Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cea de-a șaptea ediție a Săptămânii Haferland

Începe Săptămâna Haferland 2019, festivalul care animează satele săsești

Cea de-a șaptea ediție a Săptămânii Haferland va include localitățile Archita, Viscri, Homorod, Saschiz, Rupea, Criț, Bunești, Roadeș, Meșendorf și Cloașterf, iar zeci de activități interesante au fost incluse în programul celor cinci zile de festival, precum: vizite documentare la casele vechi din zona, brunch-uri, ateliere de olărit și pictură, diverse expoziții, concerte în bisericile fortificate, proiecții de film și, bineînțeles, tradiționalul bal săsesc care va avea loc în ziua dedicată satului Criț.

Ziua dedicată satului Criț, mai exact 27 iulie, este totodată și ziua principală a festivalului, în care cei peste 1500 turiști așteptați se vor putea bucura de concertul de orgă și de PlaCello – concert ICon Arts susținut de Răzvan Suma, Ștefan Cazacu, Ella Bokor și Bogdan Postolache în biserica fortificată din localitate, de ateliere interactive, de o proiecție de film, precum și de activități pentru cei mici. Turiștii interesați de arta și cultura din Haferland vor avea ocazia să vadă o expoziție după picturile unui cunoscut pictor de origine săsească, Hans Schuster, o expoziție a lăzilor de zestre săsești, dar și o expoziție cu fotografii ale comunităților de demult din Haferland.

Mai mult, turiștii prezenți la Criț, pe 27 iulie, vor avea ocazia să participe la exercițiul artistic interactiv Parte din Haferland. Întrucât Fii parte din comunitate!, sloganul din acest an al festivalului Săptămâna Haferland, este un îndemn prin care toți cei interesați sunt invitați să descopere frumusețea regiunii, tradițiile locale, dar și noile inițiative din zonă, aceștia se pot alătura comunității sașilor și pot deveni ambasadorii acestei culturi. Astfel, în cadrul festivalului, turiștii prezenți vor putea contribui, alături de un creator popular, la pictura unor litere din lemn care vor forma cuvântul HAFERLAND și care vor simboliza efortul comun pentru revitalizarea regiunii, dar și deschiderea comunității săsești către toți cei interesați să descopere tradițiile și obiceiurile din zonă. În urma participării la pictura comună, fiecare contributor va primi o diplomă de apartenență la comunitatea locală, prin care devine, simbolic, parte din comunitate.

Săptămâna Haferland 2019 este cu atât mai specială cu cât co-organizatorul festivalului, Fundația Tabaluga, împlinește 10 ani de activitate pe plan local, în Roadeș, iar inițiatorul fundației, Peter Maffay, împlinește anul acesta 70 de ani și 50 de ani de la începerea carierei. Ziua dedicată satului Roadeș are loc în data de 28 iulie și așteaptă turiștii cu un program artistic pentru cei mici și cei mari, un concert al corului de copii Cantus Mundi, dansuri folclorice și diverse ateliere pentru toate vârstele.

Săptămâna Haferland este un eveniment foarte important pentru comunitatea sașilor și nu numai: este momentul în care comunitatea locală se implică pentru a le oferi oaspeților cea mai frumoasă experiență, iar turiștii care au participat până acum s-au declarat încântați de tot ce au văzut aici. În acest an, vrem să punem mai mult accentul pe arta săsească, cea care a făcut posibilă ca sașii să-și păstreze identitatea intactă de-a lungul timpului. Așa că îi invităm pe toți cei pasionați de călătorii nu doar să ne viziteze, ci și să facă parte din comunitatea celor care iubesc satele săsești și arta din zonă, a declarat Michael Schmidt, președintele fundației cu același nume și unul dintre inițiatorii festivalului.

Festivalul Săptămâna Haferland a devenit un eveniment de amploare în Transilvania, care atrage, de la an la an, tot mai mulți vizitatori, unii ajunși în această regiune idilică pentru prima oară, alții care au participat la edițiile anterioare și tocmai pentru că au fost încântați de ce au văzut s-au hotărât să revină, dar și sași întorși acasă din diferite colțuri ale lumii. Așadar, Săptămâna Haferland nu este un festival cu circuit închis, ba dimpotrivă. Sunt cinci zile de sărbătoare și activități, în care încercăm să aducem mai aproape arta și tradițiile săsești de toți cei care vor să experimenteze aceste lucruri într-un mod cât mai autentic, la sași acasă. Ne-am pregătit intens pentru ca această ediție să fie una specială, centrată pe ideea de comunitate, unită în jurul moștenirii culturale locale, a adăugat Veronica Schmidt, Vicepreședintele Fundației Michael Schmidt.

Săptămâna Haferland aniversează a șaptea ediţie în acest an şi a devenit un renume în regiunea noastră, reflectând viața multi-culturală și implicarea populației locale. Viaţa comunităţii dincolo de toate granițele etnice este motorul dezvoltării sustenabile a satelor noastre. Aceasta este ceea ce numeroşi vizitatori de pretutindeni trăiesc atunci când călătoresc în regiunea noastră frumoasă, a menționat Peter Maffay, președintele Fundației Tabaluga.

Numărul turiștilor prezenți la festival a crescut în fiecare an, însumând 20.000 de participanți pe parcursul celor șase ediții de până acum. Totodată, datorită vizibilității festivalului și a inițiativelor de promovare din zonă, turiștii au vizitat regiunea Haferland și în alte perioade ale anului.






Sabin Popescu    7/24/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian