Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pianistul Dan Grigore și dirijorul francez de origine rusă, Misha Katz, într-un Concert-Eveniment la Filarmonica Brașov

Finele lunii lui „Cireşar” marchează de regulă o perioada când în lumea artei se lasă o imaginară ”cortină” peste suita de manifestări ale sezonului regulat, iar instituțiile de profil încep să-și facă bilanțul. Așa se întâmplă și la Filarmonica brașoveană, care marchează printr-un moment deosebit Închiderea unei stagiunii fructuoase. Ne referim la un Concert-Eveniment în care au fost invitați să evolueze doi muzicieni de notorietate internațională: pianistul Dan Grigore și dirijorul francez de origine rusă, Misha Katz - prezența lor la Brașov fiind așteptată cu nerăbdare de publicul meloman și Țara Bârsei.
Cei doi mari artiști au revenit să concerteze pe scena Sălii ”Patria”, formând un tandem de excepție; unul dintre protagoniști fiind nonconformistul magician al baghetei, Misha Katz (64 de ani), un conductor super-original, care ”dansează” la pupitru, făcând un spectacol în sine din arta dirijatului, iar celălalt este marele Maestru roman, pianistul Dan Grigore (76 de ani), nume legendar în peisajul muzical autohton și intrernațional.
După cum ne amintim, exact cu un an de zile în urmă Filarmonica din Braşov l-a omagiat pe marele pianist cu ocazia împlinirii 60 de ani de activitate artistică printr-un Concert exceptional, la reușita rămasă vie în memoria spectatorilor contribuind același dirijor „showman”, Misha Katz.
În programul figurează Serghei Rachmaninov - „Vocalise” op. 34 nr. 14, aranjament pentru orchestră, Rapsodie pe o temă de Paganini pentru pian și orchestră op. 43; Anatoli Liadov - „Lacul fermecat” și „Baba Yaga”; precum și Serghei Prokofiev - Simfonia I în Re Major op. 25, cunoscută și ca ”Simfonia clasică”, apelativ conferit chiar de către compozitor.
Într-un interviu realizat de Simona Chiţan în ”Weekend Adevărul”, genialul pianist spunea cu prilejul Concertului său Aniversar de anul trecut de la Ateneu că ”Eu aleg repertoriul. Îl alcătuiesc ținând cont de afinităţile mele nemărginite pentru cultura muzicală şi literară rusă. Pe de o parte asta se explică prin faptul că în epoca în care eu m-am format, eram bombardaţi de cultura rusă. Am învăţat Concertul nr. 2 de Rahmaninov din propria iniţiativă, am cumpărat partitura de la un anticariat. Am învăţat, atunci, la 13 ani, acest concert pentru plăcerea mea, fară să mă gândesc că am să-l cânt vreodată.
Când i-am zis ce am făcut, domnişoara Musicescu, profesoara mea, mi-a spus că acest Rahmaninov nu era de mine atunci. Mai târziu, la un concert, după ce m-a ascultat, mi-a spus: „Dan, parcă te-ai născut cu Rahmaninov în degete...“.
În acest concert, cred eu, Rahmaninov are presimţirea unui întreg secol care va veni şi va fi tragic, groaznic. Îşi începe concertul cu nişte paşi uriaşi ca ai unui monstru care se apropie, o tragedie personalizată, personificată, care vine către noi şi noi nu ştim ce ne aşteaptă. E ca o presimţire, pentru că Rahmaninov era un mare credincios. El parcurge tot purgatoriul şi iese victorios. Îmi place să repet: „Victoria o obţine acel care, după înfrângeri, îşi păstrează entuziasmul“.
Și iată cum descrie marele pianist colaborarea cu prietenul său, Mischa Katz: ”Este un extrovertit showman. E un dirijor care mai mult… dansează (!), însă asta nu-i scade valoarea. Acesta este modul lui de a se exprima şi modul lui de a activa orchestrele din Est. Orchestrele noastre sunt uşor căzute în clişeul funcţionăresc al prestaţiei la serviciu. Ca să le mişti, trebuie să faci eforturi imense, ori Misha e unul dintre puţinii nebuni frumoşi care reuşeşte să îi readucă la viaţă pe muzicieni. Pentru asta, îl iubesc nesfârşit... Sunt adevărate spectacole aceste concerte şi publicul e ajutat să înţeleagă muzica. Spectatorii sunt ajutaţi să înţeleagă conţinutul, încărcătura, emoţia. Aparent, noi doi nu ne potrivim! Eu sunt aşa cum sunt, el e „ultra-expresionist“, dar ne-am plăcut din prima clipă. Ne întâlnim perfect în ideea muzicală. El vine din zona asta a turbulenţei vizuale, dar vine acolo unde este ordinea muzicii, iar eu sunt acolo şi îl aştept. În concluzie, Misha Katz vine cu o foarte mare plăcere să cânte cu mine”(...)
Cei doi artişti care vor încânta spectatlorii joi-seara la Brașov nu se află la prima întâlnire pe scenele din România, concertele în tandemul Misha Katz-Dan Grigore, fiind vândute cu casa închisă.
Puţini sunt, în istorie, dirijorii în stare să stârnească valuri de entuziasm şi ardoare precum dirijorul Misha Katz. Criticat de unii pentru că nu respectă regulile tradiţionale de dirijat, Misha Katz face la fiecare concert un …spectacol. Artistul sparge cu bună ştiinţă tiparele tradiţionale, aproape că dansează în timp ce dirijează.
…Născut la Rostov în Rusia, dirijorul Misha Katz a început să studieze violoncelul în anul 1959, şi-a continuat formarea muzicală la Conservatorul de Muzică din Moscova sub îndrumarea lui Mstislav Rostropovici, iar alături de tatăl său, dirijorul Leonid Katz, a studiat dirijatul de orchestră. De asemenea, din anul 1973 a studiat la Conservatorul din Rostov cu profesorii Yakov Slobodkin şi Alexander Volpov. În anul 1979 a obţinut titlul de doctor la Conservatorul "Ceaikovski" din Moscova.
În anul 1982 a studiat dirijatul cu celebrul compozitor şi dirijor Leonard Bernstein, iar după stabilirea sa în Franţa, în anul 1985, Miska Katz a format Trio-ul Şostakovici care a fost invitat în anul 1994 să înregistreze lucrări la casa de discuri Sony Classical.
Aprecierea de care se bucură Misha Katz a făcut ca numele său să fie înscris pe agendele unor importante festivaluri internationale.
…Marele pianist Dan Grigore este încadrat de celebra publicaţie ”Les grands pianistes du XX-eme sičcle” între cele mai importante nume ale pianisticii pe care România le-a dat lumii, alături de Clară Haskil, Dinu Lipatti şi Radu Lupu.
Aşezat de critica internaţională în rândul marilor pianişti ai lumii, Dan Grigore este unul dintre cei mai mari muzicieni români, se arată în portretul creionat de Secretariatul Muzical al Filarmonicii "George Enescu". Pianist, profesor universitar, eseist, om de radio şi televiziune, el este un reper de necontestat în spaţiul cultural din ultima jumătate de veac.
A concertat cu mari nume ale baghetei, în prestigioase săli de concerte din întreaga lume. Ilustru creator de şcoală, a format şi îndrumat pianişti cu o solidă carieră internaţională. Arta sa i-a adus prietenia şi admiraţia numelor de frunte ale culturii - muzicieni, actori, poeţi, scriitori, cineaşti, filozofi - împreună cu care a realizat evenimente de neuitat. Fiind un puternic model moral, după 1989 a contribuit la momente de importanţă istorică pentru reclădirea României.
Este Doctor Honoris Causa al Universităţii de Arte „George Enescu” din Iaşi, a primit prima distincţie oficială din cariera sa din partea Guvernului Francez în 1999 - „Cavaler al Ordinului Artelor şi Literelor” - şi a fost decorat cu cea mai înaltă distincţie a Statului Român: Marea Cruce a Ordinului „Steaua României”. Cu ocazia recentei sale aniversări a fost investit de către Majestatea Sa Regele Mihai, cu titlul de „Pianist al Casei Regale” şi i s-a conferit Decoraţia regală „Nihil Sine Deo”.

Stagiune de excepție la Filarmonica brașoveană

...Iată că ne aflăm la finalul celui de-al 141 an de existență al prestigioasei instituții muzicale din Țara Bârsei; a doua ca longevitate din România și una dintre cele mai vechi Filarmonici din Europa. Noua conducere a instituției, respectiv violoncelistul de talie mondială Anton Niculescu, a gândit o strategie complexă, novatoare, programând pe lângă concertele simfonice și de cameră tradiționale, o seamă de spectacole de o factură mai aparte, cum ar fi colaje de muzică și poezie, serile tematice, anumite recitaluri inedite, manifestări artistice foarte apreciate de publicul larg. S-a încercat și s-a reușit atragerea unei asistențe mult mai largi, în special a tineretului, demers care în mare parte a și reușit.
Repertoriul a fost gândit cu profesionalism, fiind diversificat și complex, menit să satisfacă un public meloman mereu mai exigent.
Concertul Simfonic Extraordinar de Deschidere al Stagiunii 2018-2019 a fost unul dintre evenimentele muzicale așteptate ale Filarmonicii, marcând 25 de ani de prietenie dintre municipiile Musashino și Brașov, la pupitru aflându-se celebrul japonez Daisuke Soga. Să-i amintim, de asemenea, pe distinșii dirijori care au...oficiat în Sala ”Patria”, începând cu magistrul Ilarion Ionescu-Galați, declarat în semn de respect Dirijor de Onoare, continuân cu maeștrii Cristian Mandeal și Horia Andreescu (declarați Cetățeni de Onoare ai Brașovului), nonconformistul Mădălin Voicu etc. Au participat ca invitați câțiva dintre soliștii vocali renumiți ai României, veritabili ambasadori ai muzicii clasice: soprana Emilia Giol, mezzosoprana Maria Jinga, tenorul Cristian Mogoșan, baritonul Florin Estefan. Să consemnăm și prezența sopranei Cristina Radu şi a tenorului Răzvan Săraru. Totodată, nu se poate uita Concertul unic ce a reinviat epoca celui mai mare violonist al tuturor timpurilor, "Gala Paganini" fiind sustinută de virtuozul violonist Mario Hossen, cu sprijinul necondiționat al sopranei Anda Pop si mezzosopranei Asineta Raducanu, de la Opera din Brașov, prezentator fiind actorul Marius Cisar, director al Centrului Cultural ”Reduta”. Nu i-am uităm firește pe remarcabilii dirijori Valentin Doni, Gheorghe Costin, Mihail Agafita, Dumitru Goia și mulți alții, care împreună cu Orchestra Simfonică a Filarmonicii brașovene au oferit regaluri muzicale.
Din rândul soliștilor instrumentiști s-au detașat pianiștii Horia Mihail, Vlad Dimulescu, Răzvan Dragnea, Viniciu Moroianu, Ioan-Dragos Dimitriu, Eduard Kunz, Bruno Canino, Kristina Miller, Nicolas Bourdoncle, Elisabeth Leonskaja, violoniștii Gabriel Croitoru, Alexandru Tomescu, Remus Azoiței, Florin Ionescu-Galati, Francesco Manara, Roman Kim, violonceliștii Anton Niculescu, Rodin Moldovan, violistul Vladimir Mendelssohn și alții. Un cald elogiu se cuvine adresat Corului Mixt al Filarmonicii de Stat din Tîrgu Mureş, un colaborator apropiat (și de elită) al Filarmonicii municipiului de sub Tâmpa, al cărui manager și dirijor este reputatul muzician prof. Vasile.
ooo
La final de Stagiune muzicală adresăm în numele melomanilor mulţumiri și felicitări colectivului Filarmonicii Braşov. Vacanță frumoasă!


Horia C. Deliu
pt Observatorul/ Toronto





Horia C. Deliu    7/3/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian