Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Toronto - Jurnal artistic de Iulie

În istoria artei rămâne binecunoscută dependenta marilor creatori de splendoare(fie ei pictori, sculptori, literați sau muzicieni) de finanțatorii lor. Primii aveau geniul și talentul, cei din urmă aveau "mijloacele materiale". Din a doua categorie făceau parte adevărați iubitori de artă, dar și cei ce nu doreau decât să se fălească cu frumusețile acumulate. Oricum, rămâne cert faptul că artiștii au suferit mereu de o lipsă acută de bani.

În anul 1879, pictorul american James McNeill Whistler a declarat faliment. În 1923, s-a deschis pe Național Mall, în Washington D.C., primul muzeu de artă, Freer Gallery of Art. Una dintre încăperi era dedicată acuarelelor cu semnătura marelui pictor, lucrări delicate și foarte sensibile la lumină. Au rămas la vedere doar zece ani.
După o minuțioasă reabilitare și la 80 de ani de la prima apariție în public, în această vară, s-a deschis expoziția "Whistler in Watercolour". O altă cameră la Freer, mult mai extravagantă și colorată, "The Peacock Room în Blue and White", pictată tot de Whistler și proaspăt redecorată, este, de asemeni, redeschisă. Charles Lang Free, industriaș din Detroit, l-a întâlnit pe Whistler la Londra în 1890, într-o perioadă în care dorea să-și îmbogățească colecția de artă, iar pentru pictor nu erau tocmai timpuri fericite. Au devenit prieteni, omul de afaceri i-a cumpărat acuarelele și "The Peacock Room", pe care a împodobit-o cu ceramica adusă din Asia. La moartea sa, vastă colecție acumulată a fost donată poporului american pentru primul muzeu de artă Smithsonian. Un mare artist, un om bogat pasionat de frumos, o legătură de suflet, ce a rămas vie peste ani numai prin intermediul artei, și o expoziție de vară la Smithsonian, ce o va pune în valoare.De curând, Muzeul Luvru a emis un comunicat inedit. O originală colaborare între experții muzeului și profesioniștii parfumurilor scumpe. Instituția pariziană a recrutat un cuplu de parfumieri celebri pentru a crea mirosuri inspirate de marile lucrări de artă. Cei doi și-au ales o echipa de alți opt specialiști ai aromelor fine pentru a duce le bun sfârșit proiectul. De exemplu, pictură "Conversație în parc", semnată Thomas Gainsborough, a generat conceperea unui parfum cu mirosul petalelor de trandafiri proaspăt înfloriți. O sculptură a zeiței Nike se va materializa olfactiv prin arome de smirna albă și flori de tuberose. La începutul acestei luni s-a deschis un magazin, lângă Luvru, cu minumatele licori rezultate din această idee, grația sublimă a artei exprimată prin finețea miresmelor din sticluțe scumpe. Nu veți găsi, însă, un parfum inspirat de cea mai celebra opera de artă a muzeului, Mona Lisa. Această va fi celebrată într-un alt mod. Prin intermediul primei experientie VR a muzeului. În cinstea celor cinci centenare de la moartea celui care a fost cel mai mare geniu al tuturor timpurilor, se va deschide o incitantă expoziție în luna octombrie. Proiectul de realitate virtuală intitulat "Mona Lisa: Beyond the Glass" (amintind de protecția din sticlă a picturii) va revela detalii ale operei de artă ce nu pot fi observate cu ochiul liber, tehnici utilizate de pictor pentru a o crea, cât și o explorare a identității femeii din pictură. Printre superbele lucrări ale acestei expoziții se va află și adevărată Mona Lisa. Pentru acest mare eveniment, dedicat lui da Vinci, muzeul încearcă să adune cât mai multe picturi și sculpturi de la galerii din toată lumea.

La Toronto, nu avem o vara atât de fierbinte că la Paris(nici din punct de vedere climateric, nici artistic), dar ne putem bucură de multe evenimente culturale deosebite.

Casa Loma

În fiecare luni, ora 7.30 pm., un show live în Glass Pavilion, cu cerul înstelat deasupra și găzduit de artistul Sean Jones(câștigător al premiului Juno), însoțit de trupa Righteous Echo. Spectacolul denumit "Soul în the City" va continuă până în 26 august.
Marțea seară, tot în Glass Pavilion, castelul va găzdui Toronto Concert Orchestra, dirijor maestrul Kerry Stratton.
Toronto Summer Music se desfășoară în perioada 11 iulie-3 august. Un festival internațional de muzică clasică, aflat în cel de-al 12-lea sezon, cu mai mult de 60 de evenimente, o combinație extraordinară de concerte, clase cu auditoriu și
prezentări cu și despre muzică. Directorul artistic al acestui eveniment este minunatul concertmeister de la Toronto

Symphony Orchestra, Jonathan Crow. Majoritatea audițiilor se vor desfășura la Koerner Hall, Royal Conservatory și Walter Hall, University of Toronto Faculty of Music.

Am selectat numai câteva dintre evenimentele muzicale din cadrul festivalului, întregul program îl găsiți, bineînțeles, pe site-ul festivalului:
23 iulie, ora 4pm, Walter Hall, o ora de clasa muzicală cu maestrui Yegor Dyachov, concert gratuit.
25 iulie, ora 7.30 pm, de la Franz Schubert la Freddie Mercury, Art of Time Ensemble, dirijor Andrew Burashko. Koerner Hall.
29 iulie, ora 7.30 pm, Europe and the New World. În program: Franck, Gershwin/Helfetz, Corigliano. Soliști: violonistul Jonathan Crow și pianistul Philip Chiu. Walter Hall, 80 Queen's Park.
30 iulie,ora 4 pm, curs muzical cu auditoriu, violonistă Hsin-Yun Huang, Walter Hall, eveniment gratuit.
2 august, ora 7.30pm, Mendelssohn Octet, Walter Hall, 80 Queen's Park.

Summer Opera Lyric Theatre

26, 28, 31 iulie și 3 august, La Traviata, Verdi, Robert Gill Theatre, University of Toronto, 214 College St.
27, 30 iulie, 1 și 4 august, Earnest, The Importance of Being, de Victor Davies și Eugene Benson, Robert Gill Theatre, U of T., 416-366-7723.

Soulpepper

Până în 27 iulie, o celebrare Steinbeck prin intermediul muzicii, The Promised Land:Steinbeck Thhrough Song. Marii dramaturgi și muzicieni au descris sacrificiile și lupta pentru a realiza- din ce în ce mai utopicul- vis american. Bruce Springsteen, Nina Simone, Sam Cooke, Bob Dylan, muzică marilor maeștri pe scenă de la Soulpepper.
Prezintă cu aceeași minunată elocință, Mike Ross, regizorul muzical și unul dintre creatorii programului.
13 iulie-4 august, Fool For Love, una dintre cele mai îndrăgite piese ale dramaturgului Sam Shepard. Umor negru și energie teatrală în formă cea mai pură.
9 august-1 septembrie, Art, o piesă decernată cu Tony Award și Laurence Olivier Award pentru cea mai bună comedie. O lucrare de artă care pune la încercare o prietenie de tip modern.

Canadian Stage prezintă Shakespeare în High Park: Much Ado About Nothing, comedia despre dragoste și dorința, și Measure For Measure, eternă contradicție dintre putere și moralitate. Este o tradiție de mare succes și o adevărată instituție teatrală, ajunsă la venerabila vârstă de 37 ani.
Distillery District, în fiecare sâmbătă, între orele 12pm. - 5 pm., cei mai buni muzicieni canadieni vor cânta pe scenă din Trinity Square.

Youth Day Toronto, Creative Arts Festival va fi celebrată pe 21 iulie la Yonge& Dundas Square. Muzică, dans, artă, fotografie, modă și film, în cinstea Zilei Internaționale a Tineretului.

Nathan Philips Square

27 iulie- African Extravaganza.
2 și 3 august- Festivalul Internațional de dans al tineretului.
6 august- Hiroshima Nagasaki Day.

Mel Lastman Square

În fiecare vineri din luna iulie, Cultură, un festival în aer liber, muzică, artă, acrobați, cultură gourmet și film.

Va doresc o vara cât mai plină de frumusețile artei și naturii!






Camelia Lazar    7/11/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian