Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Australia , in prag de sărbătoare

În luna ianuarie 2017, prima petrecuta de noi la Brisbane, am fost surprinși să constatăm felul în care localnicii își întâmpină ziua națională. Stăteam pe atunci lângă zona South Bank, centrul cultural și artistic al orașului, și așteptam cu nerăbdare să asistam la festivitățile publice ocazionate de aceasta.
În ziua cu pricina, însă, orașul părea amorțit. Majoritatea magazinelor, a localurilor de agrement, a splendidelor edificii publice, își ferecaseră porțile. Puține au fost locurile care au oferit modalități plăcute de petrecere a timpului liber. Surprinși, am cerut explicații, pe care cei întrebați, cu oarecari rezerve, ni le-au oferit.
Așa am aflat despre aspectul controversat al acestei sărbători.

Ziua de 26 ianuarie comemorează momentul când, în 1788, prima flotă britanica a descins la Port Jackson, New South Wales, și guvernatorul Arthur Phillip a înălțat steagului Marii Britanii.
Australia fusese explorata încă de pe la 1770, de către căpitanul James Cook, dar Australia modernă a început când s-au pus bazele noii așezări, Sydney, care a debutat – după cum se știe - drept colonie penala a coroanei britanice. Pentru populația indigenă locală, despre care se știe că au trăit pe aceste meleaguri de peste 60.000 de ani, au urmat vremuri cumplite, care s-au soldat cu moarte, boala, izgonire, umilința, anihilare culturala.
Iată de ce Karen Mundane, conducătoarea grupului Reconcilliation Australia, a făcut următorul comentariu “A cere indigenilor australieni să celebreze ziua de 26 ianuarie e ca și cum i-ai îndemna să joace pe mormintele propriilor strămoși.” Pentru aborigeni, această zi e cunoscută drept “ziua invaziei”, ocazie cu care organizează marșuri și mitinguri de protest în mai toate orașele importante ale țării.
Obiectivul principal al acestor acțiuni este acela de a determina autoritățile să schimbe data zilei naționale, alegând una care să denote o dorință autentică de reconciliere. Recent, prim-ministrul australian s-a exprimat în mod ferm în defavoarea schimbării datei, motivând că aceasta ar înseamna o negare a istoriei glorioase a acestei țări.

Am aflat că la Sydney se organizează anual activități aniversare precum concursuri de fregate, spectacole în clădirea operei, jocuri și activități pentru copii și tineret în parcul olimpic, focuri de artificii – evenimente similare având loc si la Melbourne, Canberra, Perth, etc.
Doar la Brisbane activitățile sunt bine temperate, așa încât să nu stârnească spiritele. În seara zilei, însă, cerul înstelat al orașului înflorește într-o mulțime de buchete multicolore, însoțite de aplauze și exclamații jubiliare.

Anticipând cu emoție praznicul de anul acesta, am parcurs una dintre cele mai distinse cărți ale anului 2019, intitulată “Salt" (Sare), de Bruce Pascoe, scriitor desemnat drept “Dreamtime Person of the Year” pentru contribuția lui la cultura indigenă. În aceasta culegere de povestiri și eseuri, dedicată celor trei râuri sărate din Mallacoota și închinată pământului australian și vechilor păstrători ai obiceiurilor și tradiției lui, autorul notează
“Daca vrem să clădim o națiune, și nu doar o economie, atunci trebuie să ținem seama de istorie. Indigenii nu au de ce să se întrebe cum au ajuns să trăiască aici, fiindcă arheologia poate să confirme ca ei au fost aici dintotdeauna. Toți ceilalți ar trebui să se întrebe cum de trăiesc aici, și cui se cuvine să poarte recunoștință pentru asta.” (Pascoe, 63)

Sperăm ca 2020 să lumineze drumul tuturor acelora care doresc sa-l străbată împreună.







Luisa Apostol    1/19/2020


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian