Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Minciuna are picioare scurte?

Minciunile s-au înmulţit precum şobolanii sau precum ciorile sau , mai bine zis, precum lăcustele.

Fără a fi un profesionist al minciunii, ci doar amator ( din ştiinţă sau din neştiinţă), când şi când, în urma unui studiu, chiar superficial, al acestui animal preistoric am descoperit lucruri interesante dar îngrijorătoare.

Așa cum omenirea are ca protopărinţi pe Adam și Eva, tot așa și minciunile au ca origine protominciuna, al cărui tată este Diavolul : “El de la'nceput a fost ucigător de oameni şi nu a rămas întru adevăr, pentru că adevăr nu este întru el. Când el grăieşte minciuna, dintr'ale lui grăieşte, fiindcă el mincinos este, şi tatăl minciunii.” (Ioan 8,44)
Protominciuna ,deşi era singură ( familie monoparentală), a început să se înmulţească foarte repede pe cale asexuată ( fiind şi mamă şi tată, în acelaşi timp), fie născând şerpişori, vii care s-au aciuat pe lângă oameni (vivipară), fie depunând ouă în conştiinţele oamenilor ( ovipară), în funcţie de circumstanţe.

În urma unor cercetări sistematice, oameni de știinţă au ajuns la concluzia că, de-a lungul istoriei, minciuna a fost foarte utilă ( şi este încă!) evoluţiei sociatăţii omeneşti (https://www.descopera.ro/cultura/11420828-cu-mastile-jos-arta-de-a-minti-si-de-a-recunoaste-mincinosii ).

În stadiul de înaltă tehnicitate la care am ajuns, şi roboţii au fost învăţaţi să mintă. Androidul Sophia, cu cetăţenie saudită şi paşaport, își dorește , deja , să aibă un copil! (https://www.descopera.ro/dnews/16837035-sophia-primul-cetatean-android-dorestesa-aiba-un-copil) După nume, pare a fi femeie. Pentru a-i da posibilitatea de a deveni mamă, i-ar trebui un partener android masculin, idee împotriva căreia se va ridica lumea LGBTI: și aici uniune între o femeie și un barbat? Evitând procese în instanţă, specialiștii în robotică o vor face pe Sophia asexuată, cu posibilitatea de înmulţire vivipară și/sau ovipară… LGBTI-știi ,care au ceva din lumea androizilor, vor zice #metoo!

Mint oamenii, mint și roboţii...

Este cât se poate de clar că nu sunt perspective de eradicare a minciunilor. Nu avem cum scăpa de ele… Charles Dickens spunea : “ Nu mai pune întrebări și atunci n-o să ţi se mai spună minciuni.” El nu știa, că instituţia omenească a minciunii va evolua în așa măsură, încât , chiar dacă nu pui întrebări, ele dau buzna peste tine, în cele mai înșelătoare forme.
Încă se mai spune “ Minciuna are picioare scurte”, în sensul că este prinsă repede cu ocaua mică. În realitate lucrurile stau cu totul altfel…

Ṣi în sfera minciunilor ( mentiosfera, - nu există în dicţionare,- altă sferă creată de om în jurul pământului) există standarde. În general, minciunile au picioare scurte, dar celor de interes major, istoric, politic, militar etc., li se confecţionează, adesea, foarte costisitoare picioroange, graţie cărora merg, și merg, și merg, şi-or merge până la sfârşitul veacului…

Un istoric german a selectat 50 din cele mai mari minciuni ( unele doar legende, nu minciuni) din istoria omenirii, minciuni care rezistă şi astăzi ca adevăruri. Deşi, cercetări minuţioase, fără parti prix, demonstrează că sunt minciuni, ele n-au fost trecute oficial în categoria minciunilor şi circulă, în continuare, ca adevăruri cu impact istoric. ( vezi: Bernd Ingmar Gutberlet -Die 50 größten Lügen und Legenden der Weltgeschichte, Bastei Lübbe AG, Köln,2007).

Aş că, pe mai departe, Maria Antoaneta ( 1755 – 1793) a spus “ Dacă poporul n-are pâine, să mănânce cozonac”, deși n-a spus, Galileo Galilei (1564 -1642) a fost torturat de Vatican şi, totuşi, a spus “ Eppur si muove”, deşi n-a fost torturat și nici n-a spus etc.etc.

Ce să mai spunem de marile minciuni ale mileniului trei, pe care autorul nu le-a inclus în cartea sa. Minciuni pe picioroange…
Minciuni au fost, minciuni sunt încă…


Nicușor Gliga
Norwich/Anglia, 1 noiembrie 2018
Sf. doctori fără de arginţi Cosma şi Damian, din Asia





Nicușor Gliga    11/1/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian