Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romïżœnii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivïżœ 2024
Articole Arhivïżœ 2023
Articole Arhivïżœ 2022
Articole Arhivïżœ 2021
Articole Arhivïżœ 2020
Articole Arhivïżœ 2019
Articole Arhivïżœ 2018
Articole Arhivïżœ 2017
Articole Arhivïżœ 2016
Articole Arhivïżœ 2015
Articole Arhivïżœ 2014
Articole Arhivïżœ 2013
Articole Arhivïżœ 2012
Articole Arhivïżœ 2011
Articole Arhivïżœ 2010
Articole Arhivïżœ 2009
Articole Arhivïżœ 2008
Articole Arhivïżœ 2007
Articole Arhivïżœ 2006
Articole Arhivïżœ 2005
Articole Arhivïżœ 2004
Articole Arhivïżœ 2003
Articole Arhivïżœ 2002


Smaranda Gheorghiu o dârză susținătoare a ideii de pace între popoare în acele vremi

“Vine, vine primavara……..!”

Acum câteva decenii, poate și astazi, referenul asta se auzea ca un șuvoi cristalin, curat, nu de apă de izvor, ci de glasuri inocente de copii, pe tot întinsul țării românești. Prin grădinițe, prin clasele primare, ba chiar și pe strazi.
Cântecul asta, dulce ca un cor de îngeri mici a fost scris de Smaranda Gheorghiu, numită și Educătoarea Poporului.
Cu toate ca nu se bucura de popularitatea pe care o merită, Smaranda Gheorghiu, este una dintre româncele faimoase care a făcut istorie.
Este o importanta poetă, autoare de teatru, traducătoare si prozatoare.

Smaranda Gheorghiu s-a născut la 5 octombrie 1857 la Târgoviște și a încetat din viață la data de 26 ianuarie 1944, la București. A fost o scriitoare, publicistă, militantă activă în mișcarea feministă a epocii, membră a mai multor societăți culturale.
În ceea ce privește activitatea sa literară, ziarele vorbesc de peste patruzeci de titluri de cărți și de poezie.
A publicat un mare număr de lucrări didactice foarte apreciate, operele sale fiind aproape exclusiv moralizatoare; unele pot face față cu succes statutului de literatură feministă incipientă, condiția femeii, pe lângă cea istorică, fiind tema predilectă. De asemenea, au fost apreciate, poeziile lirice și cele patriotice, nuvelele, povestirile, romanele și piesele de teatru. În cărțile realizate a pus suflet din sufletul său, a pus învățătură în formă ușoară și plăcută.
Este autoarea cunoscutei poezii „Cântecul școlarului” care începe cu versurile: „Vine, vine primăvara/ Se așterne-n toată țara/ Floricele pe câmpii, /Hai să le-adunăm copii”.

Smaranda Gheorghiu este cunoscută și sub numele de Maica Smara „porecla”, transformată ulterior în pseudonim, primită de la prietena sa, Veronica Micle și de la nimeni altul decât Mihai Eminescu.

Maica Smara a fost o dârză susținătoare a ideii de pace între popoare în acele vremi, care, în calitate de vice-președintă a alianței universale a femeilor pentru pace și delegată a societății institutorilor din România, a reprezentat țara noastră la primul Congres al Păcii din 1900.
În această calitate, rostește în capitala Franței un foarte bine documentat discurs pentru pace cu titlul „Cărțile școlare”. Identifică în discursul ei condiția ca pacea să fie cel mai bun și cel mai luminos far care să lumineze umanitatea, ca orice diferend să nu mai fie rezolvat prin războaie: tineretul să fie educat în acest sens. Pentru promovarea culturii românești a fost numit㠔Educatoarea poporului”.

A participat ca reprezentantă a României la o serie de congrese importante. Alături de Badea Cârțan a reprezentat România la Congresul orientaliștilor în 1889, prilej cu care a depus o coroană de lauri din bronz la Columna lui Traian.

In 1902, Smaranda Gheorghiu hotărăște să plece într-o călătorie la Polul Nord, finalizează aceast proiect ajungând la Capul Nord, “o citadelă a pământului, o redută ciuruită în lupta cu valurile Oceanului”; această experiență a fost amplu mediatizată prin conferințe și prin editarea broșurii “O româncă spre Polul Nord”. Această călătorie o clasează pe Maica Smara drept prima femeie din lume care a călătorit spre Polulul Nord.
În amintirea sa, în parcul Mitropoliei din municipiul Târgoviște a fost ridicat un bust, pe care este înscris numele ei întreg, Smaranda Gheorghiu. Un alt bust al său se găsește în parcul Cișmigiu din București, pe care este înscris textul „Maica Smara Educatoare a poporului, scriitoare, 1857-1944″, ca amintire a faptului că a scris literatură pentru copii și tineret, cu accent spre latura educativă a acestei literaturi.

Ei bine, chiar dacă mulți nu-și mai amintesc de această poezie scrisă de Smaranda Gheorghiu, primavara ne îndeamnă să cântam, dacă nu cu glas tare, măcar cu glasul sufletului, rămas de copil: “Vine, vine, Pri-i-mavara….. “

.....................................

Dorina Cornelia Aldea - Vancouver





Dorina Cornelia Aldea    3/1/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian