Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Pe teme de imigratie : Cateva informații despre impactul schimbării pașaportului asupra documentelor de statut temporar în Canada

Am întîlnit adeseori această situație și cred că este util să aducem cîteva detalii.
Ne-au scris persoane care sînt în Canada cu un permis de muncă sau cu un permis de studii care au fost eliberate pe baza unui pașaport pe care l-au schimbat dintr-un motiv șal altul său care ajunge la data expirării.
Întrebarea este ce să facă dacă își schimbă pașaportul înainte de expirare, să rămînă cu documentele de statut (adică permisul de muncă sau cel de studii) pînă la expirarea acestora sau să anunțe autoritățile de imigrație și să ceară reînnoirea documentelor de statut pe baza noului pașaport?
Răspunsul este că trebuie făcut demersul de înlocuire a documentelor ce permit statutul legal în Canada cu unele noi, eliberate pe baza pașaportului reînnoit.

Dacă se schimbă pașaportul fiindcă a ajuns la termenul de expirare, trebuiesc considerate două aspecte:

- Viză – fiind documentul ce permite cetățeanului străin să călătorească spre Canada;
- Permisul de muncă sau de studii – fiind documentul ce permite cetățeanulu străin să aibă un statut legal în Canada pe durata contractului de muncă sau a studiilor.
Românii nu mai au nevoie de viza acum, dar pe baza pașaportului este eliberat eTA (electronic Travel Autorisation). Schimbarea pașaportului va implica și o nouă aplicație pentru eTA.
Dacă este vorba de cetățeni din alte țări, care au nevoie de viză (de exemplu Moldova), o dată cu schimbarea pașaportului, trebuie obținută o nouă viză.
Considerînd că vizitatorul nu are nevoie să părăsească Canada, rămîne aspectul permisului de muncă (sau de studii).
În mod normal, validitatea permisului de munca/studii este egală cu validitatea pașaportului. Deci după reînnoirea pașaportului trebuie făcută o nouă aplicație pentru a avea un permis de munca/studii în Canada.
Aceste aplicații se fac de obicei on line și termenul de tratare este indicat pe site-ul CIC.

Ameliorările aduse Legii cetățeniei – un an de la aplicare

Între 8 și 14 octombrie 2018 se celebrează ‘’Săptămîna cetățeniei’’.
În afară de faptul că se organizează ceremonii speciale de acordare a cetățeniei, această dată marchează de asemenea un an de cînd au fost aduse modificări importante la Legea cetățeniei, modificări care permit obținerea cetățeniei mai repede. Aceste schimbări, care au intrat în vigoare în 11 octombrie 2017, prevăd că :
- perioada pe care rezidenții permanenți trebuie să o petreacă efectiv în Canada înainte de a putea face cererea de obținere a cetățeniei, a fost redusă în loc de patru ani din șase, la trei ani din cinci și nu mai este un număr minimal de zile pe an.
Înainte trebuia ca persoana să fie efectiv în Canada cel puțin 183 de zile pe an, în timpul a patru din șase ani precedînd prezentarea cererii de cetățenie.
- fiecare zi petrecută în Canada înainte de a deveni rezident permanent, ca rezident temporar sau persoana protejată, în timpul a cinci ani precedînd cererea de cetățenie, va fi socotit că o jumătate de zi, pînă la împlinirea a 365 de zile.
Înainte, timpul petrecut în Canada înainte de a deveni rezident permanent, nu era luat în considerare în calculul prezentei efective pentru a obține cetățenia canadiană.
- candidații în vîrstă de 18 la 54 de ani, trebuie să satisfacă exigențele lingvistice (franceză sau engleză) și să se supună examenului pentru cetățenie.
Înainte vîrsta era cuprinsă între 14 și 64 de ani.
- Candidații trebuie să prezinte o declarație de venit în Canada (dacă Legea împozării venitului o cere) pentru 3 ani din 5.
Înainte declarațiile de venit trebuiau să fie pentru patru ani din șase.
Se estimează că pînă la sfîrșitul lunii octombrie 2018, 152 000 de persoane au obținut cetățenia canadiană și au beneficiat de schimbările menționate, ceea ce reprezintă o mărire de 40% față de numărul de persoane care au obținut cetățenia în aceeași perioadă cu un an înainte.
În ciuda volumului mare de aplicații, termenul de studiu a cererilor a rămas mai mic de 12 luni.
După cum ne demonstrează și istoria imigrației canadiene, s-a dus mereu o politică de încurajare a rezidenților permanenți să obțină cetățenia candiană, să se simtă integrați social și profesional, să se investească și să se dezvolte în Canada.
Într-un discurs inspirat Sir Wilfried Laurier afirmă în 1905 despr noii veniți : “We want to share with them our lands, our laws, our civilization. Let them be British subjects, let them take their share in the life of this country, whether it be municipal, provincial or național. Let them be electors as well as citizens. We do not want nor wish that any individual should forget the land of his origin. Let them look to the past, but let them still more look to the future. Let them look to the land of their ancestors, but let them look also to the land of their children. Let them become Canadians… and give their heart, their soul, their energy and all their power to Canada.”

Prin muncă și eforturile imigranților, Canada de altă dată s-a dezvoltat iar astăzi imigrația rămîne esențială pentru a asigura stabilitatea țării.
Îi felicităm și noi pe cei ce au obținut cetățenia de curînd, iar dumneavoastră, vă dorim numai bine.

N.O.
Anca Tismanariu ing, consultant de imigra\ie, membru CRCIC, membru OIQ.
Pentru întrebari sau sugestii va rog scrieti la :
agti_recrutement@sympatico.ca
sau ma gasiti la 514 489 2769.





Anca Tismanariu    10/14/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian