive, deci nu au efect pozitiv pe termen mediu sau lung.

Lumea științelor economice este plină de controverse totuși - în timp ce unele voci anunță apocalipsa economică totală, altele consider aceste predicții prea alarmiste susținînd că resticțiile economice drastice sunt mai grave pentru economie decât chiar COVID19. Aceasta este o temă intens discutată prezent dar care nu a căpătat notorietate în politicile statelor. O altă temă este legată de modificările care vor interveni în piața muncii și a resurselor umane deoarece crizele majore schimbă profilul global al economiei.
Efectul principal se regăsește în modificările stilului de lucru în domeniul industrial și al serviciilor.
Exemplul tipic este acum lucratul de acasă de acasă.
Multe companii vor continua probabil să lucreze astfel și după izolare iar sistemul home office se poate extinde. Marile crize economice s-au soldat cu modificări la nivelul producției.
De pildă, primul război mondial a dus la implicarea femeilor în activități remunerate, recunoașterea sindicatelor, stabilirea zilei de lucru de opt ore, acceptarea dreptului universal de vot.
Apoi, după cel de-al doilea război mondial s-a impus producția industrială în masă, societatea de consum, ca și accesul în masă la educație. Este previzibil ca această nouă criză să aducă schimbări importante.

Refacerea economică este posibilă însă. Reala forță necesară recuperării de după criză este indicată de nivelul datoriei publice. Atunci când statul are un nivel relativ scăzut al datoriei publice înainte de criză, ceea ce implică și posibilitatea de a acționa în domeniul politicilor fiscale, acesta își va reveni mai repede și mai bine din criză.
State care nu dispun de astfel de rezerve au de luptat cu datorii publice imense.
Exemplul clasic după criza din 2008 este sudul Europei - caz tipic Grecia, care a suferit cel mai mult după 2008.
Probleme similare vor fi și în 2020. Indiferent de pesimismul sau optimismul analiștilor economici un lucru este clar: o estimare clară a anului 2020 este prematură acum pentru că sunt totuși încă multe necunoscute în ecuație.
Cel mai bun sfat este însă simplu – sa fim pregatiți pentru un impact major.


.............................
Luiza Mureșeanu
Toronto / aprilie 2020





Luiza Mureșeanu    4/12/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian