Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Concert simfonic extraordinar. Filarmonica „George Enescu“, 150 de ani de existenţă. Khatia Buniatishvili și Horia Andreescu pe scena Ateneului Român

Sâmbătă, 15 decembrie 2018, de la ora 19.00, va avea loc, în Sala mare a Ateneului Român, concertul aniversar al Filarmonicii "George Enescu", care sărbătoreşte, în 2018, 150 de ani de la înființare. Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu", dirijată de Horia Andreescu, propune un program excepţional: celebra solistă georgiană Khatia Buniatishvili, una din revelaţiile noii generaţii de pianişti, va interpreta Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian și orchestră, op. 18 de Serghei Rahmaninov. Concertul din 15 decembrie va debuta cu Poemul simfonic Destinal - primă audiţie absolută, de Dan Dediu, lucrare comandată de FGE pentru acest eveniment, iar, în final, va fi interpetată Simfonia nr. 5, în do minor, op. 67 de Ludwig van Beethoven.
Fondată în aprilie 1868, "Societatea Filarmonică Română", sub conducerea lui Eduard Wachmann, avea ca scop organizarea unei orchestre simfonice permanente, în vederea propagării culturii muzicale şi popularizării capodoperelor muzicii clasice. Primul concert a avut loc în 15 decembrie acelaşi an, sub bagheta inițiatorului său. După moartea lui George Enescu, în 1955, Filarmonica preia numele celui mai mare compozitor român. Cu ocazia Zilei Culturii Naționale, pe 15 ianuarie 2018, domnul Klaus Werner Iohannis, președintele României, a conferit primei și celei mai vechi instituții muzicale a ţării, Ordinul „Meritul Cultural” în grad de Mare Ofiţer, Categoria F -„Promovarea culturii”, pentru măiestria artistică şi locul deosebit pe care îl are în viaţa cultural-artistică şi pentru dăruirea şi profesionalismul cu care a promovat valorile muzicii româneşti şi internaţionale pe marile scene ale lumii. „În 2018, Filarmonica «George Enescu» sărbătoreşte un secol şi jumătate de la înfiinţare. Aniversăm, totodată, 130 de ani de la construirea Ateneului Român, unul dintre edificiile-simbol ale culturii naţionale, şi 120 de ani de la debutul lui George Enescu sub cupola acestui spaţiu al muzelor. Sunt câteva momente speciale din istoria unei instituţii a cărei existenţă se împleteşte pe parcursul României moderne şi cu aspiraţiile noastre fundamentale”, spune domnul Andrei Dimitriu, directorul general al Filarmonicii „George Enescu“.
Concert aniversar
Filarmonica "George Enescu", 150 de ani de existenţă
Orchestra simfonică a Filarmonicii "George Enescu"
Dirijor
Horia Andreescu
Solistă
Khatia Buniatishvili
Program
• Dan Dediu
Poemul simfonic Destinal - primă audiţie absolută, lucrare comandată de FGE pentru acest eveniment
• Serghei Rahmaninov
Concertul nr. 2, în do minor, pentru pian și orchestră, op. 18
• Ludwig van Beethoven
Simfonia nr. 5, în do minor, op. 67
Biletele se pot procura de la Casa de Bilete a Ateneului Român.
Program:Marţi - Vineri, 12:00 - 19:00
Telefon: 021.315.68.75
Pentru rezervari accesaţi site-ul www.fge.org.ro
Horia Andreescu
Horia Andreescu este dirijor principal al Filarmonicii “George Enescu” din București, orchestră pe care a dirijat-o prima oară în anul 1987. Până în 2010, pentru mai bine de 18 ani, a fost directorul artistic și dirijorul șef al Orchestrelor și Corurilor Radio România. În anii ‘80 și ‘90 a fost dirijor invitat permanent al unor importante ansambluri germane: Orchestra Radio din Berlin, Filarmonica din Dresda și Capela de Stat din Schwerin. Recunoscut mai ales pentru interpretările de referință ale capodoperelor lui Haydn, Beethoven, Berlioz sau Bartók și pentru relația privilegiată pe care o are cu superstarurile artei interpretative, Horia Andreescu este, în același timp, un remarcabil promotor al muzicii noi și al tinerelor talente. Este frecvent invitat să participe la jurizarea unor competiții internaționale, iar prin activitatea sa de profesor asociat al Universității Naționale de Muzică din București contribuie esențial la creșterea noilor generații de instrumentiști și dirijori. De-a lungul timpului, a dirijat ansambluri de excepție precum Orchestra Gewandhaus din Leipzig, Capela de Stat din Berlin, Opera Comică din Berlin, Orchestra Simfonică din Londra, Filarmonica Regală din Londra, Orchestra Națională a Rusiei, Orchestra Simfonică BBC Scotland, orchestrele simfonice din Viena, Ierusalim, Rejkjavik, Alabama și Taipei, orchestrele radio din Viena, Leipzig, Hamburg, Köln, Copenhaga, Madrid, Katowice, Sofia și Ljubljana, cele trei ansambluri ale Radioului Olandez, orchestrele filarmonice din Amsterdam, Stuttgart, Budapesta, Johannesburg și Nagoya, orchestrele de cameră din Israel și Olanda, Orchestra Arenei din Verona, Collegium Musicum Copenhaga și ansamblul Modern din Frankfurt. Una din inițiativele deosebite ale lui Horia Andreescu este imprimarea catalogului complet al creației simfonice enesciene, o premieră mondială apărută la Olympia în anii ’90 și reeditată de Electrecord în 2015. Această integrală fost primită cu admirație de critica muzicală și contribuie semnificativ la recunoașterea mondială crescândă a operei compozitorului nostru național. Pe lângă muzica lui George Enescu, care se bucură de un interes special din partea sa, Horia Andreescu a promovat consecvent și muzica românească contemporană prin numeroasele prime audiții, înregistrări și turnee pe care le-a realizat.
Kathia Buniatishvili
Kathia Buniatishvili a început să studieze pianul încă de la vârsta de trei ani, alături de sora ei mai mare, Gvantsa. Chiar şi astăzi, cântatul „la patru mâni” rămâne una dintre activităţile preferate ale celor două surori. La vârsta de şase ani, Kathia debuta ca solistă alături de o orchestră, fiind mai apoi, invitată, să susţină recitaluri în Elveţia, Olanda, Franţa, Germania, Belgia, Italia, Austria, Rusia, Israel sau SUA. Totuşi, artista nu a vrut să fie privită ca un copil- minune. A absolvit Şcoala Centrală de Muzică din Tbilisi, iar apoi, începând cu 2004, a urmat cursurile Conservatorului de Stat. Doi ani mai târziu, renumitul pianist şi profesor Oleg Maisenberg de la Universitatea de muzică și artele spectacolului din Viena, o convingea pe tânăra muziciană să vină să studieze cu el. Pianista se bucură de succes la nivel mondial, lucru evident şi prin felul în care se vând biletele la concertele sale. În 2017, la Festivalul „George Enescu”, biletele s-au epuizat în mai puţin de zece minute. Pianista georgiană a interpretat la Bucureşti Concertul pentru pian și orchestră de Robert Schumann.
Kathia Buniatishivili a concertat în toate marile săli de concerte din lume: New York Carnegie Hall, Los Angeles Walt Disney Concert Hall, London Royal Festival Hall, Vienna Musikverein and Konzerthaus, Amsterdam Concertgebouw, Berlin Philharmonie, Paris Philharmonie and Théâtre des Champs-Élysées, Milan La Scala, Venice Teatro La Fenice, Barcelona Palau de la Música Catalana, Geneva Victoria Hall, Zurich Tonhalle, Prague Rudolfinum... De asemenea, a colaborat cu renumiţi dirijori, precum: Zubin Mehta, Placido Domingo, Kent Nagano, Paavo Järvi, Mikhail Pletnev, Vladimir Ashkenazy, Semyon Bychkov, Myung-Whun Chung sau Philippe Jordan. Printre orchestrele alături de care a evoluat, se numără: Israel Philharmonic, Los Angeles Philharmonic, San Francisco Symphony, Seattle Symphony, Philadelphia Orchestra, Toronto Symphony, Săo Paulo State Symphony, London Symphony, Orchestre de Paris sau Orchestre National de France. „Când încep să cânt, uit de corpul meu. Sunt prinsă în mişcare. (…) Există agresiune, durere, ură, dar de asemenea şi dragoste şi sinceritate. Când faci artă, trebuie să fii sincer, să te expui, să fii adevărat. Pot fi foarte pasionată, extremă, uneori peste limite, dar niciodată rea”, declara Buniatishvili.
Dan Dediu
A studiat compoziţia la Bucureşti cu Ştefan Niculescu şi Dan Constantinescu, iar la Viena cu Francis Burt. A compus peste 160 de opusuri ce acoperă aproape toate genurile muzicale: 5 simfonii şi alte 20 piese pentru orchestră, 7 concerte (saxofon, violă, vioară, pian, dublu concert pentru vioară, violoncel, triplu concert pentru flaut, clarinet, violoncel), 6 cvartete de coarde, muzică de cameră în diferite formaţii, muzică pentru pian, coruri, patru opere (Post-ficţiunea, Münchhausen, Eva!, O scrisoare pierdută) și o ConcertOperă (Wagner Under). Este laureat al mai multor premii naţionale şi internaţionale de compoziţie și a coordonat în calitate de director artistic festivalul Săptămâna Internațională a Muzicii Noi (în 1999, 2001, 2007, 2008, 2016-18). Dan Dediu este profesor de compoziţie, director artistic al ansamblului Profil, iar între 2008-2016 a fost rectorul Universităţii Naţionale de Muzică din Bucureşti. De asemenea, este doctor honoris causa al Universității de Arte ”George Enescu” din Iași.








Sabin Popescu    12/12/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian