Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Alegeri Federale 2019 în Canada

Promisiuni, acuzații și ascensiunea verzilor – Campania electorala promite mult zgomot pentru nimic

Toamna electorală canadiană a debutat zgomotos pe 11 septembrie, o zi cu semnificații puternice pentru America de nord. Deși acuzat de lipsă de sensibilitate, primul ministru Trudeau a justificat startul campaniei electorale în această zi cu decizia comisiei electorale federale, care solicită 40 de zile de campanie înainte de alegeri. Liderii partidelor federale au pornit în campanie cu un set de promisiuni noi și, conform tradiției, o întreagă lista de acuzații la adresa oponenților.
Evident că partidele politice se află neoficial în campanie de mai multe luni, timp în care au avansat atât proiecte și programe noi cât și atacuri politice abile.
La data startului campaniei electorale, sondajele de opinie creditau liberalii și conservatorii cu un procentaj apropiat în preferințele electorale. Un element de noutate al acestor alegeri este avansul Partidului ecologist (Green Party) care se apropie tot mai mult de Noii democrați (NDP). Potrivit legii, data alegerilor va fi 21 octombrie.

Partidul liberal (LP) va încerca să obțină un nou mandat folosind cu prioritate argumentul economic.
Dacă în 2015, acesta era legat de stabilirea unei noi direcții economice, acum în prim plan este continuarea programului liberal promovat de cabinet.
În mod evident, Trudeau va folosi ca material forte două elemente: implementarea alocației de copil (universal child benefit) și rata de șomaj scăzută: 5.7% în august și 5.4 în mai; potrivit datelor statistice aceste rate sunt dintre cele mai scăzute din ultimele decenii. Un alt argument economic la îndemâna liberalilor este și creșterea GDP care în semestrul al doilea din acest an este cea mai ridicată după 2017.
Trudeau și-a concentrat mesajul pe ideea de continuitate, cerând publicului să realeagă partidul său pentru a continua programul început în 2015. Cum scandalul SNC-Lavalin nu pare să fi făcut prea mare pagubă liberalilor, primul ministru a început marșul electoral pe un ton optimist. Liberallii pornesc în luptă cu majoritate guvernamentală și 177 de locuri; rămâne de văzut dacă pot menține această cifră. "Am făcut treabă bună în ultimii ani, sper să continuăm" s-a adresat Trudeau fanilor adunați la Rideau Hall, în Ottawa cu prilejul lansării în cursa pentru guvernare.

Partidul conservator (CP) ar fi în mod normal cel care trebuie să profite de uzura de guvernare a liberalilor. Totuși liderul federal Andrew Sheer nu a acumulat un capital electoral semnificativ în ultimele luni.
Deși planul inițial era să-și lanseze campania în Ontario, Sheer a preferat să meargă în Quebec pentru lansare. Se pare că decizia a fost influențată de faptul că liderul conservator provincial, Doug Ford, se află într-un moment dificil din punctul de vedere al imaginii politice din cauza austerității bugetare și a restricțiilor de la buget.
În acest fel, Sheer și-ar dori să evite o asociere cu liderul ontariez.
De asemenea, critici ai liderului conservator îl acuză că ar fi fost ineficient ca lider al opoziției.
Ca o notă amuzantă, în timp ce Sheer s-a separat ca imagine de conservatorii din Ontario, Maxime Bernier (fondatorul Partidului poporului care s-a desprins din partidul conservator) și-a lansat propria lui cursă electorală alături de Renata Ford (văduva fostului primar torontez). Șansele lui de a-și menține locul în parlament sunt minime. Conservatorii pornesc la lupta electorală ca partid de opoziție, cu 95 de locuri.
Speranța lor este să urce la rang de guveranre. Mesajul de campanie conservator se centrează pe campania anti-Trudeau, prezentat ca incapabil să guverneze. "Trudeau și-a pierdut autoritatea morală să guverneze" a invocat Sheer în fața suporterilor din Quebec.

Noii Democrați (NDP) conduși de Jagmeet Singh s-au aflat într-o scădere de imagine în 2019 și au prezentat un mesaj ambiguu. Inamicii noului lider îl acuză că ar fi alienat partidul care în perioada de glorie a lui Jack Layton a atins cel mai larg număr de locuri în parlament.
În plus, noii democrați sunt concurați tot mai mult de ascensiunea ecologiștilor.
Cu doar 39 de locuri în parlamentul federal, noii democrați sunt foarte departe de a-și lărgi baza electorală și poziția în parlament.
Ca o ironie a soartei, noii democrați au cea mai mică popularitate în Quebec – provicie care l-a propulsat pe Layton în ultima sa cursă electorală.

Partidul ecologist (GP) condus de Elisabeth May se află într-o zonă de popularitate fără precedent.
În fapt, acesta este rezultatul unei tendințe globale mai largi și nu are neapărat o semnificație politică specială în Canada. Cu doar două locuri în parlament, orice câștig e un mare bonus pentru acest partid.

Un lucru este sigur: această campanie va fi animată de polarizarea ideilor politice și acuzațiile îndelung elaborate în camerele de strategie de campanie.






Luiza Mureșeanu    9/14/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian