Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lumea Culorilor - Culorile halatelor medicale

Recent, viața m-a trimis într-un spital pentru o operație, și datorită măiestriei doctorului chirurg, totul s-a încheiat cu bine. Am fost înconjurat în acele zile de multe halate colorate și curiozitatea mea pentru rubrica “Lumea Culorilor” mi-a trezit interesul de a mă documenta și de a afla de ce atâtea culori.

Cu peste o sută de ani în urmă, medicii și personalul medical erau îmbrăcați în hainele lor zilnice peste care puneau o mantie sau un șorț, pentru a-i proteja de petele de sânge. Această modă a continuat până la începutul secolului XX, când teoria sterilității și-a câștigat locul în medicină și așa au apărut halatele medicale de culoare albă. Prima uniformă medicală a fost văzută în timpul războiului din Crimeea, atunci având rolul de a proteja asistentele de privirile soldaților, dar și de a le diferenția de răniți.

Pe vremuri pacienții nu știau dacă stau de vorbă cu un medic sau cu o infirmieră, deseori făcând confuzii între categoriile de personal. Halatul alb a fost purtat cu preponderență și în România, dar și în alte țări precum Norvegia, Suedia sau Finlanda. In Marea Britanie și Danemarca, alte nuanțe au înlocuit celebrul halat alb, uniformele acestora rămânând însa un simbol al seriozității și profesionalismului care îi caracterizează.

Albul nu mai este de mult timp la modă pentru cadrele medico-sanitare din spitale. "Teama de halat alb" care se percepea în special la copii (un studiu arată că 55% dintre copii manifestă frică faţă de cadrele medicale), dar și la unii adulți, este unul dintre motivele pentru care s-au produs schimbări de atitudine în spitale, deoarece pacienții când văd halatele albe, au impresia că urmează ceva neplăcut pentru ei ! Se știe că oamenii nu merg la medic din plăcere, ci de nevoie, iar când sunt obligați să se prezinte la spital sau cabinet, sunt adeseori timorați, pentru ca halatele albe ale medicilor sunt totuși terne și parcă ne dau fiori. Nu se știe exact motivul pentru care se întâmplă acest lucru !

Chirurgii au fost primii care au renunțat la culoarea albă pentru că s-a dovedit că albul halatelor medicale, combinat cu lumina strălucitoare a lămpilor de operare, le afecta vederea, iar operațiile uneori nu se realizau corespunzator, aceștia înlocuind albul cu verde sau albastru, culori ce se potrivesc mai bine cu nuanțele sălilor de operații, nu perturbă vederea și ascund mai bine petele de sânge. Ulterior, experiența chirurgilor a fost adoptată de medici și din alte ramuri ale medicinei. In present, culorile halatelor nu sunt impuse de nici o lege sau reglementare în domeniu, ci au la bază aspecte mai mult practice, ajutându-i astfel pe pacienți să știe cu cine stau de vorbă și ce informații pot cere. In general, acum la chirurgie se poartă halate verzi sau albastru deschis, la pediatrie halate colorate, uneori cu desene, cu Mickey Mouse de exemplu, asistentele medicale aleg albastru, uneori cu imprimeuri, infirmierele bleumarin și verde, cei care lucrează la oficiile alimentare în alb, iar persoanele care se ocupă de curățenie sau transport pacienti poartă de obicei halate închise la culoare, vișiniu cel mai frecvent. Și totuși, unii medici mai în vârstă, preferă în continuare clasicul alb.

Sunt unități medicale care au afișe pe coridoare cu codurile de culoare ale halatelor în funcție de tipul de personal, uniformele fiind differentiate și în funcție de secție. Halatele colorate fie si cu imprimeuri, transmit pacienților o stare de bine, un sentiment pozitiv; în clinicile și spitalele în care s-a adoptat o ținută colorată pentru cadrele medicale, atmosfera este prietenoasă, optimistă și relaxată.

Culorile ne înfrumusețează viața, ne influențează starea de spirit, iar eu… nu-mi pot imagina viața fără culoare, creierul omului fiind mai activ atunci când vede culori. Explozia de culori din ținuta impecabilă a cadrelor medicale are un efect extrem de benefic asupra pacienților. Parafrazând-o pe scriitoarea Eva Anca de pe blogul “Rândurile Evei”, Un halat colorat = Un pacient relaxat !






arh. Ion Constantinescu, Toronto     10/24/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian