Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Experienta canadiana - Sfaturi ale unei scriitoare independenta

Am vorbit mult în articolele mele anterioare din Observatorul , despre cultură și despre importanța identității, întrucât avea legătură cu a fi românca. O mare parte din identitatea mea este și faptul că sunt scriitoare, de la vârsta tânără de 12 ani. Am publicat prima mea carte la 14 ani printr-o editura independenta cu plata, dar vorbesc de asta putin mai jos. De 15 ani acuma am scris şi în ultimii 3 ani am publicat 13 cărţi. Toate acestea au fost publicate independent de mine, pentru că prefer de mult controlul care îl am asupra publicării. În plus, am realizat că editurile independente care cer plată sunt, pur si simplu, rechini. Şi deşi am avut obstacole, pot să spun cu siguranţă că scrisul este cu adevărat ceea ce am de gând să fac pe acest pământ.

Acestea fiind spuse, există o cultură în lumea scrisului, în industria editorială, care s-a schimbat de-a lungul anilor, înca mai mult în ultimii ani. Înainte de 2010, era vorba că scriitorii nu puteau publica cărti decât printre casele mare de editură, precum Penguin, Random House, etc. Apoi a decolat publicarea independentă, adică unde autorii pot să publice cărti direct prin Amazon, iBooks, etc. Amazon deține piața (vorbesc mai mult despre asta în versiunea mai lungă a acestui articol, pe blogul meu), iar scriitorii și-au găsit dintr-o dată visele la îndemână. Între opțiunea de publicare independentă și publicarea tradițională, a iesit incă una. Un șarpe nesimțit care-și desfășura drumul, dornic să profite de cei slabi: editurile independente cu plată (aşa zise în engleză, « vanity press »).

Pentru a înțelege aceste edituri și de ce cresc, trebuie să înțelegeți că, în timp ce editorii tradiționali fac totul pentru lansarea unei cărti, în publicarea independentă autorul face totul : marketingul, editarea, designul copertei. Folosim experţi unde putem (sunt multe servicii oferite pentru un anumit preţ), ne formăm o echipă ca autori și, în cele din urmă, prezentăm un produs finalizat. Este muncă grea, istovitoare. Editurile independente cu plată promit să ofere experiența de publicare tradițională (adică să facă totul pentru autor) la un preț initial, pe lângă care vor si colecta un procent din vânzări. Și scriitorii cu cărți rejectate de la editori tradiționali, dar care doresc cu disperare să fie publicati, ei bine, ei devin mâncarea preferată acestor rechini.

Pentru noi autorii independenti, editurile acestea cu plată sunt cele mai grave. Industria este destul de grea de supravieţuit, coastă destul, fără aşa tip de rechini să-ți muște călcâiele. Dar asta fac aceste edituri : te storc de bani pentru a-ţi publica cartea.

Din păcate, nu mulţi scriitori ştiu diferenţa, şi articole precum cel mai recent din Toronto Star (« Publicarea independentă nu e pentru profit ») doar fac publicitate și încurajează accesul la acesti rechini. Ca şi scriitoare, am fost imens de dezamăgita când am citit articolul. In mod foarte rational si logic, el explică cum o scriitoare canadiană a platit 6000 de dolari pentru a publica o singură carte, apoi continuă să enumere toate taxele incluse, inclusiv o aşa zisă taxă de 250 de dolari pentru a lista cartea pe Amazon. Un lucru care eu îl fac cu 0 dolari… Editurile independente nu sunt legitime. Sunt rechini. Din păcate, din ce in ce mai multi scriitori pică in capcana lor.

Cultura e simplă : o mulțime de oameni au o idee și decid să devină scriitori, dar nu mulți vor să muncească pentru succes. Ei găsesc aceste companii care fac totul pentru ei - la un preț - și sar pe ele, pentru că e mai uşor. Resultatul? E livrarea de cărți de proastă calitate și inundarea pieței cu aceasta, în același timp câștigând bani nu pentru ei înșiși, autorii, ci pentru editurile independente cu plată. Este un adevăr trist al noii lumi de publicare și pe care îl acopăr în profunzime pe blogul meu la alexawhitewolf.com/blog, dacă doriți să citiți mai mult. Dar voi termina această piesă cu un ultim sfat: dacă cumva scrisul este ceva la care vă gândiți, informați-vă de toate opțiunile, şi nu intrați cu gândul că va fii uşor. Nu e. Dar resultatele posibile se merită.





Alexa Whitewolf    9/23/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian