Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Sentimentul românesc

Acum câteva săptămâni, am fost destul de norocoasă să fiu invitată la Parlament.
În curtea de est, am participat la un eveniment al Ambasadei României pentru a sărbători cea de-a 10-a aniversare a Parteneriatului Estic și a 5-a aniversare a Acordurilor de Asociere dintre Uniunea Europeană și Georgia, Republica Moldova și Ucraina.

Evenimentul a fost plin de politicieni din toate țările, inclusiv ambasadori, muzicieni, aperitive și, bineînțeles, vinuri georgiene și românești. Am fost inspirată să vad atât de mulți dintre concetățenii mei într-un singur loc.
Am locuit acum în Ottawa timp de 9 ani, și nu mi-am dat niciodată seama că comunitatea română și din Europa de Est, in general e aşa de implicată in politica Canadei.
Având în vedere că am făcut bacul de universitate în afacerile internaționale și limbi moderne, cu o doză sănătoasă de științe politice, vă puteți imagina cât de impresionată și de uimită am fost.

Inainte de a participa la eveniment, m-am informat de istoria parteneriatului, ca să evit să mă bâlbâi dacă cineva m-ar fi intrebat ceva – hah! Parteneriatul estic a fost stabilit și lansat în 2009 ca o dimensiune estică specifică a politicii europene de vecinătate. E și un alt mod de a sprijini cooperarea regională, pentru a consolida relaţiile între Uniunea Europeana (UE) și vecinii din est. Pentru ţările implicate, parteneriatul estic oferă un forum instituționalizat pentru discutarea acordurilor de vize, de liber schimb și de parteneriat strategic cu vecinii estici ai UE.

În zona geografică a parteneriatului se află în prezent țări din afara UE, ca şi Armenia, Azerbaidjan, Belarus, Georgia, Moldova și Ucraina. Parteneriatul include, bineînțeles, cele 28 de state membre ale UE. Un lucru interesant la eveniment au fost discursurile ambasadorilor, mais ales din Georgia, Moldova și Ucraina, care nu fac parte din UE.
Printre altele, fiecare ţară a exprimat (foarte diplomatic) cum au crescut ca naţie, și cum UE ar putea să beneficieze de ei ca membri.

Dar in final, evenimentul nu a fost un test de inteligenţă sau cunoştinţe. De fapt, a fost mai mult un moment pentru a ne bucura de o muzică excelentă, si pentru a da mâna cu oameni importanţi.
Am ascultat piese de muzică şi performanţe din fiecare ţară – România, Ucraina, Georgia şi Moldova. Mâncarea a fost decentă, vinul a fost perfect, dar ceea ce ma uimit a fost discursul dlui Scott Simms, deputat și președinte al Asociației Parlamentare Canada-Europa, vorbind despre recenta sa călătorie în România și cât de mult se bucurase de țara noastră.
A vorbit cu atâta mândrie și laudă de România, chiar am fost surprinsă.

Eu m-am mutat în Canada când eram tânăra, iar ca și majoritatea copiilor, nu îmi amintesc mult despre România. La 27 de ani, am trăit 16 ani din viața mea în Canada, și numai 11 în România. Cu toate acestea, eu încă ma identific, în primul rând, ca românca și europeana. Având în vedere acest lucru, nu primesc întotdeauna reacții bune atunci când îmi dezvălui originea. România este considerată în continuare de către o mare parte a Occidentului ca și putin deosebită, sau o ţară plină de corupţie. Deci, auzind un parlamentar canadian care laudă țara mea, a fost un moment foarte mândru.

Dând mâna cu politicieni, trecând din română la engleză la franceză, chiar am avut un sentiment de comunitate.
Cănd am plecat, m-am gândit: totuși, la câti copii de imigranți li se oferă aceste oportunități?
Să fii în mijlocul lucrurilor și să vezi politica reală, care are loc. A fost o experiență umilitoare și o reamintire de ce am mers la universitate.

Și deși Finlanda a înlocuit acum România la președinția UE, seara a fost, de asemenea, o reamintire că, indiferent cât de mulți ani petrec în Canada, românca din mine, europeana în mine, va fi mereu mândru de moştenirea ei.
Și dacă nu altceva, seara sa încheiat cu o promisiune solemnă pentru mine și pentru viitorii mei copii: că România va continua să crească și vom fi acolo pentru ao asista, indiferent de ţara unde trăim.






Alexa Whitewolf    7/16/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian