Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Două cenacluri literare bucureștene: „Destine” și „Amurg sentimental”

Au existat scriitori și confrați care, în ciuda tuturor vremurilor, au continuat să se întâlnească pentru a citi, a discuta, a se afirma în domeniul literaturii, în cadrul unor cenacluri.Pe lângă coordonatorii de cenaclu, membri ai USR, participă și alți membri ai uniunii,de la alte filiale, precum și nemembri, cu experiență literară sau simpli începători, cei mai mulți oameni în vârstă, dar și studenți sau elevi, remarcați și aduși de către profesorii lor sau de către alte persoane care îi consideră talentați, în general zece-cincisprezece iubitori ai literaturii.
Cenaclul „Destine” este condus de scriitorul Victor Gh.Stan, președintele filialei București - Literatură pentru copii și tineret a Uniunii Scriitorilor din România.
La întâlnirea din 9 mai 2019, zi cu semnificații majore (ziua Europei, ziua independenței României și ziua încheierii celui de al doilea război mondial), scriitorul Ion C.Ștefan și-a lansat cartea de maxime și cugetări „Aripi spre nemurire” (Editura Semne, 2019), prezentându-și activitatea de prozator, colaborările la revistele „România literară”, „Luceafărul etc. Și-a propus să ordoneze maximele pe teme, scriind „Supraviețuirea prin cuvânt” și donând bibliotecilor din zona orașului Curtea de Argeș seturi din cărțile proprii, întru neuitarea literaturii. Este prezentat, în carte, de Vasile Tonoiu, care observă că, fără să se repete,aforismele sunt autentice învățăminte de viață.
Marian Dumitru spune că maximele anunță un eseist. Din creația proprie, citește poeme în vers liber și două sonete dedicate maestrului său, Ion Dodu Bălan, precum și alte poezii: „Sonetul maestrului”, „Ecce homo”, „Joacă în lacrimi”, ultimul un sonet de dragoste.
Nică D.Lupu apreciază cartea de maxime și axiome pline de sens, autorul acestora adunând ca o albină mierea cuvintelor și îi compune un madrigal: „Pas cu pas, treaptă cu treaptă,/ Zi de zi fără oprire,/ Urcă pe o cale dreaptă,/ Cu aripi spre nemurire”. Citește un fragment de schiță, rememorând timpurile când icoanele erau înlocuite cu portretele șefilor politici.
Scriitoarea Maria Evelyne spune că, atunci când o carte este bună, lectura ei te apropie de autor mai mult decât prin viu grai și că puterea iubirii este legată de intensitatea trăirii, iar echilibrul dintre trecut și prezent se restabilește printr-o altă dragoste.
Poeta Liliana Albu, autoare a mai multe plachete de versuri care conțin, în titlu, cuvântul „iubire”, apreciază cartea de aforisme ca pe o salbă de diamante care transmit frumosul. Din creația proprie, citește poeziile : „Nimic fără iubire”, „ Iubirea” și „Furtuna vieții” („Stihiile „mătură gândul de povară/ Lăsându-i visele să zboare”).
Ca pe o întreprindere deloc lesnicioasă, cu exprimarea simplă, pe înțelesul tuturor cititorilor, incluzând o tematică din care nu lipsesc iubirea și speranța, așa este cartea de maxime și aforisme, spune Tatiana Scripa, autoarea unor frumoase cărți pentru copii, bogat ilustrate, tipărite la Chișinău, adăugând că evenimentele din viața personală l-au determinat emoțional pe Ion C.Ștefan să scrie această carte. Citește, din poeziile proprii, piesa „Sălbateca”, dintr-un ciclu de șaptezeci de poeme scrise în decurs de o lună.
Valentin Mihai Gheorghiu spune că dragostea privită prin amintiri are parfumul florilor de ierbar, reținând expresia „Frăgezimea unui zâmbet e ca surâsul unei stele îndepărtate”.Citește versuri melodioase, inspirate de copilărie, casa părintească și natura mirifică.
Versurile poeziei „Secetă perpetuă”, ale lui Valentin Rădulescu, evocă realități actuale, când ploile-au plecat afară, iar veștile primite pe facebook sunt salvate pe stick.
Mentorul acrestei manifestări, scriitorul Victor Gh.Stan, citește poezii din volumul personal („Globul ne latră” ș.a.), anunțând datele următoarelor întâlniri..
Cenaclul „Amurg sentimental”, susținut de revista și editura cu același nume, își ține ședințele fie la Muzeul „George Bacovia”, fie la „Mărțișorul” lui Tudor Arghezi, fie în alte locuri din Capitală sau din țară, îndeosebi în zonele adiacente, Ilfov, Giurgiu etc., fiind reprezentat cu stand propriu la marile târguri de carte „Gaudeamus” și „Bookfest”, și chiar în străinătate.
La ședința din 11 mai 2019, scriitorul Ion Machidon, membru al Uniunii Scriitorilor, care conduce cenaclul, a făcut mai multe anunțuri: a apărut numărul pe aprilie al revistei, se conturează un nou Almanah, o carte dedicată marelui Eminescu, un Dicționar de scriitori promovați la „Amurg sentimental”, vor fi câteva lansări la târgul internațional de carte care urmează.
Deschiderea întâlnirii aparține doamnei Lucia Cicoare Drăgan, care va regiza „Voievodul țiganilor” și va publica volumul „Canonul iluziilor”, ca o imagine din grădina mamei, căreia i-o dedică și, în acest sens, citește poezii despre mamă și despre frumoasele culori ale frunzelor, în simfonia naturii.
Despre soprana antevorbitoare, scriitoarea Paula Isac spune cuvinte alese, prezentându-i cartea în curs de apariție amintită mai sus: „Zâmbet”, „Îndemn etc. Din propriile versuri, citește poezii, precum „ În singurătate”.
În continuare, poetul Mircea Tutilă citește patru poezii, ale altor autori, ca Vasile Alecsandri, dedicate primăverii, prilej de asociere a poeziei cu înflorirea naturii. Vorbește despre interesante observații efectuate asupra albinelor.
Un pasionat al comparațiilor între creierul uman și calculator, M.Cojan, arată cum creierul emite trei feluri de unde și cum ADN-ul păstrează informații și după moartea unei persoane, discuția oscilând între știință și ipoteze încă nevalidate.
Mihai Gheorghiu citește frumoase rondeluri: „Mostre de lumină”, „A-mbătrânit frunza de nuc”, „Când razele băteau în geam” (la casa părintească) și „Visul cafelei”, în versuri melodioase și cu imagini elocvente.
Doamna Lucia Cicoare Drăgan citește versurile lui Aurel Moldoveanu, care, deși prezent, este în imposibilitatea de a le prezenta, apoi poetul N.Sima citește aforisme având ca temă rațiunea și iubirea, afirmând că materia este salvatoare, știind să te asculte.
Puiu Alexandrescu citește cu intonație, cu pauze elocvente, versuri în metru clasic.
Poeta Iuliana Dinu, care scrie pentru copii, citește fabule din cartea pe care o va scoate în curând:„Câinele și cocoșul”, „Fetița și fluturașul”, Atmosferă de poveste”, versuri de o mare sensibilitate, potrivite vârstei celor mici.
Din prezidiul adunării, scriitoarea Octavia Crăciun citește versuri ale lui Ion Machidon, cu frumoase imagini: zeii și umbra, lacrima de suflet, eul în vălătuc de pleoapă în trezire. Spre sfârșitul ședinței de cenaclu, citește interesante însemnări de călătorie din Mexic, unde a călătorit, în special referitoare la muzeul de artă înființat de pictorița Frida Caro și de soțul ei, Diego Rivera.
Invitat la această ședințță de cenaclu, liceanul Costin Stegariu este încurajat să continue scrisul, citind mult și lucrând la cizelarea expresiei poetice.
De la Ploiești venită, Ema Petrescu citește o poezie de dragoste și ghicitori (nedezlegate de ascultători!) din cartea sa, „Iubire nemărginită”.
În viitor, a Muzeul Bacovia va fi și o lansare de carte de fabule.






Corneliu Vasile    5/19/2019


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian