Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Cum a fost 2018, ce asteptăm de la 2019 ?

* Anul nou cu bine, sanatate, prietenie si ganduri bune.🎻🎺
Noi romanii sa formam o "orchestra frumoasa"peste continente.
Elena Mitru

* “Something to do” Am o slujba dinamica si fluida, surprinzator de interesanta. Sper sa-i pot face fata, sa tin ritmul, mai ales ca o fac in paralel cu predare de cursuri la University of Toronto si cu scrisul. Anul 2018 mi-a adus inca o carte "Culori si Ritmuri Sud-Americane" precum si alte satisfactii, participari la jurii literare, ba chiar si distinctii, printre care Diploma de Excelenta acordata de catre distinsul scriitor si redactor Nicolae Baciut, pentru contributia adusa la devenirea Revistei Vatra Veche, pentru aportul la "Cresterea Limbii Romanesti S-a Patriei Cinstire", cu ocazia Centenarului Marii Uniri si-a 10 ani de existenta a revistei Vatra Veche. Am contribuit la cateva volume colective ("Voci din diaspora", "Taina Scrisului", dar si altele), si scriu in romana, engleza si franceza."Someone to love" Sunt binecuvantata cu un sot exemplar, langa care ma simt in largul meu, si un baiat extraordinar Le doresc amandurora tot binele din lume.
"Something to look forward to” Sper ca anul nou sa aduca raspunsuri, rezolvari, sperante, bucurii si impliniri. Doamne Ajuta! Milena Munteanu

* Mesaje pentru cititorii ziarului Observatorul din Toronto
Dragi români, anul 2018 îl consider un an foarte bun din toate punctele de vedere pentru Cenaclul literar ‚,Eminescu’’ pe care am onoarea să-l conduc şi care a continuat să fie o oază a literaturii româneşti în slujba comunităţii. Am avut nenumăraţi şi minunaţi invitaţi care au prezentat propriile creaţii, diferite articole ori compoziţii literare, muzicale, plastice. Enumăr doar câţiva: Corina Diana Luca, Marcela Straua, Melania Rusu Caragioiu, Violeta Necula, Viorica Băetu, Rodica Vinca, Sergiu Cioiu, regretatul preot Cezar Vasiliu, D.H. Silvian, pianistul Teodor Coza şi din România, artistul plastic Petre Ilie Birău. Pe plan personal, tot în acest an, la Editura Betta de la Bucureşti mi-a apărut cartea intitulată Surorile, cu o prefaţă semnată de cunoscutul critic literar Victor Atanasiu. Cartea a fost prezentată la Salonurile de carte Bookfest şi Gaudeamus la Bucureşti, şi s-a bucurat de multe elogii şi succes. În luna noiembrie, am făcut o lansare pentru această carte şi la Cleveland, Ohio, USA, unde am fost invitat în sânul unei frumoase comunităţi literare, de către poetul Mircea Ştefan Bârţan şi părintele Remus Grama, preotul primei biserici româneşti din America, Catedrala Ortodoxă Română ‚,Sf. Maria” din Cleveland.
În cadrul Asociaţiei Canadiene a Scriitorilor Români activitatea a continuat, iar revista Destine Literare continuă să aibă succes pe toate meridianele planetei.
Anul 2018 a fost şi anul Centenarului Unirii, eveniment extrem de important pentru istoria României. Împreună cu alte organizaţii reprezentative de la Montreal, precum Asociaţia Culturală Română şi Comunitatea Moldovenilor din Quebec, am participat la mai multe acţiuni pentru a celebra aceast moment istoric. Centenarul Unirii a fost subliniat la reuniunile noastre, deoarece realizarea visului de veacuri a neamului românesc, nu trebuie uitată niciodată.
Anul 2019, să vă aducă tot ce-i mai bun pe lume, multă iubire, sănătate, fericire şi prosperitate. Păstraţi-vă limba strămoşească. Daţi acest dar nepreţuit şi copiilor voştri, ca să poată şi ei să-l citească pe Eminescu. Priviţi spre viitor cu fruntea sus, gânduri de bine, sănătate şi succes.
Leonard I. Voicu / Montreal

* Multumim pentru gandurile bune si urari, pentru caldura cu care ne-ati primit in mijlocul Dvs, pentru faptul ca ne sunteti mereu alaturi, la bucurie si durere, desi au trecut 12 ani de la intoarcerea noastra acasa. Dar pentru Dvs si alti cativa buni prieteni din Canada, distanta se comprima, ramanem mereu aproape, vibrand unii pentru altii.
Va ramanem recunoscatori si suntem mandri ca v-am cunoscut.
Sarbatorile cu lumina, sanatate, impliniri si bucurii!
Va imbratisam cu drag si dor, Mirela si Ionel M.

* Stabilind o listă de priorități pentru anul 2018, cea mai mare bucurie ne-au făcut-o, mie și soției mele, fiica și ginerele, care au adus pe lume o nepoțică drăgălașă, jucăușă, despre care toate neamurile, începând cu fiul nostru și încheind cu mama mea, ajunsă de curând la 95 de ani, zic că seamănă cu ei!
Mi-am continuat programul de a scoate o carte pe an, cred că nu este un ritm prea alert,în care se temea un șef de rubrică a „Poștei redacției”, acum câteva decenii, că scriu. Și am scos „Școala, educația, literatura și societatea”, având ca temă învățământul românesc, așa cum îl vede un slujitor al său de cca 50 de ani, și cuprinzând articole și comunicări la aproape 40 de simpozioane, conferințe pedagogice, dezbateri și workshopuri.
În al treilea rând, am continuat colaborarea la periodice sociale și culturale, între care Observatorul (Toronto), Mozaicul, Memoria Oltului și Romanaților, Epigrama de Strehaia (Oltenia), Rebus (București), Caligraf (Alexandria), 13 Plus (Bacău), Vatra veche (Târgu Mureș), Revista nouă (Câmpina), Cartelul metaforelor (Buzău), cu recenzii, versuri, epigrame, articole culturale, enigmistică.
Am fost prezent la Târgul de carte Gaudeamus, de la Romexpo, București, unde am fost invitat de redacția Flacăra-Rebus și am vorbit despre colaborarea mea, din anul 1969 încoace, inclusiv, în 1979, când am fost campionul județului Olt la Campionatul național de compunere, felicitându-i pe actualii campioni ai Capitalei, sectoarelor și județelor. De menționat că acolo m-am bucurat să-i întâlnesc pe scriitorul George Arion, fost coleg de facultate și de an, și pe Alexandru Păsărin, din partea asociației oltenilor gorjeni din București, ambii manageri ai Publicațiilor Flacăra. Tot la târg, am aflat că s-a lansat antologia de versuri dedicată centenarului României mari, intitulată București dincolo de timp, în care figurez și eu cu trei poezii. Am mai vrut să particip la întâlnirile unor cenacluri din București, pe care le cunoscusem mai înainte, și am fost la Cincinat Pavelescu (epigramiști), Amurg sentimental (editură și revistă) și Clipe albastre (literatură pentru copii).
La Festivalul național de literatură Marin Preda, organizat la Alexandria și Siliștea Gumești (locul nașterii scriitorului),o dată la doi ani, în special prin eforturile istoricului literar Stan V.Cristea, am avut prilejul să mă reîntâlnesc cu scriitori valoroși, dedicați afirmării literaturii românești.
De-a lungul anilor, am fost pasionat de încurajarea talentelor școlarilor și de dezbaterile pe teme educaționale, ținând cont și de liceul sau școala unde am lucrat. În anul 2018, am prezentat comunicări la simpozionul municipal Generația digitală în CD/ Biblioteca școlară, organizat de Casa Corpului Didactic (CCD) București și de Biblioteca Națională a României, cu comunicarea Marea Unire în viziunea poeților clasici români (aprilie), și la simpozionul național Ziua limbii române, organizat de CCD Olt, Slatina, și de Școala Gimnazială Izbiceni, județul Olt (august).
Corespondând, în general prin e-mail, sau conversând cu prietenii mei, schimbăm știri culturale, reviste online, slide-uri despre natură și rețetele naturiste, umor și alte lucruri interesante.
Pentru anul 2018, cred că lucrul cel mai important este să fim sănătoși, ceea ce vă dorim și dumneavoastră, la revista românească Observatorul, din Toronto, Canada, și să încercăm să continuăm cât mai bine strădania culturală, intelectuală, științifică și tehnică românească, de a ne situa la înălțime, pe măsura înaintașilor, a poporului nostru vechi,viteaz și talentat, având în față marile personalități Mihai Eminescu, George Enescu, Ciprian Porumbescu, Aurel Vlaicu, Regele Ferdinad, Regina Maria, Regele Carol I, Constantin Brâncuși, Henri Coandă, Petrache Poenaru, Vintilă Horia, George Emil Palade, Eugen Ionescu ș.a. Corneliu Vasile

* Multe multumiri colectivului Ziarului si in special doamnei si domnului Puiu Popescu,
Pentru urarile de Sarbatori cat si pentru deosebita apreciere ce mi-a oferit-o, cu ocazia retrospectivei anuli 2018,
publicand in pagina doua din nenumaratele fotografii, orchestra simfoniva din Montreal care mi-a executat pe 9 Decembrie 2018 compozitia mea <> , cat si onoarea de a comunica varsta mea de 91 de ani.
Dumnezeu sa fie alaturi de voi si de succesele ziarului pe vecie, nu numai in 2o19.
La multui ani, cu sanatate si realizari,
Cristache Zorzor.


* Gândul meu cald și recunoscător pentru Observator și toți frații condeieri din Toronto!
Sărbătorile Crăciunului cu lumină și pace, iar Noul An cu izbânzi literare și pe toate planurile!
La mulți ani! Passionaria Soicescu

* Gândurile bune se reîntorc și de la Cleveland
cu aceeași prețuire pe care am avut-o mereu
pentru o atât de merituoasă revista și redacție !
La mulți ani !Mircea Ștefan

*Ce emotie pt.mine si cata bucurie sa vad evenimentele culturale petrecute in Canada pe site ul Observatorului, .Sa va dea Dumnezeu sanatate sa puteti duce mai departe tot ce faceti pt.noi cei ramasi si care desi aproape nu ne gasim mainile ca sa ni le strangem nu ne e dor de noi. Oare cati mai trebuie sa plecam ca in sfarsit sa ne regasim sa ne iubim asa cum o faceau dragii nostri bunici. Viorica Sutu

* Impreuna cu multumirile pentru efortul intelectual si material de a scoate Observatorul publicatie care cimenteaza comunitatea noastra a Romanilor de la Toronto, Dumneavoastra si apropiatilor, urari de Sarbatori Fericite si An Nou cu sanatate, impliniri, si prosperitate, Alin Mosoiu

* Intrŕnd direct în subiect, pe tărâm editorial şi publicistic, anul 2018 mi-a adus trei satisfacţii :
(1) Respectând cronologia, prima bucurie a însemnat tipărirea în luna ianuarie a volumului cu nr. 24, cu titlul, Gloanţe cu dedicaţie-2, o evocare a unor evenimente controversate şi o încercare de clarificare a biografiilor înceţoşate. Apariţia editorială face parte din Trilogia- Erori au fost, erori sunt încă, triadă care mai cuprinde încă două părţi, Trecutul amânat şi Dulceaţa trădării.
(2) Inceput cu zece ani în urmă şi publicat parţial într-o primă formă în revista Observatorul, cel de al doilea volum de dimensiuni nuvelistice, cu titlul, Iubiri pasionale a ieşit din imprimerie în luna octombrie, după completarea intrigilor cu fapte descoperite recent. Este vorba de o lucrare cu frumoase poveşti de dragoste, toate dedicate, în special, distinselor cititoare.
(3) La începutul lunii noiembrie, cu ocazia pregătirilor pentru sărbătorirea Centenarului Marii Uniri am spus-prezent-la declanşarea unei acţiuni de un înalt nivel emoţional. La iniţiativa istoricului Marius Fincă mi-am dat acordul de a subscrie la importantul proiect, mai ales că încă de la sosirea în Canada doream să întemeiez o publicaţie, altfel faţă de cele existente la Montreal.
In aceste condiţii, la sfârşitul lunii noiembrie a apărut ziarul Unirea, care, încă de la debut a stârnit interesul celor avizaţi. Din grupul de iniţiativă mai face parte prietenul nostru, Mihai Nechifor-Dăscălescu, toţi trei pornind la drum cu mari speranţe, evident susţinuţi de un colectiv de inimoşi.
Sperăm ca lucrurile să meargă bine, fără sincope, mai ales că sunt Stan Păţitul. In urmă cu patru ani am avut eşecuri cu cele două reviste de epigrame, Tempus Fugit şi Redivivus Magazin, care şi-au încetat activitatea după câteva apariţii, deoarece au produs mult deranj.
Cu toate acestea şi nu în ultimul rând, colaborarea mea cu prestigioasa revistă, Observatorul, conlucrare care a debutat cu zece ani în urmă- nu va înceta. Mă leagă o prietenie de peste 60 de ani cu seraficul Puiu Popescu, cel care păstoreşte cu mult tact şi profesionalism acea publicaţie, a cărei calitate este recunoscută de cititorii inteligenţi şi înţelepţi.
Ion Aurel Datcu

* Dacă pentru mulți, ca și pentru mine, anul 2018 a însemnat trecerea a încă unui an răsfoind și luând aminte la fiecare temă dezbătută al acestui ziar magazin de înaltă calitate, SPECIAL pentru mine a fost un început.Un început sprijinit de oameni de o mare dăruire sufletească, cărora le mulțumesc pe această cale.A publica o poezie, a participa la un eveniment este o împlinire, o satisfacție, o datorie pentru orce om care dorește să-și simtă și mențină spiritul împlinit.Anul 2019 doresc să aducă multă sănătate pentru promotprul acestui ziar și multă putere de muncă pentru colectivul redacțional. OBSERVATORUL fiind un ziar de cultură m-aș bucura ca o parte dintr-o pagină să fie dedicată copiilor mai mici sau mai mari, cu scrieri de ei, sau pentru ei.În acest fel, cred eu,se va atrage și asigura generația de mâine a ziarului, atât ca cititori cât si colaboratori .Mulțumesc pentru înțelegere. Achim Bucutea

*Pentru mine, unul din cele mai importante evenimente din cursul acestui an (2018) a fost vizita de aproape două luni în România.
Pentru că la o anumită vârstă, între ceea ce trăieșți în sinea ta și anii pe care îi porți pe umeri nu există concordanță, eu credeam că mai mă țin puterile, la cei aproape 86 de ani, să mai fac un efort precum în ultimii 15 ani din viața mea. Dar viața a mers după legile ei, fără să țină cont de ceea ce cred și fără să mă întrebe nimic. Așa s-a întâmplat că, după un episod cu mai multe peripeții, m-am întors acasă cu sănătatea şubrezită, pentru care am avut de plătit un preț mare.
Cu sufletul tulburat de câte mi s-au întâmplat, am fost nevoită să-mi iau un dureros rămas bun de la România, cu impresia că plec din țară plângând mai tare că în alte dăți. Țara, cu care mă mândream odinioară, se află acum pe ultimul loc în toate clasamentele făcute de UE. Mi se părea că aud un vâjâit al pustiirii, că se aude piaza rea cum umblă cu pași apăsăți.
- Mă doare că negativismul a luat locul încrederii și al speranței de mai bine, mă doare că o pătură de oameni-neoameni, pătura corupților și a hoților, acoperă cu zgomotul lor asurzitor imagini de o rară frumusețe precum cea a săteanului care se apleacă cu aceeași sfințenie ca să-și lucreze pământul, a dascălului care se dăruiește arzând ca o lumânare pentru a lumina mințile copiilor, a preotul care slujește altarul cu dăruire, a intelectualului care luminează fapta și gândul demn de urmat, a meseriaşului care nu a încetat să creadă că meseria este brățară de aur, a doctorului care se dăruiește pentru semenii lui, a gospodinei care își crește copiii în curățenia și sfințenia modelului spiritual al strămoșilor, oamenii simpli și curați, care își plâng și își cinstesc morții și eroii, oameni care au poziția verticală și vibrează de dragoste pentru pământul țării.
Vorbind despre mine, mai pot spune că aduc mulțumire Domnului că am avut și împliniri și alese bucurii. În situațiile grele prin care am trecut, mi-au stat alături prieteni devotați, dăruiți cu inimă de aur. În preajma lor am trăit emoții care au dat strălucire timpului cât am stat în țară. Cu ajutorul lor, la cele două lansări de cărți, una la Alexandria și alta la București, am prezentat cele două volume: "Puterea magică a gândului", o antologie de autor și volumul "În pas cu timpul", cu scrieri mai recente, ambele apărute la Editura "Armonii culturale", director Gheorghe A Stroia. Deși mă clătinam pe picioare, prietenii mei au făcut ca totul să se desfășoare cu bine și chiar cu succes. Îmi tot caut cuvintele potrivite pentru a le mulțumi și nu sunt sigură că le-am găsit. Lor le închin acum un gând curat pentru raza de soare pe care am luat-o cu mine în Canada. Cu ei în gând și în suflet, suport acum mai ușor golul care se lărgește între mine și alți prieteni care își aruncă privirile dincolo de mine.
La lansarea cărților mele în București, am avut satisfacția de a primi din partea Ligii Scriitorilor Români, "Ordinul AMBASADORII CULTURII pentru merite deosebite în activitatea depusă ca ambasador al literelor românești în Canada", așa cum este menționat în diploma care mi-a fost înmânată de doamna Elisabeta Iosif, președinta Filialei București și directoarea prestigioasei reviste "Cetatea lui Bucur".
Viața în Canada mi-a oferit și ea șansa de a publica scrieri literare, inclusiv în revista "Observatorul" din Toronto, precum și participarea la diverse antologii răspândite prin multe țări. Am fost onorată cu o diplomă de felicitare de catre Observatorul - cenaclu Nicapetre , pentru aniversarea vârstei de 85 de ani, în 3 ianuarie, 2018, pe care am adăugat-o la alte câteva diplome și premii câștigate la diverse concursuri.
Pentru anul următor, mi-aș dori darul ceresc de a putea număra în filele calendarului până la final în deplină sănătate și să pot ține bine în mână condeiul drag. României îi doresc să se bucure de schimbări favorabile prosperității și prestigiului ei în lume. Familiei, prietenilor și românilor de pretutindeni le doresc împlinirea tuturor dorințelor de bine!
LA MULȚI ANI FERICIŢI! Elena Buica

* Pe lângă activitatea profesională și viața în familie, anul 2018 a însemnat pentru evoluția personală aprofundarea teoriei dipolilor vortex prin stabilirea unor legături între mărimi fizice din megacosmos și mărimi fizice din microcosmos, rezultatele obținute fiind publicate în Edict – revista educației.
Doresc ca în anul 2019 să traduc această lucrare științifică în limba engleză, pentru a fi publicată pe academia.edu și, dacă este posibil, în ziarul Observatorul. Sărbători fericite! La mulți ani! Tudor Vasile

* În 2018 am fost 4 luni în România și am șofat peste 6.000 Km: din Bucovina în Banat și din Maramureș în Oltenia.
Pe cât de frumoasă este România pe atât de mare îmi este dezamăgirea dată de situația social-politică ...nu comentez,
În 2019 voi fi octogenar, niciodată nu am așteptat nimic, toată viața am trudit pentru ceea ce voiam să realizez, toată viața am trecut obstacole societăți. Mai greu sau mai ușor...sau deloc.
Acum nu mă gândesc la realizări ...am o dorință: să mă întorc la casa mea, cu grădină și livadă, să am doi câini; nu să mă păzească, să-mi fie prieteni adevărați.
Tuturor conaționalilor le doresc sărbători frumoase, pline de bucurii. La Mulți Ani ! Corneliu Florea






Observator    12/26/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian