Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Craiova își cinstește ocrotitorul spiritual

Perioada 23-27 octombrie este, la Craiova, una încărcată de evenimente științifice și culturale, marcându-se, prin acestea, prețuirea față de ocrotitorul spiritual al orașului, Sfântul Mare Mucenic Dimitrie. Până nu cu mult timp în urmă, în această perioadă erau organizate Zilele orașului, cu o gamă mai complexă de manifestări, cele mai multe cu caracter de divertisment. Cum acestea au fost mutate la începutul lunii iunie, când condițiile climatice sunt mai permisive și când este marcată prima atestare documentară a Craiovei, la 1 iunie 1475, în perioada sărbătorii de Sf. Dumitru au rămas activitățile pur spirituale, ceea ce poate că este un câștig. Prezentăm, selectiv, câteva dintre manifestări.

Facultatea de Științe Sociale a Universității din Craiova a organizat, în zilele de 23-25 octombrie 2019, Conferința Națională intitulată „Elitele și mecanismele puterii în spațiul românesc (secolele XV-XX)”. Au participat cu comunicări reputați specialiști din mediul universitar, precum și cercetători din mediul academic și muzeal. Este de remarcat prezența a numeroși cercetători de la universitățile din Craiova, București, Arad, Iași, Suceava și Târgoviște, Arhivele Naționale București, institutele de cercetări „A. D. Xenopol” din Iași și „C. S. Nicolăescu-Plopșor” din Craiova, muzee din Oltenia și din țară. Pe parcursul desfășurării conferinței s-a aflat la dispoziția publicului și expoziția documentară intitulată „Ornamente și miniaturi în documente brâncovenești”, organizată cu această ocazie de către asociația DAR DEVELOPMENT, în parteneriat cu Arhivele Naționale ale României. Au avut loc și lansări de carte istorică, cu subiecte interesante.

Un alt eveniment semnificativ a fost Conferința științifică internațională „Stat și societate în Europa”, ediția a XII-a, organizată de Biblioteca Județeană și Fundația „Alexandru și Aristia Aman”, sub egida Consiliului Județean Dolj și în colaborare cu Academia Oamenilor de Știință din România și Universitatea din Craiova. În cadrul acesteia au fost organizate sesiuni de comunicări științifice, lansări de cărți, dezbateri, expoziții de carte.
În ceea ce privește comunicările științifice, în program au fost înscriși 120 de participanți, din țări precum România, Grecia, Albania și Serbia, care au prezentat aspecte semnificative din istoria țărilor respective și a relațiilor pe care acestea le-au avut cu Țările Române și, mai apoi, cu statul român modern. În plen, precum și la fiecare dintre secțiuni, nu a fost doar o simplă prezentare din partea unui cercetător ci și, la final, o componentă interactivă, prin care publicul prezent a avut posibilitatea aprofundării anumitor aspecte sau exprimării unor idei. A fost de reținut alocuțiunea, din sesiunea de deschidere a conferinței, a domnului academician Radu Ciuceanu, remarcabil istoric, care, la cei 91 de ani ai săi, a putut povesti fapte inedite despre evenimente la care a participat, începând încă dinainte de cel de Al Doilea Război Mondial. De asemenea, domnia sa fiind fiul lui Ștefan Ciuceanu, personalitate cu mare rol în fondarea, cu peste un secol în urmă, a Bibliotecii Aman și Muzeului Olteniei, a adus în atenția publicului episoade mai puțin cunoscute din istoria instituțiilor respective.

În multitudinea activităților înscrise în program s-a remarcat și dezbaterea organizată de cotidianul regional “Cuvântul Libertăţii” din Craiova, în parteneriat cu Uniunea Ziariştilor Profesionişti, filiala Craiova şi Facultatea de Litere, Secţia Jurnalism, desfășurată vineri, 25 octombrie. Aflată la ediția a II-a, aceasta a avut tema “De la discursul anti-UE, la fake news”, cu o secţiune specială intitulată “Fake news în era digitală”.
Între elementele de noutate în structura evenimentului s-a aflat și expoziția Peace Museum Romania, despre care doamna Magdalena Cristina Butucea, inițiatoarea proiectului, a precizat că este primul muzeu al păcii din Europa de Sud Est și, după știința domniei sale, primul muzeu al păcii mobil din lume, parte integrantă a International Network of museums for peace. Această expoziție, itinerantă, promovează pacea și drepturile omului, prin prezentarea unor personalități marcante ale lumii, care au contribuit și contribuie la apărarea păcii, libertății și drepturilor omului.
O a treia manifestare științifică demnă de remarcat este simpozionul care s-a desfășurat, tot în aceste zile, la Facultatea de Agronomie din Craiova, cu teme legate de modernizarea acestui sector al economiei naționale românești și, multe dintre ele, de preocupările științifice și rezultatele în ceea ce privește protecția mediului și relația omului cu natura .

Nu trebuie să uităm însă remarcabilul Târg al meșterilor populari – expoziție în aer liber, ediția a 42-a. Organizat de Muzeul Olteniei, prin secția de etnografie Casa Băniei, pe esplanada Teatrului Național „Marin Sorescu”, în perioada 25-27 octombrie, târgul este un loc de întâlnire cu valorile tradițiilor meșteșugărești românești. Sunt prezenți în piață peste 70 de meșteri populari, din toate centrele meșteșugărești active din țară, care pun la dispoziția publicului, deja obișnuit de la edițiile anterioare să caute valori autentice, produse tradiționale de ceramică, obiecte casnice, împletituri, textile, icoane pe lemn și sticlă, scoarțe țărănești, costume populare și piese de port popular, goblenuri, obiecte din metal, produse alimentare tradiționale (între care cozonaci, plăcintă, turtă dulce, magiun, zacuscă, dulcețuri ecologice). Meșteșugarii reprezintă 20 de județe din țară, între acestea aflându-se cele din Oltenia (Dolj, Olt, Vâlcea, Gorj, Mehedinți), ca și unele din țară, precum Argeș, Brașov, Covasna, Harghita, Maramureș, Sibiu, Suceava, Timiș și altele.

Deși ne-am propus să prezentăm doar manifestări cultural-științifice propriu-zise, nu putem să nu încheiem într-o notă… apetisantă. În tot acest interval de timp, în Piața Mihai Viteazul (în întreaga zonă dintre Prefectură, Magazinul Universal „Mercur” și Galeria de Artă) se desfășoară un festival culinar cu specific mediteranean, dedicat în mod deosebit fructelor de mare, conceput ca un eveniment de interculturalitate.






Rodica Pospai Păvălan    10/26/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian