Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Festivalul Național de Literatură „Marin Preda”

La Alexandria și Siliștea-Gumești, locul de naștere al scriitorului Marin Preda, s-a desfășurat, la 10 și 11 octombrie 2018, Festivalul Național de Literatură „Marin Preda”, ediția a XVI-a, organizat de Consiliul Județean Teleorman și Centrul pentru Conservarea și Promovarea Culturii Tradiționale, în parteneriat cu revistele de cultură „Luceafărul de dimineață”, reprezentată de directorul Dan Cristea și de Horia Gârbea, președintele Filialei București-Poezie, „Proza 21”, reprezentată de Aurel Maria Baros, președintele Filialei București-Proză a Uniunii Scriitorilor, „Neuma”, Cluj Napoca, „Argeș”, reprezentată de Dumitru Augustin Doman și de Nicolae Oprea, președintele Filialei Pitești, „Bucureștiul literar și artistic”, reprezentată de Florentin Popescu, „Litere”, reprezentată de Mihai Stan și Vali Nițu, „Pro saeculum”, reprezentată de Rodica Lăzărescu și „Caligraf”, reprezentată de Florea Burtan și Stan V. Cristea, și în colaborare cu Primăria comunei Siliștea-Gumești și cu Biblioteca Județeană „Marin Preda”, Teleorman, din Alexandria.
Posturi de radio, televiziune și ziare au fost parteneri media.

Deschiderea manifestărilor a fost făcută de Elena Popa, directoarea centrului județean, și de Ionuț Cristescu, președintele consiliului județean.
Simpozionul „Marin Preda – istorie și destin” a cuprins comunicări susținute de redactorii-șefi ai revistelor menționate și de Mariana Sipoș, Ana Dobre, Eugen Lenghel, Emil Lungeanu, Nicoleta Milea și Nicolae Scurtu.

A urmat decernarea premiilor concursului de proză, laureaților Sorin Iagăru-Dina, Mirela Bălan, Adela Naghiu, Mihai Victus, Florin George Moldovan, Petru Ioan Crețu, Magdalena Stoicescu, Lucreția Mărieș, nu toți tineri, dar foarte talentați, veniți de la Pitești, Baia Mare, Ilfov, Bacău, Slobozia, Argeș, Rodna și București, adunați într-o culegere de texte prefațată de Elena Popa.
S-a lansat nr.9, septembrie 2018, al revistei de cultură „Caligraf”, recent inclusă între revistele de sub egida Uniunii Scriitorilor din România.

A urmat lansarea volumului de proză „Eu și celălalt”, al scriitoarei și profesoarei Ana Dobre-Pelin, originară din județul Galați, stabilită la Alexandria.
„Țara mea e la țară” s-a intitulat un concurs de creație literară destinat elevilor poeți, inițiat și sponsorizat de scriitorul de origine teleormăneană Ștefa Mitroi.

În satul unde s-a născut Marin Preda, pentru prima oară după multe ediții, participanții au putut intra în curtea și în casa copilăriei scriitorului, după ce foștii proprietari au acceptat, pentru o sumă considerabilă, să o vândă. Centrul memorial „Marin Preda ” se află în vechea școală, unde oaspeții au fost întâmpinați cu pâine și sare de către un grup de copii, de către primaru lStelian Niculae, și de consilierii comunali. Aici se află amenajată o sală de clasă cu mobilier de epocă, o expoziție de cărți și de tablouri.
Au participat fiul cel mare al scriitorului, Nicolae Preda, și scriitorii Titi Damian, Victoria Milescu,Răzvan Nicula, Emil Stănescu, Cornel Basarabescu, Iulian Bitoleanu, Constantin T.Ciubotaru, Nicolae Dina, Florina Isache, Ștefan Vida Marinescu, Nicoleta Milea, Cristian Gabriel Moraru, Liviu Nanu, Domnița Neaga, Mihai Athanasie pPtrescu, Argentin Porumbeanu, Ștefan Stan ș.a.

În afară de cărțile și revistele menționate, au oferit cărțile lor Titi Damian - „Călător” (publicistică), Editura Editgraph, Buzău, Vali Nițu – „Refugiu cu chip de femeie” (versuri),Editura Bibliotheca, Târgoviște, Liviu Nanu – „Ziua p(r)ostului” (proză), Editura Grinta, Baia Mare, precum și alți autori, bucuroși de reîntâlnirea într-un spațiu propice schimburilor literare.
Festivalul „Marin Preda”, organizat o dată la doi ani, în special prin efortul criticului și istoricului literar Stan V.Cristea, autor al unor cărți de referință despre biografia marelui prozator, al unor dicționare literare, cărți despre patrimoniul cultural și al unor volume de versuri, este o manifestare culturală de prestigiu, care reunește condeiele cele mai avizate în domeniu.









Corneliu Vasile    10/16/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian