Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Dialoguri oarecare - Despre sport

¬_ Cum adică despre sport?
_ Păi... despre sport.

_ Bravo! Da’ ce știi tu despre sport vreau să zic? Las’că ai fost prea leneșă să te mișți, dar nu-mi aduc aminte să fi trecut vreodată pe la un stadion.
_ Habar n-ai! Și pe urmă, ce dacă? Toată lumea vorbește, face, se implică în sporturi, chiar în problemele provocate de sport, uită-te la stadioane, la TV, la Billboards cât casa și de fapt la toate știrile jurnalistice - breakning news; mă rog - fiecare informație secundă (după aia de crimes & hold ups) este cea despre sport. Vara asta mai ales mi-a atras atenția, fie că m-au surprins unele știri dat fiind spectaculosul victoriilor - și sigur trebuie să mă “unflu un pic în pene” - cu Bianca Andreescu la Us Open și Simona Halep La Wimbledon, cu “Raptors” campioni mondiali, cu Lewis Hamilton învingător (pentru Mercedes) în Formula 1 ori cu mai toate evenimentele care umplu stadioanele până la refuz, fie că am asistat indiferentă cum favoriții înving ori sunt înfrânți.
Vezi că mă pricep?
Ba chiar pot să-ți și scutur memoria și să-ți spun că am și fost pe stadioane, e drept, a trecut o bună bucată de vreme de atunci și e normal să uiți, tu, nu eu, nici nu cred că se putea altfel pe vremea lui Dobrin când fotbalul devenise religie și băiatul ăla ciufulit și nu tocmai disciplinat era un fel de magician al balonului rotund așa cum dealtfel se întâmpla și la rugby, românii având echipa națională concurând cu forțele celor cinci națiuni. Mergeam peste tot, chiar și la campionate atletice cu Iolanda Balaș și nu mai știu care alți atleți de renume ori și mai și la meciurile lui Năstase și Țiriac.
Si, pe urmă, știi ceva, intrarea în stadion mi se părea o procesiune și asta nu pentru că stăteam la coadă aia interminabilă că să întru, ci pentru că nu se putea altfel, pricepi, implicam ca toată lumea respectul acela al anticipației...și știi ce mult “îmi plăceau” cozile.

_ Ce vremuri!
_ Nu-i așa? Dar vin spre noi cam ca amintirile alea pe care le trezesc filmulețele nostalgice cu “Anii tinereții noastre” în care trecerea anulează ori poate doar diluează cenușiul realului, le rafistoleaza – vorba lui Nicăpetre – transformându-le într-o chemare aburindă ca aleile Cișmigiului când chiuleam de la Lazăr...

_ Totdeauna faci tu literatură.
_ Vorbeam de sport.

_ Eh, sigur că da, dar la tine toate trec prin filtrul imaginativ și atunci alunecările în aproximația cuvântului mă blochează în zona confuziei; despre ce vorbim?
_ Care confuzie? Viață are niște repere fundamentale și sportul e unul din ele

_ Ooo, da, la care se adaugă o mulțime de nuanțe adiacente nu tocmai permanente, ba chiar variabile ca trecerea timpului...
_ Știi cum e, trecem de pe un trotuat pe altul cam de când am descoperit că am avea ceva valoare făcând-o iar în epoca asta a “deșteptăciunii”generale cu atât mai mult.

_ Cam dubioasă deșteptăciunea asta, cum o numești tu, mi se pare mecanică, vine spre noi și nu tocmai selectiv, ne bombardează informațional – cum ziceam undeva – și ne robotizează cumva gândirea, îi trasează jaloanele unei discipline însușite cu automatismul confusiei - și zic așa doar ca să fiu cumsecade. Nu crezi?
_ Păi da. Și asta ar merge numai la sport.

.................................

Toronto ON




Maria Cecilia Nicu    10/25/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian