Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Românii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivă 2021
Articole Arhivă 2020
Articole Arhivă 2019
Articole Arhivă 2018
Articole Arhivă 2017
Articole Arhivă 2016
Articole Arhivă 2015
Articole Arhivă 2014
Articole Arhivă 2013
Articole Arhivă 2012
Articole Arhivă 2011
Articole Arhivă 2010
Articole Arhivă 2009
Articole Arhivă 2008
Articole Arhivă 2007
Articole Arhivă 2006
Articole Arhivă 2005
Articole Arhivă 2004
Articole Arhivă 2003
Articole Arhivă 2002


Amintiri despre Maica Alexandra - principesa Ileana a Romaniei.

In lumea romaneasca, luna Ianuarie este marcata in fiecare an de doua mari evenimente : Unirea Principatelor si Eminescu.
Anul acesta, am avut marea bucurie de a lua parte la aceasta dubla aniversare, la Biserica Sf. Ioan Botezatorul, din Toronto, organizata de cenaclul si revista Observatorul si cu concursul a peste doua sute cinci zeci de romani, din Toronto, si din inprejurimi unde am trait , pentru cateva ore maretia actului Unirii si am simtit vibratia si pulsul versurilor Eminesciene.
Au fost amintite si alte personaliatai nascute in luna Ianuarie .
Printre ele a fost si Maica Alexandra- Principesa Ileana a Romaniei.
Se’ntampla in viata, c’asa-i omul, doar auzind un nume si gandurile isi iau zborul, amintirile purtandu-ne in timp, nostalgia sa-si faca loc:

Ma aflam pe autostrada 80 cu sotia mea, Paula, mergand catre Manastirea “Schimbarea la Fata” din Elwood City, Pennsylvania . Era prin anul ’85 cand locuind in Cleveland, Ohio, am primit o scrisoare din Washington D.C. de la Dna. Preoteasa Useriu , prin care ma ruga sa merg la Manastire sa fac ceva reparatii la crucea de la mormantul Preotului Useriu, ce se afla inmormantat acolo.
Nu am refuzat-o, asa ca in acea insorita dimineata de Mai, ne-am decis sa facem acest drum si mai mult de-atat, eram curiosi sa vedem aceasta manastire romaneasca, aici , departe de Voronet si Putna.Dupa tot traficul si animatia oraselor americane, ne-am gasit dintr’o data, intr’un loc de vis,inconjurat de dealuri impadurite , o liniste deplina, odihnitoare, doar trilul pasarelelor se inganau cu fosnetul frunzelor…. un picior de plai, o gura de rai , uitasem deja ca santem in Pennsylvania, parca eram in Transilvania noastra, cu muntii nostrii, brazii nostrii , parca si soarele era mai mangaietor.
Am fost intampinati de trei maicute, Maica Benedicta, Maica Gabriela si Maica Apolinaria, ,care ne-au urat un “bun venit” intr’o romaneasca cu acsent, ca ele , am inteles, erau venite de la Manastirea Varatec si ajunsera pe-aici sa ajute la ridicarea acestei manastiri.
Una se ocupa de gradina, alta facea haine preotesti si alta se ocupa de treburile administrative. Dupa ace am terminat ce aveam de facut la crucea Parintelui Useriu, am fost invitati la masa.
Intre timp, a aparut si Parintele Arhimandrit Braga, ce locuia intr’o casuta mica adiacenta manastirii ,care deasemeni si-a exprimat bucuria ca venisem,caci locul acesta era romanesc, asa ca ne-a spus sa ne simtim ca acasa. De la Dansul, am aflat ca in 1967, acest loc, cu peste 100 de acre a fost ales si cumparat de Maica Alexandra, care singura la inceput,locuind intr’un trailer, a pornit la construirea acestei manastiri, care numai dupa un an , avea deja o capela si facilitate pentru sapte maici, iar apoi, in fiecare an,cu ajutorul primit de la biserici si credinciosi, manastirea a fost extinsa.Se pare ca si Dansii, vazand acest loc, i-a tresarit inima, amintindu-I de tara noastra, Romania.
Ne-am asezat la masa si nu atrecut mult ca a venit si Maica Alexandra, foarte modesta,cu unzambet cald si o vorba atat de placuta caci rugaciunea ce-a spus-o si astazi inca o mai aud.
Dupa masa, ne-am retras in biblioteca unde printre rafturi pline de carti, peretii toti erau acoperiti cu icoane .
A luat o carte dintr’un raft si strangand’o la piept, ne-a chemat sa ne arate ceva.
Era o carte veche, tiparita in 1919 la Paris, “La Roumanie en images” o prezentare completa a Romaniei la acea vreme, cu istoria, artele, traditiile si cultura . plina cu poze din toate aceste domenii.
A rasfoit-o si cu si cu degetul ne-a aratat o troita veche, ce-i placea tare mult.
M-a intrebat :Domnule Cercel, puteti sa faceti o troita ca aceasta, poate mai frumoasa?
Doresc sa o ridic in mijlocul cimitirului , aici la manastirea noastra, in memoria tuturor detinutilor morti in inchisorile comuniste din Romania. Alaturi de ei si noi suferim, si noi santem pedepsiti, avem aici mai mult decat ne este necesar, dar nu santem acasa, nu avem bucuria care ne-o da tara noastra Romania, pamantul acela binecuvantat de Dumnezeu.
Apoi, a recitat “Isus in celula” de Radu Gyr:
Azi noapte, Isus a intrat in celula
………………………………….

Unde esti Doamne, am strigat la zabrele,
Din luna curgea un fum de catui,
M-am pipait si pe mainile mele
Am gasit urmele cuielor lui.

Am inteles in acel moment, ce planuri avea Dumnezeu cu mine.
Am acceptat si am promis ca-mi voi pune tot sufletul in aceasta lucrare si ca va fi cu mult mai mult decat ii sant asteptarile.
Apoi, ne-a vorbit din nou, de durerea ce o are ca nu se afla acasa si de increderea in Dumnezeu rabdatorul ca intr’o zi, Romania va fi libera , iar poporul roman isi va recastiga demnitatea.
“ Am o mare dorinta, un mare vis, la care nu voi renunta niciodata : sa mai pot pasi, cat mai sant in viata pe pamantul tarii mele”
La plecare, ne-am luat ramas bun si mi-am mai aruncat o data privirea peste icoanele si tablourile din biblioteca. Intr-un colt, o fotografie, intr’o rama modesta sub care era scris:” Printesa Ileana a Romaniei”
Am plecat foarte bucurosi si totodata putin confuzi.
Pe drum ne-am dat seama ca cea din poza, era Maica Alexandra.
Mi-amintesc ca am lucrat cu mare dragoste acea troita ,cu mare bucurie.
L-am lasat pe Dumnezeu , sa creeze prin mainile mele,” crucea pe care fusese rastignit tot neamul romanesc”cum spunea Maica Alexandra .
La sfintirea troitei, ce a avut loc la 6 August 1985, Hramul Manastirii, atata lume nu am vazut, si nu mumai romani ci si rusi si bulgari, greci si sarbi, americani , ortodoxi si ne, sa fi fost cam 40 de fete bisericesti, calugari ,diaconi,preoti si protopopi, de la toate bisericile ortodoxe , parca si episcopul bulgarilor si cel al rusilor. Sfintirea troitei, a fost oficiata de Episcopul Nataniel, dar s-a tinut in mai multe limbi , doar maicutele noastre au cantat in romaneste.
A fost de necrezut sa vedem atata lume si preoti si episcopi , veniti sa plateasca respect pentru memoria celor morti in inchisorile comuniste din Romania ,sfintind impreuna aceasta troita ridicata de Maica Alexandra. .Apoi, a avut loc o pomana in memoria celor dusi, dupa care, a fost prezentata, o carte, “Poezii din Inchisori”,o oculegere de poezii scrise in inchisorile comuniste din Romania, traduse in limba engleza, de Maica Alexandra. Pe coperta acestei carti, se afla aceasta troita .
Timpul a trecut, si iata ca Maica Alexandra si-a vazut visul implinit. Dupa revolutia din ’89, a ajuns sa paseasca inca o data pe pamantul Romaniei.

N.R. Principesa Ileana - Maica Alexandra, fiica regelui Ferdinand si a Reginei Maria, s-a nascut la 5 ianuarie 1909 in palatul Cotroceni, din Bucuresti, a incetat din viata la 21 ianuarie 1991 laYoungstown, Ohio, SUA, si a fost inmormantata la manastirea "Schimbarea la Fata" din Elwood City, ctitoria sa.


Valeriu Cercel - Hamilton    2/6/2005


Contact: 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian