Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


„Crizantema de Aur” îmbătrânește frumos...

…S-a încheiat cu succes un nou episod din frumoasa poveste muzicală intitulată Festivalul Național de Creație și Interpretare a Romanței „Crizantema de Aur” de la Târgoviște, emblemă a muzicii româneşti de suflet. Ediţia LI s-a desfășurat sub generosul generic „Romanţa ne uneşte” fiind dedicată celebrării Centenarului Marii Uniri de la 1918 şi Anului European al Patrimoniului Cultural.
Evenimentul a avut loc la finele decadei a doua din actualul Brumărel, fiind organizat de Consiliul Local, Primăria Târgovişte, Teatrul „Tony Bulandra”, Consiliul Judeţean Dâmboviţa şi Centrul Judeţean de Cultură Dâmboviţa, în colaborare cu Ministerul Culturii şi Identităţii Naţionale, Uniunea Compozitorilor şi Muzicologilor din România şi Uniunea Muzicienilor din Moldova, coproducător TVR, partener Radio Romania.

2018 - ”European Year of Cultural Heritage”

Importanta manifestare muzicală s-a dovedit în timp că are un statut profesional ridicat, motiv pentru care a fost selectată să figureze în cadrul onorant al ”European Year of Cultural Heritage”(EYCH). Ca atare, Institutul Român al Patrimoniului contribuie în 2018 la promovarea Festivalului în cultura Uniunii Europene, la solicitarea şi în baza documentaţiei depuse de către Centrul Cultural pentru UNESCO “Cetatea Romanţei” Târgovişte. EYCH vizează încurajarea societăţii de a descoperi şi explora patrimoniul artistic european, de a creşte conştientizarea pentru istoria şi valorile comune şi de a consolida apartenenţa la diversitatea culturală.
Încă o dată și-a dovedit utilitatea sistemul preselecțiilor regionale pus în practică acum trei ani de actualul staff al manifestării, la inițiativa și sub coordonarea directorului arttistic, Alina Mavrodin Vaasiliu. A fost o idee excelentă, ce contribuie la o alegere judicioasă a unor concurenți talentați aleși din întreaga țară. De aceea organizatorii au efectuat în prealabil preselecții regionale la București, Constanța, Craiova, Cluj-Napoca, Iași, Târgoviște și la Chișinău. De subliniat, de asemenea, un element important ce reliefează profesionalismul cu care se realizează fiecare componentă a manifestării: Uniunea Compozitorilor și Muzicologilor din România a girat cu autoritatea sa atât Concursul de Creație, cât și pregătirea acestuia, prin organizarea preselecției romanțelor înscrise în competiție pe care le-au jurizat membrii desemnați de UCMR și Uniunea Muzicienilor din Republica Moldova.
Dragostea pentru romanța românească, respectul pentru interpreții și creatorii ei valoroși, precum și interesul public manifestat constant la nivel național și internațional pentru romanță în marea familie a genurilor muzicale de patrimoniu, îi determină pe inimoșii susținători ai fenomenului artistic ce se derulează fără întrerupere de 51 de ani în Cetatea Târgoviștei (să-i amintim la loc de cinste pe neobosita directoare artistică, prof. și interpreta Alina Mavrodin Vasiliu și dr. în istorie Teodor Vasiliu) să continue împreună cu colegii din conducerea Festivalului procedurile oficiale la Ministerul Culturii și Identității Naționale și la Comisia Națională a României pentru UNESCO în vederea înscrierii romanței românești pe Lista Patrimoniului Cultural Imaterial al Umanității UNESCO.
Iată ce spunea omul de cultură Teodor Vasiliu, iniţiatorul ”Casei Romanţei” şi autorul monumentalei monografii ”Istoria Crizantemei de Aur”, prezentată în versiune adusă la zi. « Deloc întâmplător, aici la Târgovişte, romanţa românească se simte la ea acasă pe scena Festivalului Naţional ”Crizantema de Aur”. Poveste emoţionantă a acestui mare eveniment muzical naţional m-a inspirat să iniţiez realizarea unui spaţiu muzeal unic în România. Clădirea în care vă puteţi întâlni cu romanţa şi slujitorii ei este cea în care a fost semnat actul de naştere al Festivalului în anul de graţie 1968, pe b-dul Regele Carol I, nr. 3. ”Casa Romanţei” este onorată de patronajul Federaţiei Europene a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO».
Directorul artistic al Festivalului, Alina Mavrodin Vasiliu, a completat inspirată: «Fără ocrotire divină, vă mărturisesc cu mâna pe inimă, nu am fi putut realiza obiectivele pe care ni le-am propus, între care străluceşte ”Casa Romanţei”, un muzeu original pe care cu toţii trebuie să îl preţuim şi să îl îmbogăţim pe măsura istoriei fabuloase a romanţei”.
Ediția a 51-a a fost structurată pe mai multe secțiuni: Concursul de Interpretare, cel de Creație, urmate de Recitaluri extraordinare și Concerte susținute de mari artiști ai scenei românești și internaționale, de câștigători ai Marelui Trofeu atât din țara noastră, cât și din Republica Moldova. Artiștii au beneficiat de acompaniamentul formațiile profesioniste „Dor românesc” (dirijor Ştefan Cigu) și „Romanța” (condusă de Lucian Vlădescu). În perioada Festivalului au avut loc zilnic evenimente adiacente, precum dezbateri, lansări de albume, monografii și culegeri de romanțe.
Prestațiile concurenților au trecut prin filtrul exigent a două Jurii – Creație și Interpretare - alcătuite din profesioniști ai muzicii, conduse de venerabilii compozitori Eugen Doga și Jolt Kerestely. Și la această ediție au făcut o figură frumoasă cei doi prezentatori, Alexandra Velniciuc și Octavian Ursulescu. Regia şi scenografia au purtat semnătura unui maestru al genului, Mihai Constantin Ranin, directorul Teatrului „Tony Bulandra” din Târgovişte, iar realizarea în direct a transmisiei TVR a purtat semnătura unei veritabile profesioniste – dr. Maria Tănase Marin.
În Juriul Concursului de Interpretare au figurat mari interpreţi de romanţă şi personalităţi ale vieţii muzicale din România şi Republica Moldova, avîndu-l și anul acesta ca Preşedintele de Onoare pe celebrul muzician Eugen Doga. Juriul Concursului de Creaţie a reunit renumiţi compozitori din România şi Republica Moldova, desemnaţi de UCMR şi UMM, Preşedintele de Onoare fiind maestrul Jolt Kerestely.
Dar iată laureații la secțiunea Creație: Premiul Fundației „Henry Mălineanu” - Ionel Bratu Voicescu (București), Premiul special ”Cetatea Romanței ” - Ovidiu Komornyik (București), Pr. Consiului Județean Dâmbovița - Marcel Iorga (Vaslui), Pr. ”Ionel Fernic” - Marian Stârcea (Chișinău), Pr. III - Marcel Morărescu (Târgoviște), Pr. II - Nicolae Caragia (Ilfov), Premiul I - Marcel Maxim (Iași).
La secțiunea Interpretare: Premiul Primăriei Târgoviște - Ina Cristea (Iași). Premiul Consiliului județean - Lidia Bahnaru (Chișinău), Premiul ”Ioana Radu” - Matei Tudose (Brașov) fiind și cel mai tânăr concurent, Premiul III - Ionuț Boancheș (Constanța), Premiul II - Theodora Manolache (Iași), Premiul I - Alina Ureche (Chișinău).
Trofeul a fost adjudecat de Nicoleta Vasile (din comuna Aninoasa, jud. Dâmbovița), care a reușit la 34 de ani acesta performanță. Prețiosul Premiu i-a fost înmânat de acad. Artist al Poporului din Republica Moldiva, Eugen Doga, de primarul municipiului Targoviste, Daniel Cristian Stan și de sufletul și inima întregii povești, Alina Mavrodin Vasiliu, directorul artistic al Festivalului.

Elemente de noutate

Una dintre noutățile importante a constat în faptul că organizatorii s-au gândit să ofere publicului și din alte localități șansa de a asculta romanțe pe viu. Așa se face că în perioada următoare, până pe 15 decembrie a.c., vor avea loc concerte sub patronajul CNR UNESCO în zone istorice din România şi Republica Moldova, respectiv la Alba-Iulia, Iaşi, Craiova, Constanţa, Bucureşti și Chişinău.
Regulamentul oficial a prevăzut ca toţi concurenţii de la secţiunea Interpretare să includă în repertoriul de concurs şi o romanţă dintre cele lansate şi premiate la concursurile anterioare de Creaţie.
O altă inițiativă a reprezentat-o celebrarea Semicentenarului Festivalului „Crizantema de Aur” la „Casa Romanţei” din Târgovişte, spaţiu muzeal unic în România. Au participat reprezentanţi ai Ministerului Culturii şi Identităţii Naţionale, Institutului Naţional al Patrimoniului, Comisiei Naţionale a României pentru UNESCO, Federaţiei Europene şi Federaţiei Române a Asociaţiilor, Centrelor şi Cluburilor UNESCO, invitaţi speciali ai centrelor culturale şi instituţiilor muzicale din ţară care organizează festivaluri şi concerte de romanţe, membrii Juriilor, compozitori şi interpreţi de romanţe din ţară şi din străinătate, reprezentanţi ai organizatorilor festivalului.
Sub titulatura „Mari poeţi ai romanţei” spectatorii au putut asista la omagierea creaţiilor marilor poeţi români Mihai Eminescu, George Coşbuc, Octavian Goga, Vasile Alecsandri prin microrecitaluri, precum şi prin lansări discografice şi editoriale, În program a existat și un eveniment omagial numit „O viaţă închinată romanţei”, realizat cu participarea reputatului artist octogenar Gheorghe Sărac. Evidențiem prezentarea albumului audio „A venit aseară mama”, conținând melodii româneşti celebre, ca și lansarea a C.D.-ului „Romanţe de Aur” interpretate de Alina Mavrodin Vasiliu.
”Omagiu corifeilor romanţei” s-a numit momentul evocator realizat cu sprijinul Fundaţiei „Henry Mălineanu” cu scopul promovării creaţiei celebrului compozitor român, precum şi a altor mari creatori din generaţia sa. Casa de discuri”Eurostar” a avut un stand permanent la festival pentru lansări de CD-uri de romanţe şi muzică românească.
Ne vom opri cu mare bucurie la un eveniment editorial, constând în prezentarea variantei actualizate a monumentalei monografii „Istoria Crizantemei de Aur-50 de ani de romanţă la Târgovişte”, a apreciatului gazetar dr.Teodor Vasiliu, volum despre care subsemnatul a avut onoarea să vorbească încă de la lansarea primei ediții. Am regăsit în paginile elegantului tom cu coperți de culoare mov, o mulțime de articole și fotografii legate de ultimele episoade al Festivalului ”Crizantema de Aur”.
Salutăm reușita microrecitalurilor reunite sub titulatura „Voci de Aur ale Romanţei” susţinute de diferiți laureaţi ai Festivalului: Domniţa Moroşanu, Olguţa Berbec, Marian Stere, Zorina Bălan, Tudor Bărbos, Bogdan Hrestic, precum şi Jana Gherbovei (Trofeul „Crizantema de Argint” 2018) şi George Cojocărescu (Trofeul „Crizantema de Argint” 2017).
Tot la capitolul recitaluri - cadouri ale organizatorilor așteptate cu mare interes de publicul spectator - punctăm prestația de ținută a sopranei Danielei Vlădescu, dar și concertul memorabil, adesea cu accente patetice al lui Paul Surugiu-Fuego, declarat...Artist al Poporului în Republica Moldova! O realizare profesională formidabilă, pentru care merită sincere felicitări!
Am apreciat, totodată, Medalionul muzical închinat regretatului compozitor Dan Mizrahy prezentat de fostul său elev, baritonul Lorand Cristian (de la Opera din Brașov), câștigător al Trofeului ”Crizantema de Aur” în anul 1968, solist care actualmente este la rândul lui profesor al supertalenatului Matei Tudose (18 ani, un viitor contratenor de excepție), care a fost cel mai tânăr concurent al actualei ediții.

Trubadurul Sergiu Cioiu, o supriză minunată în Festival

Nu putem să nu elogiem minunatul ”remember” al tinereții generației mele, dăruit de prietenul româno-canadian sau, dacă vereți, canadiano-român trubadurul Sergiu Cioiu în spectacolul „Romanţe printre stele”. Am salutat cu bucurie revenirea pe scenele din România a acestui minunat actor-muzician, un șansonetist de o factură aparte. A apărut în concertul său învăluit într-un aer romantic, purtând un costum superb negru, cu un fular roșu-aprins, grizonat. De acum a fredonat primele măsuri ne-a dovedit că a rămas același tălmăcitor inegelabil al profundelor piese scrise de Alexandru Mandy, compozitor și poet de o factură specială. Iar în viitor, de ce nu?, Sergiu Cioiu poate va fredona și romanțe...
La un ”pahar de vorbă” după concert mi-a spus, printre altele, că citește cu interes publicația ”Observatorul” și că îl apreciază pe editorul Puiu Popescu (ca și noi, de altminteri).
000
Un moment retro prezentat în seara Galei de Închidere s-a numit „Poveste din Bucureştiul de altădată”, susţinut de actrița și prezentatoarea TV Miruna Ionescu şi formaţia Valentin Albeşteanu. Așteptat cu mare interes a fost însă Concertul extraordinar „Romanţa ne uneşte”, în care au strălucit vedete tot una și una. Să începem cu Matilda Pascal-Cojocăriţa (pe care o salutăm și pe această cale cu dragostea și prietenia pe care le nutrim reciproc de... 25 de ani, împreună cu soțul ei, maestrul Ștefan Cigu). Ne-au îmcântat, de asemenea, prestațiile maestrului Gheorghe Turda, ale Artistei Poporului Margareta Ivănuş, Artistei Emerite Silvia Goncear, hărăziților tenori Florin Georgescu și Sorin Lupu, dar și participarea distinsei și frumoasei actriţe a Teatrului ”Bulandra” din Capitală, Daniela Nane, care împreună cu delicata harpistă Cristina Munteanu au realizat momente de alchimie artistică inegalabile.
Iar la finalul Galei ”a ars” ca o flacără într-un Recital memorabil aplaudat minute în șir în picioare de toți spectatorii, cu brațele încărcate de flori și cu boabe de rouă mijite în colțul ochilor, această distinsă iubitoare și promotoare de romanță - interpreta Alina Mavrodin Vasiliu.

Crâmpei de... nostalgie

...Dragi prieteni din Canada, iată că subsemnatul în postura de corespondent special al ”Observatorului” la Festivalul de la Târgoviște vă aduce în aceste zile de toamnă un crâmpei de... nostalgie. Cortina s-a lăsat peste încă o ediție reușită a ”Crizantemei de Aur”, o manifestare muzicală de suflet pe care, poate, unii dintre domniile voastre ați mai prins-o în țara natală. Așa se face că o nouă petală de crizantemă a fost luată de vânt, devenind istorie. Dar în locul tristeții trebuie să ne bucurăm că romanța și-a recăpătat vigoarea și știe să îmbătrânească frumos.
Și fără să vrem fredonăm nostalgic: ”Îți mai aduci aminte Doamnă/ Era târziu și era toamnă/ Si frunzele se-nfiorau / Și tremurau în vântul serii...?”





Horia C.Deliu    10/21/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian