Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Experientza canadiană - Începutul multiculturalismului canadian.

“Când vorbeam la Natiunile Unite despre orice era legat de drepturile omului” îsi aminteste un experimentat diplomat canadian, “ toti mă ascultau cu mare respect”. De ce? Ambasadorul a explicat: “Din punctul de vedere al primirii si integrării în societate a altor cetăteni, nimeni n-o face mai bine ca noi…si pentru aceasta suntem foarte apreciati de comunitatea internatională.”
Multiculturalismul canadian este, cu alte cuvinte, admirat de lumea întreagă si este cea mai recunoscută si lăudată caracteristică a cetăteniei canadiene. Aga Khan, liderul mondial al musulmanilor Ismaili, a proclamat faptul că în Canada s-a realizat cu succes jobul de a uni oameni de rase, etnii si religii diferite.

Cunoscutul gânditor urban Richard Florida a spus despre multiculturalismul canadian ca principiul lui mozaicat este una din esentele economiei si societătii, iar jurnalistul de la Globe and Mail’s , John Ibbitson, a numit “identitatea robust multiculturală” ca solutie pentru “a preveni aparitia une clase inferioare cauzată de rasism”, ca în SUA si Europa de vest.

Bineînteles, canadienii sunt mândri, politicosi, în general toleranti si fără să se plângă, făcând astfel din Canada poate cea mai bună natiune în care dificila idee de multiculturalism functionează. E aici multă “batere reciprocă pe umeri”, desigur, dar merită să ne reamintim de comentariul istorianului montrealez Desmond Morton: În Olimpiadele de auto-admiratie, canadienii ar participa cu sete – pentru traditionla lor medalie de bronz.”
Dar ce este multiculturalismul canadian si de unde a venit?

Problemele majore politice si culturale ale anilor 1960, centrate pe relatiile canadienilor francezi si englezi, ca si cresterea rapidă a sentimentului nationalist/independentist din Quebec au convins guvernul să numească în 1963 o Comisie Regală a bilingvismului si biculturalismului. Comisia a dat o serie de recomandări, dintre care unele au fost adoptate, dar un rezultat neintentionat a fost că unele grupuri etnice, mai ales canadienii ucrainineni, au început să se teamă că ei vor fi lăsati în afară si c~ cele două “natiuni fondatoare” încercau să rezolve diferentele lor istorice. Asemena presiune a fortat Comisia Regală să considere contributia celorlalte grupuri etnice la îmbogătirea culturală a Canadei. Comisia a recomandat integrarea (nu asimilarea) în societatea canadiană a grupurilor etnice cu depline drepturi civile si participare egală în structura institutională a Canadei. Cu alte cuvinte, Canada nu era un “melting pot”, ca SUA, ci, dimpotrivă, un mozaic unde, ca piesele unei dusumele, desi separate, formau un tot unitar.

Recomandările comisiei au dus la o politică asupra multiculturalismului, anuntată în octombrie 1971. Scopul principal al ei era asistenta acordată grupurilor etnice pentru păstrarea si promovarea identitătii lor si pentru a traversa barierele pentru participarea lor în cadrul societătii canadiene. În acelasi timp, dacă vor, îsi pot păstra dreptul de a se identifica cu elemente specifice trecutului lor cultural. Astfel, politica multiculturalismului urmărea să integreze imigrantii (si generatiile a doua si a treia), oferindu-le drepturi si oportunităti egale; în schimb se astepta de la ei să accepte ideile si regulile care formau si guvernau soceitatea canadiană. Ideea era că multiculturalismul va ajuta imigrantii să se integreze în cultura canadiană si să vadă viata lor si oportunitătile copiilor legate de întreaga gamă a institutiilor sociale canadiene, bazate pe o limbă comună (fie engleza sau franceza). Ottawa a creat un Departament al Multiculturalismului, i-a alocat bani si foarte curând au început să functioneze o varietate de programe.

Era o nevoie acută de această idee nouă a unei Canade multiculturale. Canadienii sunt în general un popor tolerant, dar au izbucnit si teribile acte de rasism sau acte de violentă si ură între imigrantii veniti din diferite părti ale globului. Negrii au fost tratati foarte urât, de exemplu, iar prejudecătile împotriva imigrantilor chinezi, japonezi si indieni au fost foarte puternice. Eforturile de a-i tine pe asiatici departe de Canada fuseseră legalizate si, în timpul celui de al doilea război mondial, canadienii japonezi au fost evacuati cu forta de pe coasta de vest în interiorul lui British Columbia pentru a satisface cererea publică. Si nu numai cei de diferite rase sufereau. Evreii erau discriminati în Canada, iar Canada le-a întors spatele refugiatilor care încercau să scape de Europa lui Hiltler. Multi ucrainieni au fost internati în timpul primului război mondial pentru că veneau dintr-o parte a imperiului Austro-Ungar, cu care Canada era în război; faptul că ei nu erau sustinătorii acelui imperiu nu conta.

Dar toate acestea sunt acuma istorie. Canada a hotărât să-si schimbe conceptia si a trecut la actiune. Nu vor mai fi eforturi pentru a face din imigrantii buni canadieni englezi sau francezi. Nu va fi un “melting pot”, nici încercări










J.L. Granatstein     8/23/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian