Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


fragment din „Jurnal de Război 1917-1918”

„Iași

Duminică, 24 decembrie 1917/6 ianuarie 1918

Ajunul Crăciunului – am muncit din greu ca să le rănduiesc pe toate, am încercat să găsesc căte ceva pentru toată lumea, m-am ocupat de aranjamente și am avut și audiențe. L-am primit pe Mișu Cantacuzino, cu care am avut o discuție politico-militară lungă. Are aceleași păreri ca mine, așa că nu ne-a fost greu să ne-nțelegem.

Am primit-o și pe Lia Brătianu. La 12 și jumătate a venit Mitropolitul cu icoanele și a ținut o mică slujbă, după care l-am rugat să rămână la prânz. Am conversat agreabil în română în timpul mesei și mi-a adresat multe laude măgulitoare cu privire la lucrările mele de binefacere.

Înainte de ceai m-am dus la YMCA cu Mignon și am împărțit obișnuitele țigări și pesmeți. Am luat ceaiul cu Barbu, dar n-am avut prea mult timp de vorbă, fiindcă încă mai avem multe lucruri de făcut și-a venit și Nando să stabilim ultimele lucruri.

La 7 am aprins lumănârile în brad și am primit pe toți ai casei, ca pe vremuri. Toate doamnele și toți domnii, militari și civili, iar apoi toți servitorii, până la cel mai mărunt ajutor de bucătar, toți au primit câte ceva. Vasile și Nicolăiță au participat și ei la veselia generală.

Am primit daruri care mi-au făcut mare plăcere. Fiecare dintre copii mi-au dat câte un portret făcut de Bulgăraș și mi-au plăcut toate, lucru rar când e vorba de copiii tăi. Apoi, Nando mi-a dat un dar cu adevărat regal, un dar care a fost o surpriză completă, încântătoare, un portofoliu mare, plin de schițele tuturor pictorilor noștri – unele sunt chiar foarte frumoase.

Odată încheiată partea cu împărțirea darurilor de sub bradul de Crăciun, am dat o masă copioasă pentru toți ai casei, prilej de mare bucurie. Am avut un bufet mare, un bufet cu vârf, cum îi spunea tata, și toată lumea a avut voie să se ducă și să-și aleagă ce-i place mai mult.

S-a mâncat mult. Bucătarul se străduise cât putuse, în vremuri când toate sunt greu de găsit. E un bucătar cu adevărat excelent. După cină au urmat multe conversații cu toată lumea apoi am mers la culcare, destu lde obosită, dar foarte înveselită de bunăvoința care a dominat seara, în ciuda vremurilor grele și a împrejurărilor, tare, tare triste.

Iași

Luni, 25 decembrie 1917/7 ianuarie 1918

Zi de spitale! Mi-am petrecut toată dimineața cu Ecaterina, la Cultura și în spitalul francez, dându-le tuturor, mai ales tuberculoșilor, toate bunătățile de care am putut face rost în cantitate mare. Am rămas mult printre ei, am parcurs tot spitalul de două ori. La spitalul francez am întâlnit doi ofițeri francezi. Unul suferise o operație foarte gravă, dar era pe cale de însănătoșire.

L-am avut invitat la prânz pe bătrânul Sir George, ca să-i dăm ocaziasă se delecteze cu masa noastră gustoasă, mai ales c-aveam budincă de prune și plăcintă dulce cu carne tocată. După prânz m-am odihnit puțin, lucru neobișnuit, și-am citit piesa lui Bernstein L`elevation, în care v-a juca la noi Ventura. Apoi m-am dus la Brâncoveanu să văd bradul lor de Crâciun și-am petrecut mult timp trecând dintr-un salon în altul fiindcă spitalul e uriaș.

Col. Anderson mi-a adus un dar minunat, 250 000 de franci, de la Crucea Roșie americană. Mai târziu a venit Barbu să mă vadă câteva momente, m-am culcat devreme.

Iași

Miercuri, 27 decembrie 1917/9 ianuarie 1918

A 18-a aniversare a lui Mignon. Draga și grăsuna de ea, e o scumpă și fața e la fel de dulce ca firea. Pare mult mai tănâră, și-a păstrat o nevinovăție ca de floare, foarte rar în zilele noastre. E un amestec extraordinar de copilărie și chibzuință serioasă. Nu e deloc egoistă, se numără printre ființele acelea rare care pot trece prin orice atmosferă rămânănd nepătate. A venit devreme, cât încă era în pat să-și primească darurile. I-am dat o schiță pe care mi-a făcut Bulgăraș și o manta groasă, frumoasă, din materiale de-ale mele. Am rămas în pat până la 12, fiindcă mă simțeam ridicol de obosită – am încercat să mă apăr, să nu mă las copleșită de vizite, dar fără succes.

Înainte de prânz l-am primit pe un preot venit de peste graniță, care a fost închis mai întâi în România, apoi în Bulgaria, avea multe lucruri de povestit, lucruri foarte interesante, dar foarte dureroase. N-am avut invitați la prânz.

La 3 am plecat la o plimbare cu automobilul și pe jos în afara orașului, cu Mignon. Dimineața fusese superbă, dar a-nceput să bată vântul și vremea a devenit mohorâtă – e limpede că se pregătește să se schimbe […]

Am stat în camera mea și-am citit. Barbu a venit târziu, era bolnav. După cină, petrecere mare pentru Mignon, cu toți prietenii apropiați. S-au jucat jocuri nevinovate care ne-am înveselit mult.”

Maria Regina României, „Jurnal de Război 1917-1918”




Maria Regina României    12/24/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian