Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Expereinta canadiană #20 : Lester Pearson - un premiu Nobel si steagul frunzei de artar

Lester “Mike” Pearson (1897-1972) a fost cel mai mare diplomat al Canadei si singurul Canadian care a câstigat premiul Nobel pentru pace. Datorită acestor realizări, el a câstigat conducerea Partidului Liberal si a servit ca prim ministru din 1963 până în 1968. Guvernul lui a avut multe realizări importante, dar adesea dificil de obtinut. Multi canadieni l-au iubit si admirat pe primul ministru Pearson. Altii au fost de părere că ce mai bună treabă a făcut-o înainte de a deveni prim ministru.

Pearson a fost fiul unui slujitor al Bisericii Metodiste din Canada. El a servit în timpul primului război mondial, a predat pentru scurt timp istoria la universitatea din Toronto si apoi s-a înrolat în micul department de afaceri externe al Canadei (devenit acum departamentul de “Foreign Affairs”). A fost imediat promovat în diplomatie si a servit ca sef reprezentând Canada atât în Marea Britanie cât si în Statele Unite. Pearson si-a început activitatea politică în 1948 ca ministru al afacerilor externe si a servit în timpul celor mai grei ani de la începutul Războiului Rece. În 1956, când Anglia, Frantza si Israelul au atacat Egiptul într-o dispută asupra Canalului Suez, Pearson a jucat un rol important la Natiunile Unite, contribuind la stabilirea unei întzelegeri temporare. A câstigat premiul Nobel pentru pace pentru acest efort în care s-au utilizat pentru prima oară masive fortze neutre, incluzând trupe canadiene, pentru apărarea păcii.

Canadienii au fost cuceriti si de succesele lui Person, dar si de plăcuta lui personalitate. El a câstigat usor succesiunea lui Louis St. Laurent la conducerea partidului liberal în 1958. Mai greu a fost pentru el să-l îndepărteze pe foarte popularul prim ministru conservator, John Diefenbaker. Pearson a trebuit să reconstruiască partidul liberal si să adopte noi politici adresate tinerilor canadieni din zonele urbane. De asemenea, el a acceptat să păstreze un angajament controversat (căruia Diefenbaker s-a opus) de a depozita arme nucleare în Canada, decizie care i-a ajutat pe liberali să câstige alegerile din 1963.

Guvernele minoritare ale lui Pearson sunt bine cunoscute pentru implementarea unor importante programe sociale, cele mai semnificative fiind planul de pensie canadian si sistemul de asigurare medicală universal al Canadei, numit “medicare. Anii 1960 au fost prosperi în Canada, simbolizând o fericită celebrare a centenarului de la nastere a tzării în 1967. Marele târg international din Montreal, Expo ’67, a avut un succes urias. Pearson a luptat insistent în Parlament pentru a avea primul steag canadian, frunza rosie de artzar pe fond alb, creat la timp pentru împlinirea a 100 de ani de la nasterea Canadei.

Pearson a avut mai putzin succes în lumea internatională de afaceri, unde tări mijlocii ca dimensiune, cum era Canada, erau din ce în ce mai ignorate de marile puteri în timpul războiului rece. Când Pearson s-a exprimat public împotriva războiului American înVietnam, faptul l-a supărat destul de mult pe presedintele SUA, Lyndon Johnson. Guvernul Pearson a unit armata cu fortzele maritime si aviatice, formând “Canadian Forces” si a încercat să promoveze apărarea păcii ca o misiune specială canadiană. De asemenea, acest guvern a mărit ajutorul străin si a început procesul de crestere a accesibilitătii imigratiei ne-europenilor în Canada.

Tema unitătii natzionale a devenit o problemă dificilă pentru Pearson când nationalismul canadienilor francezi din Quebec a crescut si ei au început să-si exprime dorintza de a fi o tzară separată. În fatza bombelor teroriste din Quebec si a interferentzei presedintelui Frantzei Charles De Gaulle în problemele Canadei, Pearson a încercat să găsească o cale de mijloc, încercând să pună accentul pe bilingvismul si biculturalismul canadian. Tendintza lui a fost de a întări guvernul său atrăgând canadieni farncezi de elită la Ottawa. Cel mai important dintre acestia, Pierre Elliott Trudeau, a devenit succesorul lui în 1968 si a continuat lupta împotriva separatismului.

Guvernul Pearson n-a putut câstiga majoritatea în Casa Comunelor si a fost adesea atacat de fostul prim ministru Diefenbaker, mai ales în timpul dezbaterii cu privire la steagul canadian. Câteva scandaluri minore au atras mult atentzia mass mediei. Chiar si unii liberali gândeau că Person era cam slab si dezorganizat pentru un lider.

Multi canadieni cred că munca lui cea mai valoroasă a fost prestată în anii precedenti, când Canada părea a putea ajunge una din cele mai importante tzări ale scenei mondiale. A fost sau nu un excelent prim ministru, Mike Pearson a fost cunoscut pe tot globul ca un reprezentant al Canadei si a valorilor ei. Premiul Nobel obtinut de el a fost impresionant, chiar dacă el n-a obtinut o pace durabilă în Orientul Mijlociu. În anii 1960s si multi ani după aceea, canadienii de toate vârstele au fost mândri să se afiseze cu simbolul frunzei rosii de artzar ca emblema unei tzări care îsi lua rămas bun de la mostenirea colonială.











de Michael Bliss     12/4/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian