Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


De ziua ei,


Profesorul meu de fizică din vremea liceului, un bătrînel tare sugubăt, obisnuia să le necăjească pe fete cu o foarte evidentă constatare, după cum îi plăcea lui să întărească: bărbatii sînt mult mai frumosi decît femeile. Masculii în general. Uitati-vă si voi la cocos, la leu, la păun, la cerb.
Lor, fetelor, nu le displăcea prea tare discutia pentru că, atîtată din toate părtile, consuma măcar un sfert din ora în care ar fi trebuit să răspundă sau să asculte despre energie, inertie sau cine stie ce altă „prostie”.
Nouă, băietilor, ne plăcea chiar mai mult problema pentru că pe lîngă celelalte, speram să le mai „taie din nas” fetelor. De crezut ce spunea profesorul, nici vorbă să credem. Nu credea nici el, oricît de magnifică e coada păunului. Asta era altă gîscă în altă traistă.
In fond frumusetea femeii nu e dată doar de frumusetea trăsăturilor ei. Gratia, zîmbetul, umbletul... Rîsul, plînsul si chiar încăpătînarea sînt toate dezarmante cînd au loc sub pălăria unei femei. In fata unei femei frumoase ( si cred că foarte putine femei nu sînt foarte frumoase) ti se poate întîmpla orice. Chiar si să uiti că esti alături de o altă femeie frumoasă. Cam asa mi se pare mie că stă situatia.
Acum să privim lucrurile si din altă perspectivă. Mama e frumoasă fie ea cît de grasă sau de slabă, cît de albă sau de brună, căci nimeni nu e ca ea. Bunica? Bunica si cocosată e o minune de femeie. Iar fata? Cine are o fată mai frumoasă decît a mea?
La începutul primăverii, cam cum va fi cînd poate veti citi rîndurile acestea, cînd ghioceii sparg zăpada si mugurii crengutele din gard, e ziua lor. E o vreme din an plină de legende despre dragoste, frumusete, credintă, ispite. Atunci se împleteste mărtisorul asa cum l-a împletit Baba Dochia ca să stea în pieptul fetelor pînă la cîntatul cucului sau la înfloritul visinului, atunci se aleg babele cînd îsi leapădă Dochia cojoacele, atunci se fac mucenicii cu miere si cu nucă. S-ar putea să fie cald, s-ar putea să fie viscol, dar ce contează? „Ce-am uitat, aprindem iară / Sub vesminte ne ghicim/ Căutăm în primăvară/ un tărîm ce-l bănuim.” *
Lumina, căldura, culoarea, parfumul si speranta, pe ele le căutăm în primăvară si în chipul aceleia ce o visăm. Dacă nu le găsim pe toate si întotdeauna, nu înseamnă altceva decît că n-am căutat cu grijă si cu răbdare. Si dacă cu primăvara răbdarea nu poate fi pusă la încercare mai mult de două-trei luni, cu femeia răbdarea nu trebuie măsurată. Doar asa si numai asa, farmecul ei va miji, se va întregi si-si va oferi fructul, mărul din legenda biblică. Rostul nostru este să-i dăm motivatia, sensul si o dragoste de o viată.

* Lucian Blaga – Focuri de primăvară





Viorel Neacsu    3/8/2005


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian