Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Romļæ½nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestinć
Note de carierć
Condeie din diasporć
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouć
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastrć
Traditii
Limba noastrć
Lumea īn care trćim
Pagini despre stiintć si tehnicć
Gānduri pentru Romānia
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivļæ½ 2024
Articole Arhivļæ½ 2023
Articole Arhivļæ½ 2022
Articole Arhivļæ½ 2021
Articole Arhivļæ½ 2020
Articole Arhivļæ½ 2019
Articole Arhivļæ½ 2018
Articole Arhivļæ½ 2017
Articole Arhivļæ½ 2016
Articole Arhivļæ½ 2015
Articole Arhivļæ½ 2014
Articole Arhivļæ½ 2013
Articole Arhivļæ½ 2012
Articole Arhivļæ½ 2011
Articole Arhivļæ½ 2010
Articole Arhivļæ½ 2009
Articole Arhivļæ½ 2008
Articole Arhivļæ½ 2007
Articole Arhivļæ½ 2006
Articole Arhivļæ½ 2005
Articole Arhivļæ½ 2004
Articole Arhivļæ½ 2003
Articole Arhivļæ½ 2002


Strămosii lui Mos Crăciun

Vacanța din vara anului 2018 am consacrat-o ,,dezvăluirii secretului unei Legende.,,De-a lungul vieții am ascultat și lecturat nenumărate povestiri-legende a căror subiecte,adesea erau pline de farmec, conțineau fraze cu tīlc ,personaje pline de umor, bine schițate fie de autori populari, fie de scriitori cu pana ascuțită, fie de imaginea desvoltată a unei bătrīne povestitoare care-și punea la īncercare īntreaga ei imaginație. Ca nefiind folklorist sau cercetător de literatură populară căutam ,pe cīt posibil ,să strīng īn sacul meu ,care devenise doldora de poveștile,poeziile ,cīntecele populare și la o ocazie să le scot la iveală īn fața tinerilor īn jurul unei sărbători ,sau să le dau la lumina tiparului pentru a fi cunoscute.
Dar iată că anii treceau, părul mi s-a albit dar, dorința de a colinda și a afla ,,adevărul,,despre figura celebrului personaj,,Moș Crăciun,,nu mi-a dat astīmpăr ci, dimpotrivă mi-au īntărit mușchii și ivindu-se ocazia ...am pornit la drum.
Coborīnd de pe vasul care ne ducea spre BARENTSBURG, am acostat pe o insulă la cīteva sute de metrii depărtare. Privirea me-a fost ațintită spre acele grămăjoare de pietre ,puse cu grijă unele peste altele –parcă de o Mīnă nevăzută, dar precisă īn mișcări. Ba chiar și fiecare grămadă avea īnfățișarea unui omuleț,iar distanțele īntre aceste grămezi –unele formate din 6-7 pietre late-īnguste, erau perfecte, ca nu cumva să se atingă unele de altele. TROLIURILE suportau vīnturile reci, frigurile aspre..iar eu rămasem cu mult īn spatele confraților din grupă, a drumeților cu care plecasem la drum.
Legenda ne povestește că Troliurile...sunt strămoșii acelor MOȘ CRĂCIUN care străbat drumurile īnghețate, īnzepezite pentru a ajunge la casele noastre și a ne īnveseli-a ne īncălzi sufletele timp de cīteva ore, poate cīteva zile!!!
Oare țările nordice, apropiate de POLUL NORD, cu toate fenomenele naturale, cunoscute de milenii sau descoperite īn anii noștrii, au deținut și secretul ,,veseliei sub pojghița de gheață? Sau poate razele solare au acea putere divină de a trasforma ,,troliurile,,īn omuleții aceia cu inimă bună, darnici care aduc cu sine daruri ?
Tot īn apropiere de Polul Nord se află o țărișoară ISLAND. Și pe aici,ori unde ai arunca privirea, fie chiar dacă pleoapele sunt aproape īnghețate, că de abia le poci deslipi, observi iar acele grămezi TROLIURI ,a căror denumire aici este Elfii și care au menirea-după spusele localnicilor- legendari, de a face legătura īntre Rai și Pămīnt. Aceștea īntruchipiază,īi dau viață celebrului ,,omuleț,,cu īnfățișarea veselă, bine-dispusă, īntrupīnd bunătatea, dărnicia celui prea bine cunoscut - Moș Crăciun. Numărul lor se limitează la doar 13 JOLASVEINAR-descendenți al troliurilor..Fiecare JOL –Moș Crăciun īși are poștașii lui care o pornesc la drum ,īn scopul de a īmbujora fețele copiilor, tinerilor de a-i emoționa și īnveselii cu darurile pe care ,,ei,,JOLI-le īnmīnă.
Dintre țările acestea īndepărtate, care cunosc foarte rar bucuria soarelui răsare, căldurii care netezește doar fața pămīnteanului și īnsuflețesc munții,dealuri și nu mai puțin ființele -este și FINLANDA. Locuința bătrīnului MOȘ CRĂCIUN se află pe undeva īn Korvatunturi-muntele Urechii, īntr-un colț al LAPONIEI, ba chiar ni se desvăluie și orășelul MORA, care ar fi adevărata patrie a lui Moș Crăciun.La Napapieri un sat la o distanță de 8 km.de Rovaniemi din Finlanda se află ,,Biroul lui Moș Crăciun.Dea semeni,se poate vizita și GALERIA de CRĂCIUN.
2
Oare aceștea sunt adevărați concurenți ai Norvegiei, ai Troliurilor pomenite mai sus, sau poate niște rude īndepărtate, prieteni la fel de buni căror suflete se desgheță tocmai īn zilele aspre ale iernii?
Nici danezi nu s-au lăsat mai prejos, cu tote că țara lor nu face parte din Peninsula Scandinavă. Dar, īn această ,,bătălie de onoare,,.Căci ce e mai de prestigiu, decīt să fii ,,țara de baștină a lui Moș Crăciun,, -omulețul legendă? Danezii i-au fixat domiciliul undeva prin insula Groelanda.
Copii,fiind īnvățați să mulțumească pentru darurile primite īn general,și īn mod special de la MOȘ CRĂCIUN,īi expediază an de an ,,scrisori de mulțumire,,.Dar cīnd e vorba de ,,ADRESA,,īși pun īntrebarea firească: ī n c o t r o?!
Dar iată că și această problemă au rezolvat-o :Adresa lui Moș Crăciun :ROVANIEMI-NORVEGIA.
Dacă aveți rude ,prieteni,cunoscuți īntr-unul din orașele din Finlanda,trimiteți-le lor căci și ei au legătură cu TIM,o rudă de-a lui Moș Crăciun.






Paul Leibovici    12/17/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian