Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Expoziția etnografică din Zătreni

Comuna Zătreni se află pe mirifica și mănoasa vale a Oltețului, în sudul județului Vâlcea.
Cu doi ani în urmă (2018) am inițiat un proiect cultural pentru localitatea în care copilărisem, învățasem cele opt clase din școala generală și mi-am petrecut vacanțele din timpul anilor de liceu și facultate. Acest proiect cultural consta în organizarea unui Concurs Internațional de proză scurtă cu tema „Viața satului”, cu premii în bani. Domnul primar și consiliul local au aprobat acest proiect. Rezultatele concursului și decernarea premiilor, de la prima ediția a concursului, au avut loc de Ziua Zătreniului, chiar de Rusalii. Odată cu organizarea ediției a II-a a concursului (2019) am mai demarat încă o acțiune culturală, întocmirea unei antologii (vol 1) „Zătreni, file de legendă”, care cuprindea textele premiate la cele două ediții, lucrările participante la concurs care făceau referire la localitatea Zătreni și textele unor autori locali.
Ca fiu al satului, am mediatizat această acțiune culturală, dar și imagini și scurte reportaje despre Expoziția sătească făcută de domnul învățător Sergiu Popescu la Centrul Cultural Zătreni. Astfel am reușit să promovez imaginea comunei în țară și peste hotare.
Printr-o conjunctură favorabilă, poate șansa pe care mi-a oferit-o destinul, am reușit să contactez o distinsă doamnă care este jurnalist TVR și care a rămas impresionată de felul în care vorbeam despre această zonă. Astfel, i-am făcut o invitație acestei doamne, Adela Eftimie, să ne viziteze această expoziție, care, deși cuprinde obiecte de etnografie și folclor în patru săli, nu are încă statut de muzeu.
Printr-un telefon, la început de toamnă, doamna Adela Eftimie m-a anunțat că va sosi pentru cinci zile în județul Vâlcea ca să facă filmări la liceul din Bălcești și Conacul Pertrache Poenaru, la Expoziția etnografică din Zătreni și la atelierul de ceramică albă de la Vlădești .
Am stabilit împreună ca, pe 25 septembrie 2019, să fie prezentă cu echipa de filmare la Centrul Cultural Zătreni! Am făcut imediat deplasarea din nordul județului, de la Brezoi, la sud în Zătreni! Am luat legătura cu domnul primar Constantin Lițoiu și cu realizatorul acestui „muzeu”, domnul învățător Sergiu Popescu, un om cu forță și clarviziune chiar dacă este octogenar! Ambii au rămas plăcut surprinși de inițiativa mea!

Dar iată că a sosit și ziua mult așteptată când televiziunea română trebuia să ajungă în localitatea Zătreni! La ora stabilită, o mașină oprește în fața Primăriei lângă Monumentul Eroilor. Din ea coboară doamna Adela Eftimie - jurnalist TVR, însoțită de cei doi colegi ai dânsei, domnii Marius Gavrilă - director de imagine și Marian Tudor - asistent imagine. Întâlnirea a fost atât de firească de parcă ne-am fi cunoscut de când lumea! Mă așteptam la o atitudine protocolară cu o prezență condescendentă din partea dânșilor pentru noi sătenii. Dar realitatea a fost cu totul alta! Cei din televiziunea română sunt oameni iubitori de țară, tradiții și obiceiuri, cu o anume încărcătură pozitivă care îți alungă emoțiile și tracul, cu o prietenie tradițional-românească, acel sentiment specific românesc care i-a legat întotdeauna pe români de plaiurile strămoșești și valorile culturale și istorice ale poporului român.
La rândul meu am prezentat doamnei jurnalist pe domnul primar Constantin Lițoiu, domnul viceprimar Cornel Lăban, domnul învățător Sergiu Popescu și domnul profesor Bucur Cruceru.
La intrarea în sediul Centrului Cultural Zătreni (cândva Școala Generală cu clasele I-VIII unde am învățat), pe holul mare al clădirii, distinșii oaspeți au fost întâmpinați de gazde, după tradiția strămoșească, cu pâine și sare pe o măsuță rotundă de lemn și scăunele în jurul său. Pâinea semnifică hrana, iar sarea semnifică bogăția!
De cum pătrunzi în clădirea centrului cultural descoperi un hol imens, iar de o parte și de alta se află vitrinele cu exponatele colecționate de la localnici, păstrate de-a lungul timpului. Pe pereți sunt fixate tablouri cu personalități ale comunei, dar și fotografii alb-negru cu fosta bancă agricolă, biserica de lemn devenită monument, castelul din Zătreni, Școala de meserii devenită cu timpul Azil de bătrâni etc.
Pentru ca echipa TVR să-și poată întocmi pe loc un program și un scenariu al filmărilor, am decis împreună să facem o trecere în revistă a locației.

Am pătruns în prima sală din dreapta, unde cândva era cancelaria profesorilor și unde în prezent se află amenajată o modernă bibliotecă sătească. Aici i-am prezentat-o doamnei jurnalist pe doamna bibliotecar Mirela Lițoiu și standul cu cărțile mele.
A urmat sala cu calculatoare, sala de ședințe a consiliului local și în continuare cele două săli ale expoziției, una cu obiecte din ceramică și medalioane de la Fabrica de teracotă care a existat cândva în această localitate, dar și obiecte din lemn. În următoarea sală se află expuse costume populare din zonă, țesături, dar și un război de țesut cu toate anexele sale: meliță pentru cânepă, darac pentru lână și cânepă, două mașini de tors, vârtelnițe, suveici etc. La parterul clădirii se află altă sală cu obiecte vechi predominante din lemn.
Cum era și firesc, domnul primar Constantin Lițoiu a acordat un interviu cu privire la reabilitarea fostei școli generale și transformarea acesteia în Centrul Cultural Zătreni.
Au urmat filmările, pe rând în sălile expoziției, unde domnul Sergiu Popescu a însoțit pe doamna Adela Eftimie și echipa de filmare. Realizatorul expoziției a dat detalii depre obiectele expuse, despre sursa de proveniență, vechimea și istoricul lor. Domnul Sergiu Popescu, care este nu numai un adevărat patriot prin venele căruia curge ca un fluviu sângele românismului ca purtător și transmițător al valorilor istorice și culturale ale românilor de la sate, dar este și un bun orator ce deține un bogat bagaj de informații despre obiceiurile, tradițiile, folclorul, etnografia și istoria națiunii noastre.
Au mai dat înterviuri domnul profesor Bucur Cruceru despre tatăl dânsului, ca fiu al satului, care a participat ca voluntar la Primul Război Mondial, apoi a fost profesor la Gimnaziul din Zătreni, Liceul Lahovari din Râmnicu Vâlcea, Liceul Frații Buzești din Craiova etc.
De asemenea a fost luat un interviu și doamnei bibliotecar Mirela Lițoiu care a vorbit despre modernizarea bibliotecii din Zătreni.

La rândul meu am vorbit despre ceea ce mă leagă de Zătreni, despre organizarea concursului de proză scurtă, am prezentat antologia „Zătreni, file de legendă” și volumul de reportaje turistice englezo-român „ROMANIA, THE CATHEDRAL OF THE CARPATHIANS” (România, Catedrala din Carpați) unde vorbesc și despre localitatea sufletului meu, Zătreni! De asemenea am oferit distinsei doamne Adela Eftimie și două din romanele mele „Urmașul lui Dracula” și „Departe de țară”.
Înainte de plecare oaspeții au fost invitați să guste din bucatele tradiționale oferite de domnul primar.
În jurul mesei s-au continuat discuțiile, în particular, despre această localitate. Am reînoit invitația echipei TVR și pentru realizarea altor reportaje pe viitor în comuna noastră. Am adus la cunoștiință invitaților că în Zătreni, cândva, a fost o fermă de stat, un CAP și SMA bine dotat, că aici nu rămânea „petec de pământ” necultivat. Grâul și porumbul acopereau întreaga vale a Oltețului în timp ce pe dealuri era vița de vie și livezile cu pomi fructiferi din care predominau prunii și merii. De asemenea am amintit că în satul Stanomiru era o clocitoare pentru pui de găină și un saivan pentru ovine. În Manicea, în apropierea magistralei de gaz natural care traversează peste Olteț, se cultivau căpșuni. În zona satului Butanu se aflau hambarele pentru grâu și porumb dar și grajdurile pentru bovine și porcine. În Zătrenii de Sus se afla SMA-ul. În satul Săscioara, între râul Olteț și pârâul Budele se afla o grădină de legume și zarzavat iar în sat o altă crescătorie de păsări etc. Din păcate în ziua de azi toate acestea nu mai sunt sau au devenit ruine, iar multe hectare de pământ arabil sunt năpădite de mărăcini și scaieți...
Ceea ce m-a impresionat la doamna Adela Eftimie și domnii Marius Gavrilă și Marian Tudor a fost naturalețea cu care ne-au vorbit, zâmbetul binevoitor cu care ne ascultau și ne aprobau, trăirile pe care le-au avut alături de fiecare dintre noi, fii satului, când le vorbeam cu patos despre trecutul acestei localități dar și despre proiectele de viitor.

Urmăresc frecvent emisiunea „Viața Satului” transmisă duminica de TVR1, fiindcă este interesantă și descoperi adevărata față a României. Spre deosebire de alte televiziuni care încearcă să facă audiență prin informații de senzație (crime, violuri, catastrofe etc, promovând parcă violența și negativismul în rândul telespectatorilor), emisiunile de la TVR te încarcă cu energii pozitive și realizezi că poporul român încă își menține demnitatea, încă este harnic și ospitalier, își iubește trecutul și valorile artistice și culturale.







de Ion Nălbitoru     10/9/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian