Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Câteva știri din lumea culturală românească

Știrile săptămânii: Cinci sfaturi-cheie de la Dr. Laura Ene, autoarea cărții Capcanele dietelor, Editura All; Noutate Editura Herald: Introducere in Tantra Sastra, de Arthur Avalon; „Cele mai frumoase cărți din România” și-a desemnat câștigătoarele și a lansat revista FOI; Noi reeditari la Editura Herald: Despre educatie, de Jiddu Krishnamurti & Devino ceea ce esti, de Alan Watts; Eveniment: Lansarea autobiografiei lui Anthony Quinn, Editura Nemira și proiecția filmului Zorba Grecul; O oră de povești specială în opt voci, alături de ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm, cu Editura Cartea Copiilor; Gabriel Liiceanu în dialog cu Mirela Nagâț despre bestsellerul ‘Așteptând o altă omenire’, Editura Humanitas; O nouă apariție la Editura Compania: Psalmii călătorilor, de Mihai Giugariu; Vlad Zografi, Nora Iuga și Cosmin Ciotloș despre romanul ‘Șapte Octombrie’, Editura Humanitas – marți, 11 decembrie, ora 19; ‘România, te iubesc!’, turneu de lansări și sesiuni de autografe în perioada 14-20 decembrie.
Cinci sfaturi-cheie de la Dr. Laura Ene, autoarea cărții Capcanele dietelor

Ne putem bucura de deliciile de la mesele de sărbători fără vinovăție și fără frustrări? Dr. Laura Ene, medic primar în Diabet, Nutriție și Boli Metabolice, autoarea cărții Capcanele dietelor. Dietă pe viață sau stil de viață? (Editura ALL, 2018), ne-a oferit soluții neașteptate. În urma întâlnirii de la Cărturești Verona cu Dr. Laura Ene, au rezultat câteva reguli prietenoase cu poftele specifice sărbătorilor de iarnă, dar și cu silueta. Sfatul doctorului este ca, în această perioadă de belșug alimentar, să ne propunem menținerea greutății actuale, nu scăderea în greutate.

Regula nr. 1: Nu întâmpina niciodată mesele festive cu stomacul gol!

Indiferent dacă ești gazdă sau invitat, apelează la acest truc. Evită să te înfometezi cu gândul la ospățul care te așteaptă, din cauză că foamea și pofta, într-o strânsă alianță, devin cei mai mari inamici ai siluetei tale. Începe-ți ziua cu un mic dejun normal și respectă-ți orele de masă din ziua respectivă, chiar dacă mănânci totuși mai puțin. Astfel, la petrecere îți va fi mult mai simplu să alegi cu grijă și calm alimentele.

Regula nr. 2: Mănâncă ce ți-ai pus în farfurie, în loc să ciugulești de pe masă!

Chiar dacă aparent ciugulitul pare o variantă mai puțin consistentă, de fapt nu vei reuși decât să te păcălești cu privire la cantitatea de mâncare consumată. Ia-ți o farfurie normală și pune-ți câte o bucățică din tot ceea ce îți face cu ochiul de pe masă. Mai pune-ți maxim o porție din ceea ce ți-a plăcut cel mai mult din preparatele pe care le-ai gustat.

Regula nr. 3: Savurează din plin fiecare gură de mâncare!

Amintește-ți să te bucuri de ceea ce mănânci și nu confunda mesele festive cu o cursă de umplut stomacul contracronometru. Ia bucăți cât mai mici de mâncare, mestecă bine fiecare îmbucătură, savurează, înghite și abia apoi ia următoarea înghițitură. Din când în când, mai lasă tacâmurile jos, apoi întoarce-te cu plăcere la ritualul mesei.

Regula nr. 4: Alege alimente tradiționale, specifice sărbătorilor de iarnă!

Cu alte cuvinte, aceasta este modalitatea prin care îți poți cheltui caloriile pe ceva deosebit, economisind atunci când vine vorba despre cartofi, orez, pâine, brânză. Alimentele pe care le consumi în mod obișnuit îți stau la dispoziție în oricare zi a anului, dar sarmalele, cozonacul, toba sau alte preparate tradiționale sunt alegerile potrivite pentru mesele de sărbătoare.

Regula nr. 5: Poartă haine ajustate pe linia corpului!

Renunță la varianta aparent confortabilă a hainelor largi purtate acasă sau în vizitele de sărbători. Îmbracă-te cu haine mai degrabă strâmte, dar confortabile, care să urmărească subtil silueta, și poartă o curea în talie, care să te atenționeze când exagerezi cu mâncarea. Renunță la obiceiul de a desface un nasture la blugi pentru a face loc unei cantități mai mari de mâncare.

Laura Ene are o experiență de peste 15 ani în domeniul diabetului și nutriției, timp în care a ajutat peste 10.000 de pacienți să învețe să mănânce sănătos, să-și schimbe stilul de viață, să slăbească și să se mențină. Convinsă că o stare bună de sănătate se desăvârșește la intersecția dintre minte, corp și spirit, a explorat și latura emoțională a meseriei sale. Astfel, studiile sale medicale sunt completate de cursuri și formări în domeniul psihologiei și al psihoterapiei, ceea ce îi conferă statutul de pionier în domeniul psiho-nutriției. Prima sa carte, Capcanele dietelor. Dietă pe viață sau stil de viață, reprezintă un cadou minunat pentru persoanele dragi preocupate de sănătate și nutriție și poate fi achiziționată de pe www.all.ro cu o super slăbire de preț de 50%. Acest ghid practic de bună purtare cu propriul corp și cu emoțiile tale te va ajuta nu numai să faci pace cu cântarul, ci şi să te eliberezi definitiv de foame și de frustrare. În plus, vei descoperi cum să îți satisfaci toate poftele, într-un mod inteligent și sănătos.

Laura Ene este co-fondatorul Academiei de Nutriție „Sănătate, Te Iubesc!” și medic expert în cadrul Clinicii de Nutriție Kilostop, ambele parteneri ai evenimentului pe care Editura ALL l-a organizat ca un preambul la sărbătorile de iarnă.
Noutate editoriala: Introducere in Tantra Sastra, de Arthur Avalon

„Introducere in Tantra Śāstra” este un studiu despre tantra hindusa, scris de pe pozitia curentului monist Śakta (care adora Divinul sub aspectul sau feminin, matern). Lucrarea abordeaza majoritatea temelor importante ale doctrinei tantrice: structura fiintei umane si a Universului, relatia maestru-discipol, adorarea (pūjā), trezirea energiei fundamentale Kuṇḍalinī.

„Divinitatea femeii, pe care Tantra o proclama in particular, este recunoscuta si de invataturile vedice comune, cum este si normal sa fie, data fiind baza comuna pe care se sprijina toate Śāstra. Femeia nu este privita ca un obiect al placerii, ci ca o zeita a caminului.”

Sir John George Woodroffe (1865-1936), cunoscut sub pseudonimul de Arthur Avalon, era de formatie jurist, educat la Oxford. Serviciul lui de jurist si avocat l-a adus la Calcutta, unde a activat ca avocat timp de 18 ani, pana cand a iesit la pensie si s-a intors in Anglia.

Alaturi de atributiile sale judiciare, a studiat filosofia sanscrita si hindusa si a fost interesat in special de Tantra hindusa. A tradus douazeci de texte sanscrite originale si, sub pseudonimul sau Arthur Avalon, a publicat si a predat in mod prolific filosofia indiană precum si o gamă larga de subiecte legate de Yoga si Tantra.
„Cele mai frumoase cărți din România” și-a desemnat câștigătoarele și a lansat revista FOI

Cele mai frumoase cărți din România, unicul proiect cultural național destinat designului de carte și-a desemnat cărțile câștigătoare în cadrul celei de-a VII-a ediție a concursului. Acestea au fost anunțate ieri, în cadrul galei de premiere de la Galeria Galateca, unde vor rămâne expuse până pe 9 decembrie. În cadrul evenimentului a fost lansat și primul număr al revistei FOI, dedicată designului grafic din România.

„FOI este o revistă nouă în România și reprezintă un proiect pe care l-am început vara asta și la care am lucrat cu mare drag. Este o revistă de design grafic, despre cărți și oamenii din spatele acestora, dar și despre proiectele frumoase din țară și străinătate. În același timp, foile ei cuprind și cercetarea despre fondul de carte românesc în perioada 1900-1920, cercetare coordonată de Ramona Caramelea, istoric. FOI este o revistă despre oameni, despre meserii, fie ea de tipograf, designer, ilustrator sau editor, care prezintă povești în cel mai sincer mod. Revista vine la pachet cu un insert realizat de Alice Voinea în colaborare cu Daria Nedelcu, prin intermediul căruia ne dorim să promovăm tinerii absolvenți ai universităților de arte. Este o simulare a colaborării din viața reală între un editor și un designer grafic. Nu vă spunem mai multe și vă lăsăm pe voi să o descoperiți. O veți găsi în ediție limitată, la librăriile Cărturești din București” a declarat Andreea Mihaiu, Grapho_Mat

Anul acesta au fost înscrise în concurs 150 de cărți concepute, publicate sau tipărite în România și Republica Moldova în ultimul an. Dintre ele, 33 de titluri au fost finaliste și doar 11 au fost desemnate ca fiind cele mai frumoase cărți din România.

„La prima vedere, ni s-au părut puține cărți înscrise în concurs, dar, mai târziu, în timp ce jurizam, s-au dovedit a fi multe frumoase, dintre care a fost greu să alegem. E clar că există o scenă mai tânără a designerilor români de carte care pare să se fi expus ultimelor și celor mai bune practici din vestul și nordul Europei. Acești designeri sunt cei care își transferă experiențele în lumea designului românesc de carte. Cred că dacă industria editorială din România, în general, ar avea mai multă încredere în capacitățile lor, atunci ar avea numai de câștigat” a declarat Fred Smeijers, membru al juriului CMFC, designer de literă, profesor, cercetător și scriitor olandez

Cele zece premii distincte sunt:

Premiul pentru design de colecție – Colecția Cartier – Codobelc (Ooooo poveste de iubire & Regele Piticuț & Catrina și Marele Domn-Somn)
Premiul pentru design de carte în ediție limitată – Remnants
Premiul pentru design de album/ carte de artă – Dan Perjovschi. The Book of Notebooks
Premiul pentru design editorial – Kajet – On Communities
Premiul pentru design de carte în tiraj mare – Dicționar de idei primite de-a gata
Premiul pentru design de carte de bandă desenată – 2 metri lătrați
Premiul pentru design de carte de fotografie – Noi suntem Invictus/ We are Invictus
Premiul pentru design de carte pentru copii – Aiurea-n tramvai. Aventurile lui Anton în
Țara Cuvintelor Anapoda
Premiul pentru ilustrator – Old Farts
Mențiunea juriului pentru carte independentă – CONCAVE

Pe lângă acestea, ediția din 2018, dedicată literelor, a înmânat lui Coman Alexandru premiul publicului pentru cartea Jurnal de Stare//Jurnal Public și i-a oferit Adinei Pașca, fondator al Asociației pentru Performanță și Cultură, premiul pentru cea mai activă inițiativă antreprenorială din 2018, legată de designul de carte.

„Sesiunile de jurizare au decurs într-un mod firesc: am început cu un număr mare de titluri și am sfârșit cu un shortlist și o listă de premianți. Odată ce am scos din selecție titlurile mai puțin puternice, a fost simplu să spun din prima care dintre cele rămase au o calitate net superioară (din punct de vedere al conceptului, al execuției per ansamblu sau al tipografiei). Și această constatare pare să o fi avut toți membrii juriului. Privind înapoi acum, câteva luni după jurizare, încă mai păstrez amintiri vii atât ale ședințelor juriului, cât și ale titlurilor din shortlist” a spus Corina Cotorobai, membru al juriului CMFC și designer de literă.

Cărțile finaliste vor face parte dintr-o expoziție itinerantă în țară și în străinătate și, de asemenea, vor reprezenta România în competiția internațională de design de carte Best Book Design from All Over the World, care va avea loc la Leipzig în perioada 21-24 martie 2019.

Despre Cele mai frumoase cărți din România

Cele mai frumoase cărți din România este singurul proiect cultural cu desfășurare anuală, dedicat designului de carte, inițiat de Asociația pentru Performanță și Cultură și organizat anul acesta de Galeria Posibilă și Grapho_Mat. Proiectul a fost inițiat ca platformă de dezbatere pe tema designului de carte, atât pentru profesioniștii din lumea editorială, cât și pentru designerii, graficienii independenți și publicul larg, oferind un cadru de apreciere și o perspectivă internațională. Pentru mai multe informații, accesați www.celemaifrumoasecarti.ro

Proiectul cultural este finanțat cu sprijinul Ministerul Culturii și Identității Naționale și susținut de Institutul Francez și Ambasada Olandei.

Despre Grapho_Mat și Galeria Posibilă

GRAPHO_MAT este un studio de design pornit din dragostea față de design grafic, carte, legătorie de carte, print, pattern și textil, care propune o relație armonioasă între material, textură și tehnică.

Galeria Posibilă este o galerie de artă din București înființată în 2001. A produs și reprezentat de-a lungul anilor lucrări ale mai multor artiști contemporani.
Noi reeditari: Despre educatie de Jiddu Krishnamurti & Devino ceea ce esti de Alan Watts

Despre educatie de Jiddu Krishnamurti

Pentru Krishnamurti educatia este o parghie esentială in transmiterea aspectelor fundamentale ce conduc la transformarea mintii omenesti si la crearea unei noi culturi. O astfel de transformare crucială are loc atunci cand copilului, pe langă instruirea in diferite discipline si indeletniciri, i se dă posibilitatea să devină constient de procesul propriei sale gandiri, simtiri si actiuni. Această luciditate il determină să fie autocritic si capabil de observare, prin aceasta avand loc integrarea perceptiei, discriminării si actiunii – procese cruciale pentru maturizarea lui lăuntrică, pentru stabilirea unei relatii juste cu semenii, cu natura si cu tot ceea ce a creat omul.

Asadar, care este sensul vietii? Pentru ce anume trăim noi si luptăm? Dacă am fost crescuti doar pentru a dobandi onoruri, pentru a ocupa posturi bune, pentru a fi eficienti, pentru a domina cat mai mult posibil, vietile noastre vor fi găunoase si goale… Viata are un sens mai inalt si mai vast decat acesta, dar ce valoare are educatia noastră dacă nu-l vom descoperi niciodată? Chiar dacă vom fi extrem de instruiti, noi nu vom realiza prin aceasta o integrare profundă a gandirii si simtirii, vietile noastre vor continua să fie incomplete, contradictorii, sfasiate de temeri de tot felul. Cată vreme educatia nu va cultiva o viziune integrală asupra vietii, ea nu va avea decat o mică valoare. Jiddu Krishnamurti

Viata are un sens mai inalt si mai vast decat acesta, dar ce valoare are educatia noastra, daca nu il vom descoperi niciodata? Chiar daca vom fi extrem de instruiti, noi nu vom realiza prin aceasta o integrare profunda a gandirii si simtirii, vietile noastre vor continua sa fie incomplete, contradictorii, sfasiate de temeri de tot felul. Cata vreme educatia nu va cultiva o viziune integrala asupra vietii, ea nu va avea decat o mica valoare.

Pentru a institui o educatie adevarata, trebuie sa intelegem semnificatia vietii in intregul ei, iar pentru aceasta trebuie sa fim capabili sa gandim direct si in spiritul adevarului. Un ganditor prea logic este in realitate nechibzuit, caci el se conformeaza unui model, repeta fraze, iar gandirea lui urmeaza un fagas. Este cu neputinta sa intelegem viata in mod abstract sau teoretic. A intelege viata inseamna a ne intelege pe noi insine si acesta este atat inceputul, cat si scopul final al educatiei. Jiddu Krishnamurti

Krishnamurti s–a nascut la 11 mai 1895, la Madanapalle, in sudul Indiei. “Descoperit” de miscarea teozofica, este crescut si educat in Occident, considerandu-se ca va deveni instrumentul exprimarii unui mesaj de o deosebita importanta, ca va indeplini rolul unui Mesia, sau ca va fi fondatorul unei noi religii.

In 1925, in urma mortii fratelui sau Nityananda, Krishnamurti traverseaza o grava criza psihologica, in decursul careia incepe sa se indoiasca de toate valorile “spirituale”. S-a eliberat de tot ceea ce invatase, ramanand intr-o stare de non-speranta. Nu mai astepta nimic. Si tocmai in aceasta situatie de gol interior, in aceasta stare de moarte fata de elementele structurale ale trecutului sau psihologic – spune Krishnamurti – a erupt in el “acea binecuvantare ce se realizeaza numai intr-o stare de liniste autentica, a avut loc eruptia exploziva a iubirii”.

Aceasta experienta a determinat in el o innoire spirituala, o adevarata revolutie, o profunda mutatie. Din acel moment Krishnamurti a declarat ca nu va mai fonda o noua miscare religioasa sau un nou sistem filozofic care sa inrobeasca si sa conditioneze si mai mult mintile oamenilor. In urma acestei revolutii launtrice Krishnamurti a dizolvat “Ordinul Stelei”, ce fusese fondat special pentru el si, incepand din 1928-29, a luat o orientare complet independenta de orice fel de organizatie.

Devino ceea ce esti, de Alan Watts

Asa cum sugereaza si titlul, Devino ceea ce esti reprezinta o colectie de scrieri ale lui Alan Watts care trateaza dilema celui ce se cauta pe sine, cautare pe care adeseori o facem sacrificandu-ne capacitatea de a ne vedea viata “exact asa cum este”. Dupa cum scrie Alan Watts:

Se spune ca cea mai inalta forma de intelepciune este detasarea, in sensul continut in cuvintele lui Chuang-Tzu,: “Omul perfect isi foloseste mintea precum o oglinda; nu se ataseaza de nimic; nu respinge nimic; percepe fara a pastra.” Detasarea inseamna sa nu ai nici regrete legate de trecut, nici temeri legate de viitor; inseamna sa lasi viata sa isi urmeze cursul fara a incerca sa intervii in felul in care ea curge si se schimba, neincercand sa prelungesti momentele placute si nici sa grabesti trecerea celor neplacute. Asta inseamna sa te misti in pas cu viata, sa fii in perfect acord cu muzica ei schimbatoare, asta se intelege prin ceea ce numim Iluminarea. Pe scurt, inseamna detasarea atat de trecut, cat si de viitor si a trai in eternul Acum.

Si asta pentru ca in realitate nici trecutul si nici viitorul nu au o existenta independenta de acest Acum; ele insele sunt doar niste iluzii. Viata exista doar in acest moment, iar in acest moment ea este infinita si eterna. Si asta intrucat momentul prezent este infinit de scurt; inainte sa-l putem masura el a trecut, dar cu toate acestea va persista pentru eternitate. Aceasta miscare si schimbare a fost numita de chinezi Tao, desi in realitate nu exista nici o miscare, intrucat momentul este singura realitate si nu exista nimic in afara de el in functie de care putem spune ca acesta se misca. De aceea putem spune despre moment ca este in acelasi timp in continua miscare si intr-un continuu repaus.

Ce putem face pentru a fi in acord cu acest Tao? Un intelept a spus odata: cu cat vom incerca sa fim in acord cu Tao, cu atat ne vom indeparta de el. Doar ca nu avea pe de-a-ntregul dreptate. Lucrul curios e ca nu putem fi in dezacord cu Tao nici daca vrem; chiar daca gandurile pot fugi in trecut sau in viitor, ele nu pot evada din momentul prezent. Oricat de departe in trecut sau in viitor incearca sa scape, niciodata nu se pot separa de momentul actual, deoarece gandurile insele apartin prezentului; ele formeaza, la fel ca toate celelalte lucruri existente, miscarea continua a vietii care este Tao.

Tu poti crede ca esti in dezacord cu viata si cu eternul Acum; dar nu poti fi, intrucat tu esti viata si existi Acum – altfel nu ai fi aici. Astfel, acest Tao infinit e ceva de care nici nu poti sa fugi, nici nu il poti prinde; nu e ceva de care te poti apropia sau departa; el este si tu esti el. Asadar, devino ceea ce esti. Alan Watts, Devino ceea ce esti, Prefata de Mark Watts, Traducere din limba engleza: Mihai Popa-Radu, Editura Herald, Colectia Seria de autor: Alan Watts, Bucuresti, 2018, 160 p.

Alan Watts s-a nascut in Londra, in anul 1915. Devine fascinat de Orient si incepe sa publice in Journal of the London Buddhist Lodge inainte de a scrie prima sa carte. Se muta la New York in 1938 si apoi la Chicago, unde va fi preot anglican timp de sase ani, inainte de a fi exclus din randurile preotimii. Se muta apoi la San Francisco, unde va preda la Academy of Asian Studies. Este influentat in conceptiile sale de D.T. Suzuki si Christmas Humpreys. Ulterior, ii va cunoaste pe Joseph Campbell si pe compozitorul John Cage. Alan Watts a fost profund atasat de filosofiile indiene (in special Vedanta si budismul), precum si de gandirea taoista. Scrierile lui vorbesc in special despre budismul zen. Devenit decan al Academy of Asian Studies din San Francisco, tine regulat conferinte si are frecvent emisiuni la radio. In anii urmatori, face numeroase calatorii in Japonia si Europa, unde sustine conferinte la cele mai importante universitati. Cu aceasta ocazie se intalneste cu C.G. Jung. In anii 1970, Alan Watts devine cel mai renumit interpret al gandirii orientale in Occident, atat prin cartile sale, cat si prin numeroasele sale emisiuni de radio si televiziune. Moare in 1973, lasand in urma o opera vasta.
Eveniment: Lansarea autobiografiei lui Anthony Quinn și proiecția filmului Zorba Grecul

Marți, 18 decembrie, de la ora 19.00, la Sala Union a Cinematecii Române, va avea loc lansarea volumului Păcatul originar. O autobiografie, de Anthony Quinn, publicat la Editura Nemira, în colecția Yorick. La eveniment vor participa Cristina Bazavan, jurnalist, Mihai Fulger, critic de film, director artistic la Cinemateca Română, Vlad Cristache, regizor și Monica Andronescu, critic de teatru, coordonatorul colecției Yorick. Lansarea va fi completată de proiecția filmului Zorba Grecul (1964), în regia lui Michael Cacoyannis.

Emoționantă și amplă confesiune a unuia dintre cei mai importanți actori din secolul XX, volumul Păcatul originar se constituie într-o adevărată mărturie de viață. Publicat în Statele Unite in 1974, autoportretul lui Anthony Quinn arată o personalitate de mari adâncimi, urmărită aici în devenirea ei, în complicata trecere de la o copilărie tulburată spre o maturitate bântuită de obsesii, și in relație cu un context deloc simplu.

Credeți în iubire, dle Quinn?
Întrebarea m-a năucit. Am vrut să mă ridic și să plec. Toată povestea asta cu analiza era dureroasă și jenantă. Mă simțeam închis într-o cutie, claustrofob. Nu eram sigur deloc c-o să-mi placă acest om. Era prea rumen la față, arăta prea sănătos. Era probabil un cap pătrat, un om banal.
-Credeți în iubire?
Despre asta era vorba. Iată lucrul suprem!
De-asta stăteam acolo ca un idiot.
Dacă m-ar fi întrebat: „Credeți în Dumnezeu?” aș fi săpat în mine după cine știe ce argumente teologice și le-aș fi încărcat cu lecturile mele și cu experiențe personale. Mă bălăcisem destul în subiect, ca să pot să trec o cursă cu obstacole. Dar acest „Credeți în iubire?” – asta era lucrul important. Cel mai important.
Și m-am gândit, da…
Iubesc primele zile de primăvară, când apar frunzulițele noi.
Iubesc soarele și marea.
Iubesc râsetele copiilor.
Iubesc foșnetul copacilor.
Iubesc mirosul iute al pământului după ploaie.
Iubesc inocența primei zăpezi.
Iubesc muzica mexicană.
Îl iubesc pe Puccini.
Iubesc faptul că învăț lucruri.
Iubesc un somn bun de noapte.
Iubesc faptul că descopăr lucruri.
Iubesc mirosul de tămâie din biserică.
Îl iubesc pe Thomas Wolfe.
Îl iubesc pe Rouault.
Îl iubesc pe Michelangelo.
Îmi iubesc copiii.
Sigur că da, cred în iubire, acea iubire despre care vorbeau Iisus sau Gandhi. Dar oare fusesem eu capabil vreodată să iubesc necondiționat?

Anthony Quinn (1915-2001) a fost unul dintre actorii de film marcanți ai secolului XX și cel mai important actor latino-american care a făcut carieră la Hollywood. De origine maxicană, s-a mutat în SUA împreună cu părinții și în anii 1930 a devenit interesat de actorie, primul său rol în fiind în Parole din 1936, după care a urmat The Milky Way, în regia lui Harold Lloyd. Avea să joace apoi o mulțime de roluri, alături de creatori consacrați, devenind un adevărat star în special după realizarea filmului Viva Zapata!, în regia lui Elia Kazan, creație pentru care a fost recompensat cu Premiul Oscar pentru Cel mai bun actor în rol secundar. Un an mai târziu, iubitorii de film îl vedeau în La Strada, celebrul film al lui Federico Fellini. Printre celelalte creații semnificative de care este legat numele său se numără Lawrence of Arabia, Lust for Life, Lion of the Desert. Destinul îi va aduce, în decursul deceniilor, multe premii și distincții. În 1964, când a interpretat rolul Zorba Grecul din filmul omonim al lui Michael Cacoyannis, rol cu care avea să rămână asociat pentru totdeauna, a primit încă o nominalizare la Oscar. Pe Walk of Fame de la Hollywood și-a primit, așa cum se cuvenea, o stea.
O oră de povești specială în opt voci, alături de ambasadorul Statelor Unite în România, Hans Klemm

Editura Cartea Copiilor, Citim Împreună România şi Biblioteca Metropolitană Bucureşti vor organiza vineri, 14 decembrie, la ora 17:00, o seară de lectură care îl va avea ca invitat special pe ambasadorul Hans Klemm. La filiala „Emil Gârleanu” a Bibliotecii Metropolitane, ambasadorul S.U.A la Bucureşti va citi împreună cu copiii cartea „Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey” de Susan Wojciechowski.

Acest eveniment deschide seria de lecturi publice din cadrul campaniei educaţionale „Citeşte-i iepuraşului tău”, ce îşi propune să le amintească părinţilor români de beneficiile pe care le pot aduce doar 20 de minute de lectură în fiecare zi, încă de la naştere. Ceea ce are nevoie tânărul creier al copilului cel mai mult este ceva ce orice părinte, bogat sau sărac, cu diplome sau nu, poate să i-l ofere oricând: cuvintele. Cuvintele rostite cu dragoste sunt la îndemâna oricui și construiesc mintea unui copil. Prin implicarea unor personalităţi, precum ambasadorul Statelor Unite în România, campania atrage atenţia asupra importanţei majore a cititului împreună pentru dezvoltarea armonioasă a copiilor.

„Sunt încântat să particip la acest eveniment, pentru a împărtăşi o poveste specială de Crăciun, originară din limba engleză, copiilor şi familiilor, şi să alătur vocea mea cauzei ce susţine importanţa cititului împreună alături de copii”, a declarat ambasadorul Hans Klemm.

Cartea care va fi citită de ambasadorul Klemm, „Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey”, este o poveste care a fost răsplătită cu numeroase premii, dintre care cele mai importante sunt Kate Greenaway Medal în 1995, Christopher Award și cel oferit de American Library Association. „Minunea de Crăciun a lui Jonathan Toomey” a fost tradusă în limba română de poetul Florin Bican şi publicată în 2018 la editura Cartea Copiilor. Jonathan Toomey este un cioplitor în lemn, cel mai bun din oraș. Dar este întotdeauna posac și morocănos. Zâmbește rareori și nu râde niciodată. Nimeni nu știe că o batistă de dantelă, o păturică albă de copil și o schiță în cărbune a unei femei care ține în brațe un prunc nou-născut zac părăsite într-un sertar pe care Jonathan Toomey nu-l deschide niciodată. Dar într-o zi de început de iarnă, văduva McDowell împreună cu băiețelul ei, Thomas, îi bat la ușă cu o rugăminte pe care numai el le-o poate îndeplini.

Această oră de poveşti va fi una specială, pentru că lectura se va face în opt voci şi în două limbi.

Cititori în limba engleză:

Naratorul: Ambasadorul Hans Klemm;
Jonathan Toomey: Dana Bates, Fundația Noi Orizonturi;
Văduva McDowell: Brandi Bates, Citim Împreună România;
Micul Thomas: Briana Bates.

Cititori în limba română:

Naratorul: Ionuț Robert Olaru, ilustrator;
Jonathan Toomey: Alex Icodin, designer;
Văduva McDowell: Claudia Șerbănuță, manager al proiectului „Ora să ȘTIM”;
Micul Thomas: Teodora Pătrașcu.

Pentru a participa la această seară de lectură, părinţii sau cadrele didactice, alături de copii, se pot înscrie printr-un e-mail la adresa diana.bucuroiu@carteacopiilor.ro, în limita celor 50 de locuri disponibile. Evenimentul este recomandat copiilor peste 6 ani.

Adresa Bibliotecii „Emil Gârleanu”, unde se va desfăşura evenimentul, este Bd. Octavian Goga nr. 6, sector 3, Bucureşti.

Despre editura Cartea Copiilor

Cartea Copiilor, prezentă de 11 ani în peisajul editorial din România, este una dintre cele mai iubite edituri de cărți pentru copii. De la început, Cartea Copiilor s-a dovedit a fi o deschizătoare de drum prin inițiativa curajoasă de a publica pentru prima dată în limba română unele dintre cele mai valoroase titluri din literatura universală pentru copii. Cartea Copiilor a oferit micilor cititori, în premieră, operele unora dintre cei mai buni scriitori: Astrid Lindgren, Eric Carle, Dick Bruna, Richard Scarry, Roger Duvoisin, Arnold Lobel, Julia Donaldson, Elsa Beskow, Peter Sís și mulți alții. De altfel, Cartea Copiilor îşi propune să traducă cât mai multe titluri din literaturi mai puţin cunoscute copiilor de la noi, cum ar fi cea suedeză, finlandeză sau japoneză.

Prin alegerea cu grijă a titlurilor, autorilor și ilustratorilor, Cartea Copiilor încurajează lectura de la o vârstă fragedă, educarea gustului literar și construirea unei culturi vizuale complexe, alături de stimularea creativității și a spiritului critic, dezvoltarea capacității de a gândi liber și formarea unei atitudini deschise și tolerante. Mai multe detalii despre cărțile editurii Cartea Copiilor sunt disponibile la www.carteacopiilor.ro.

Despre Citim Împreună România

Citim Împreună România cultivă beneficiile și frumusețea cititului împreună în rândul copiilor și adulților din România. Citim Împreună România încurajează cititul copiilor cu voce tare, de foarte devreme, aceasta fiind cea mai importantă activitate care le poate asigura succesul, mai târziu, în procesul de învățare a cititului și scrisului. Copiilor trebuie să li se citească 20 de minute în fiecare zi, de când se nasc și mult după ce vor învăța să citească singuri.

Despre Biblioteca Metropolitană Bucureşti

Biblioteca Metropolitană Bucureşti este o reţea de biblioteci publice destinată tuturor bucureştenilor. Misiunea ei este de a facilita accesul gratuit şi nediscriminatoriu la drepturile culturale fundamentale, servind ca un centru comunitar care susţine activ informarea, cercetarea, educaţia şi recreerea locuitorilor din Bucureşti şi judeţul Ilfov, şi care contribuie activ la îmbunătăţirea calităţii vieţii bucureştenilor prin oferta ei inovatoare şi programul integrat de servicii cu caracter public. Mai multe informaţii găsiţi pe www.bibmet.ro şi la http://www.facebook.com/BibliotecaMetropolitanaBucuresti.
Gabriel Liiceanu în dialog cu Mirela Nagâț despre bestsellerul ‘Așteptând o altă omenire’

Vă invităm la Librăria Humanitas de la Cișmigiu miercuri, 12 decembrie, la ora 19, la o întălnire cu Gabriel Liiceanu și Mirela Nagâț despre volumul Așteptând o altă omenire de Gabriel Liiceanu, bestseller Humanitas la Gaudeamus 2018. Evenimentul se va încheia cu o sesiune de autografe.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook*.

„Suntem doar o verigă către «ceva mai bun și mai înalt»? Va ieși vreodată din noi, ca dintr-o uriașă crisalidă, «omul cu adevărat uman»? Sau poate că ar trebui să ne împăcăm cu gândul că nu vom arăta niciodată mai bine decât ne-a creat bunul Dumnezeu?

Așteptând sau nu ceva mai înalt decât noi, s-ar cuveni deocamdată să ne punem această întrebare: cum ar fi bine să trăim ca «buni muritori»? Căci este o datorie de onoare, dacă tot am fost dotați cu rațiune, să încercăm să înțelegem ce trăim, după cum e o dezonoare a speciei să fi primit rațiune și să murim fără să fi încercat. Paginile acestei cărți s-ar fi putut tot atât de bine intitula Îndreptarul bunului muritor.“ – Gabriel Liiceanu
O nouă apariție la Editura Compania: Psalmii călătorilor, de Mihai Giugariu

Editura Compania vă anunță apariția unui nou titlu din seria contemporani: Psalmii călătorilor, de Mihai Giugariu.

Mihai Giugariu are de câteva decenii locul lui nobil în literatura română. Scrie romane şi nuvele aparent realist şi mereu atent la claritatea expunerii, de parcă – să nu uităm că a fost jurist de seamă al ţării ! – ar ţine să evite aproximaţiile sau confuziile care ar risca să-l ducă, dintr-o simplă neglijenţă, în tribunal. Efectul e dublu : pe de-o parte, pe sub limpezimea intrigilor şi personajelor extraordinar de raţionale se insinuează suflul hazardului, al visului, al unui soi de altceva care îşi bate joc subţire de categoriile raţiunii ; pe de altă parte, stilistica ascultă de un bogat fond cultural, de fineţe lexicală şi de ritm, ba chiar şi de eufonii minore, rotunjind până la urmă un text calofil. De această dată, apropiindu-se de 90 de ani, Mihai Giugariu a scris, cu Psalmii călătorilor, un poem în proză tocmai pe tema acelui suflu care precede raţiunii şi tocmai cu maximă calofilie demonstrată. Un poem despre crez ca unic rost al existenţei – orice om, invariabil depozitar al unei misiuni, rătăceşte prin lume doar împins de dorul de a şi-o îndeplini. Un poem care se încolăceşte în cercuri reînnoite, ca Boleroul lui Ravel, dar care se compune obsesional din observaţii vizuale şi auditive, ca şi cum percepţia ar fi cea care domină totul, în timp ce elanurile, motivaţiile, judecăţile, timpul, voinţa grupurilor omeneşti ar fi condamnate să rămână cel puţin obscure, dacă nu chiar derizorii. Un bărbat, o femeie şi un măgar animă acest poem în proză, parcurgând pământul – un alt nume pentru durata vieţii – într-o cadenţă amplă, simfonică, amintind la tot pasul imnurile biblice şi metaforele literaturii picareşti. Mihai Giugariu, „de toţi acceptatul” autor de volume realiste, pare să fi închegat abia aici „reala” sa parabolă. Adina Kenereş

Mihai Giugariu (născut în 1929 la Chişinău) a urmat Colegiul Naţional « N. Filipescu », apoi Facultatea de Drept din Bucureşti (1946-1950), la care s-a adăugat o specializare în drept comparat la Strasbourg. A lucrat decenii de-a rândul mai ales în magistratură (judecător la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, la Curtea de Conturi), a fost avocat şi consilier juridic, dar şi vicepreşedinte al Fundaţiei Culturale Române.După debutul din revista Luceafărul în 1965, a publicat romane, nuvele şi eseuri : Fata şi bătrânul, nuvele, Editura pentru Literatură, 1968 ; Condotierul, roman, Cartea Româneasc, 1970 ; Iubiri rele, nuvele, Cartea Românească, 1973 ; Magdalena, roman, Eminescu, 1975 ; O vacanţă atât de lungă, roman, Eminescu, 1978 ; Mărul lui Paris, eseuri, Eminescu, 1980 ; Mesagerul, roman, Eminescu, 1983 ;Nepoţii lui Anton Pann, eseuri, Cartea Românească, 1986 ; Cină cu langustine, povestiri iberice, Cartea Românească, 1987 Destine, roman, Cartea Românească, 1990 (premiul « Ion Creangă » al Academiei Române), reeditat de Vremea, 2003 ; Barcă pentru paradis, roman, Compania, 2005 ; Văzut de sus, roman, Vremea, 2008 ; Spre seară, roman, Vremea, 2010 ; Călăuza, roman, Vremea, 2012 ; Avatar, roman, Vremea, 2013 ; Metamorphosis, roman-eseu, Vremea, 2015.

« Oamenii sunt grăbiţi. Acesta este dictonul-lozincă, adevărul […] despre factorul timp în relaţia dintre om şi mediu. Cititorul frunzăreşte cartea între două feluri de mâncare, în tramvai, pe scara rulantă. Citeşte din ce în ce mai puţin la masa de lucru. Lectura a devenit o activitate complementară, în sensul cel mai desăvârşit cu putinţă. Cititorul are sentimentul că, citind, pur şi simplu cheltuieşte timp. O cheltuială cu caracter aleatoriu, pentru că nu ştie încă de la început dacă îi va profita sau nu. De aceea, când îşi asumă riscul unei lecturi, pretinde să fie repede convins. Între el şi scriitor pare, uneori, să se poarte un dialog nerostit, amintind de intransigenţa personajului foarte ocupat care, surprins de stăruinţa celui ce vrea să obţină ceva de la el, îl somează : „Arată-mi ce ştii. Ai zece minute pentru asta !“ Unii se supun. Se supun chiar mai înainte de a fi somaţi. O adaptare totală, necondiţionată, ca într-o operaţie de marketing în care se onorează o cerere, reprezentativă pentru un anumit model de consumator. Desigur, s-ar putea obiecta, pentru această ipoteză, că nu ne aflăm în faţa unui scriitor, ci a unui producător de literatură. »Mihai Giugariu – « Într-o staţie de taximetre », Mărul lui Paris. Eseuri, Editura Eminescu, Bucureşti, 1980
Vlad Zografi, Nora Iuga și Cosmin Ciotloș despre romanul ‘Șapte Octombrie’ – marți, 11 decembrie, ora 19

Vă invităm la Librăria Humanitas de la Cișmigiu marți, 11 decembrie, ora 19, la lansarea romanului Șapte Octombrie de Vlad Zografi, apărut recent la Editura Humanitas.

La eveniment vor vorbi, alături de autor, Nora Iuga și Cosmin Ciotloș.

Accesul este gratuit pe baza unei rezervări prin Eventbook.

Șapte Octombrie este un roman încărcat de erotism și observații sarcastice, cu aventuri care țin de lumea literară și de lumea subteranei interlope, dar mai presus de toate, un tandru roman de dragoste.

VLAD ZOGRAFI s-a născut la Bucureşti în 1960. A studiat fizica la Universitatea din Bucureşti, iar în 1994 a obţinut un doctorat în fizică atomică la Universitatea Paris XI, Orsay. A debutat în februarie 1990 în România literară, cu o povestire. A publicat proză (Genunchiul stâng sau genunchiul drept, 1993 şi Omul nou, 1994), apoi teatru: Isabela, dragostea mea (1996, Premiul Uniunii Scriitorilor), Oedip la Delphi (1997), Regele şi cadavrul (1998), Viitorul e maculatură(1999, Premiul Uniunii Scriitorilor), America şi acustica (2007, Premiul Uniunii Scriitorilor), Petru(2007, conţinand variante revăzute ale unor piese publicate anterior), Toate minţile tale (2011). Petru a fost prima piesă de teatru românească pusă în scenă după 1989 la Teatrul Bulandra, iar spectacolul (regizat de Cătălina Buzoianu) a fost invitat la Bienala de la Bonn în 1998. În 2012 a publicat eseul Infinitul dinăuntru. Şase povestiri despre om, societate şi istorie. Odată cu apariţia, în 2016, a romanului Efectele secundare ale vieţii (Premiul Observator Lyceum, 2017), Vlad Zografi s-a întors la proză.
‘România, te iubesc!’, turneu de lansări și sesiuni de autografe în perioada 14-20 decembrie

Editura Humanitas vă invită în perioada 14–20 decembrie la evenimentele dedicate volumului România, te iubesc!, cu texte de Paula Herlo, Rareș Năstase, Alex Dima, Cosmin Savu, Paul Angelescu și cuvânt înainte de Cristian Leonte, bestseller Gaudeamus 2018. Publicul din Arad, Timișoara, Oradea, Cluj, Sibiu, Brașov și București este așteptat să participe alături de întreaga echipă a emisiunii „România, te iubesc!“ la dezbaterile despre cartea apărută la Editura Humanitas și reportajele care au stat la baza ei.

„«România, te iubesc!» a fost o idee care a crescut natural în redacţia Ştirilor PRO TV. Un format de reportaje, anchete şi investigaţii de calitate mereu mai bună, cu standarde mereu mai mari. 2018 este un nou capitol în istoria emisiunii. «Cum să facem scris din imagine?» Aveam cu toţii în minte imagini superbe sau dezolante, fragmente de interviuri în care participanţii puteau fi premiaţi pentru jocul artistic, scene dense şi rapide în care totul era în mişcare. Cum să le descrii, ca să rămână la fel de valoroase ca la televizor? Forma fizică, firească în care se aşază faptele şi imaginile înainte de a deveni un reportaj finit este totuşi scrisul. Materialele «au trecut sticla», după cum ne arată reacţiile publicului care ne urmăreşte. Suntem acum pe un teritoriu nou, curioşi dacă universul creat de personalităţile corespondenţilor prinde viaţă încă o dată, în mintea cititorului de data aceasta.“ – Cristian Leonte

PROGRAMUL EVENIMENTELOR

Vineri, 14 decembrie, ora 18.30 / ARAD
Librăria Cărturești, Atrium Center, etaj 2, Calea Aurel Vlaicu 10–12

Sâmbătă, 15 decembrie, ora 15.30 / TIMIȘOARA
Librăria Humanitas, Str. Episcop Augustin Pacha nr. 6 (intrare din str. Eugeniu de Savoya)

Duminică, 16 decembrie, ora 15.00 / ORADEA
Librăria Humanitas, Bulevardul Republicii nr. 11

Luni, 17 decembrie, ora 18.00 / CLUJ
Librăria Humanitas, Str. Universităţii nr. 4

Marți, 18 decembrie, ora 19.30 / SIBIU
Librăria Humanitas, Str. Nicolae Bălcescu nr. 16

Miercuri, 19 decembrie, ora 18.00 / BRAȘOV
Librăria Humanitas, Piaţa Sfatului nr. 16

Joi, 20 decembrie, ora 19.00 / BUCUREȘTI
Librăria Humanitas de la Cișmigiu, Bulevardul Elisabeta nr. 38


.filmecarti





Jovi Ene    12/10/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian