Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Doar un pic

Să fim nițel mai români, zic. Doar un pic. Să nu vă supărați pe mine. Nu vin cu sfaturi și nici cu lecții de fostă profesoară, ci cu drag după niște zile petrecute într-un miez de nucă.
Pentru că e toamnă. Și miezul ăsta a fost românesc și a avut gustul nucilor verzi de care mi-e atât de dor. Indiferent unde s-ar fi petrecut pe planetă, ar fi fost la fel de tricolor, la fel de elegant, la fel de sensibil și vibrant, pentru că au fost voci care cuvântează în limba autentic strămoșească, voci care s-au împletit și n-au avut nevoie de google translate pentru nimeni, indiferent că au curs în litere, muzică ori culoare.

Dragilor, românilor, oameni cu sufletul flămând de frumos, dăruiți-vă vouă înșivă aceste momente, așa cum mi le-am dăruit eu, indiferent unde v-a așezat Dumnezeu pe pământ, că sunteți în România ori împrăștiați de vânturi prin colțuri de lume!
L-am numit miez de nucă românesc, pentru că am fost o mână de oameni, strânși buchet într-un punct din Toronto, la capăt de pământ, departe de România noastră cea de toate zilele și gândurile și dorurile. Și m-am încălzit cu bucuria aceea interioară, amestecată cu mândrie, pe care o poți trăi doar în astfel de momente, când te simți un șurubel dintr-un mecanism frumos ce merge ceas.

A fost ToRo Fest, a doua ediție. Am ajuns acasă bogată, împlinită, cu mintea și ochii adăpați de culoare, de literă, de muzică și mai ales de energia aceea pozitivă a unor oameni frumoși care dăruiesc. Care au mult și dau tuturor, care se comunică zugrăvindu-și sufletele în exterior, ca pe niște căsuțe de turtă dulce.
Am cunoscut oameni extraordinari și am re-cunoscut prieteni dragi pe care-i știam din virtual.

Nota zece organizării, care a îmbrățișat eficient fiecare secundă. Zâmbetele celor două organizatoare nu au dezvăluit munca de Sisif aflată în spatele evenimentului.

Nu am să fac nici un tag, pentru că risc să uit nume și fiecare merită aplaudat individual, însă fac o singură excepție cu pictorița Sophia Leopold Mureșan, un copil frumos de nouă ani, care se joacă genial cu pensula și desenează povești înmuiate în soare. Fiecare tablou vorbește pastelat, inocent, dar divin în același timp.

Și, dacă nu mă opresc acum, o să scriu un roman cu personaje și culori. Și va fi kilometric, de-o să vă lăcrimeze ochii, ca de la ceapă, de la atâta ecran. Mai bine las imaginației voastre filmul dintre coperțile pe care doar le-am colorat timid și vă invit, vă rog, să vă dăruiți voi vouă înșivă, mai mult, bucuria de a fi români. Fiți magnet la tot ce e românesc, indiferent unde trăiți, pentru că, nu doar că e frumos, dar e atât de al nostru.

În cadrul evenimentului a avut loc și lansarea romanului „Pași”. Dacă prima lansare s-a petrecut în cadrul Bookfest – București, exact la apariție, apoi „Pași” au fost prezenți la diferite evenimente culturale pe teritoriul României, era cazul să le auzim cadența și aici, în țara mea de adopție. A fost un moment emoționant, petrecut într-o zi de toamnă perfectă, iar cititorii români ce trăiesc în Canada au demonstrat că Pașii sunt iubiți și pe continentul nord-american.




Em Sava    11/1/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian