Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


”Musica Coronensis” în Anul Centenarului Marii Uniri

”Musica Coronensis” reprezintă o manifestare artistică de prestigiu, care se desfăşoară între 30 septembrie şi 7 octombrie 2018 la Braşov. Ideea ce a stat la baza organizării unei asemenea etalări de talente la debutul ei - în anul 2003 - a reprezentat-o necesitatea promovării în contemporaneitate a muzicii specifice zonei, omagierea celebrităților, precum și încurajarea artiştilor locali. S-a încercat îmbinarea armonioasă a tradiției cu prezentul, existând deschidere spre noi proiecte. Coordonatorul festivalului este cunoscutul organist de la Biserica Neagră, Steffen Schlandt, un virtuoz al acestui instrument traditional, animator cultural, dar și cadru didactic la Facultatea de Muzică a Universității „Transilvania” din Brașov.
Aflându-ne în Anul Centenarului Marii Uniri organizatorii ediției a XIV-a și-au propus să-i readucă în atenția publicului pe muzicieni de seamă intrați prin vreme în Pantheonul cultural al vechiului burg transilvănean, personaje ilustre care au activat în ultimul secol în orașul Brașov.
Să evidențiem pentru cititorii ”Observatorului” de peste Ocean că în anul de grație 2018 ”Corul Bach” al Bisericii Negre sărbătorește 85 de ani de la înființare, Opera Brașov - 65 de ani de existență, iar Filarmonica Brașov - 140 de ani de la constituire. Totodată, să mai precizăm că în acest an se împlinesc 115 ani de la nașterea lui Tudor Ciortea și se vor comemora 100 de ani de la dispariția lui Rudolf Lassel și 50 de ani de la moartea lui Tiberiu Brediceanu.

Program ofertant

Programul este ofertant și include concerte cu muzică de cameră, simfonică, vocal-instrumentală, prezentări multimedia și de carte digitală, iar Concertul de închidere va reuni peste 150 de elevi de la șapte școli și licee, care vor cânta în …șapte limbi !!!
Organizatori sunt Fundaţia ”Forum Arte” în parteneriat cu Biserica Evanghelică C.A. din România (Parohia Braşov), Universitatea ”Transilvania, Filarmonica și Opera Brașov, Casa Mureșenilor și Primăria municipiului Braşov.
Dar să ne întoarcem cu ceva timp în urmă pentru a spune că sărbătoarea melosului cult ”Musica Coronensis” a fost iniţiată acum un deceniu și jumătate, beneficiind de sprijinul Ambasadei Germaniei la Bucureşti şi al Comunităţii Bisericii Negre din Braşov. Încă de la început şi-a propus să redescopere valorile muzicale care aparţin frumoasei urbe Kronstadt, cu ai săi valoroși interpreţi, compozitori, constructori de instrumente şi instituţii muzicale.
Viziunea festivalului îmbină toate aceste elemente, valorificând moştenirea culturală şi totodată sprijină muzica contemporană, precum și pe artiștii autohtoni. ”Musica Coronensis” a devenit un generic sub care se reunesc personalități și instituţii de cultură emblematice ale Braşovului, așa cum sunt Opera, Filarmonica, Liceul de Muzică, Facultatea de Muzică, Biserica Neagră, Centrul Multicultural al Universității ”Transilvania”, Muzeul Casa Mureșenilor, dar și artiști, diferite ansambluri muzicale din şcoli şi licee, formaţii de muzică de camera etc.
Ca un lucru mai aparte al prezentei ediții, semnalăm lansarea cărții digitale intitulate "Brașov - o istorie muzicală a unui oraș multicultural până în anul 1918", semnată de Wolfgang Sand.
Coordonatorul festivalului este redutabilul muzician prof. Steffen Schlandt.

Un muzician redutabil - organistul Steffen Schlandt

Steffen Markus Schlandt, pe numele său complet, s-a născut în 7 octombrie 1975 la Brașov. De foarte tânăr a optat pentru o carieră muzicală, urmând exemplul tatălui său, cunoscutul organist Eckart Schlandt, sub îndrumarea căruia a început să studieze pianul și orga. În cadrul Academiei de Muzică “Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca a urmat studii de orgă la clasa profesoarei Ursula Philippi. Ulterior, datorită unei burse oferite de Institutul German pentru Relații Externe, a aprofundat muzica bisericească la Facultatea de Muzică din Trossingen cu Christoph Bossert, iar la Würzburg s-a specializat în dirijatul coral și orchestră. A obținut Premiul II la Concursul international de orgă de la Schramberg în 2001 și Premiul pentru acompaniament de lied la Concursul din Würzburg în 2003.
În perioada 2001-2004 a fost corepetitorul Societătii „Bach” din Würzburg. Din anul 2004 este dirijorul Corului „Bach” și organist la Biserica Neagră din Brașov. În același timp, colaborează cu Facultatea de Muzică din cadrul Universității „Transilvania” din Brașov ca profesor asociat, predând disciplinele de citire de partituri, muzică de cameră și orchestră. Ca organist a concertat în România și în numeroase țări din Europa. Este inițiatorul Festivalului de muzică sacră „Diletto Musicale” din Prejmer, iar din anul 2004 coordonează și Festivalul „Musica Coronensis”. Steffen Schlandt este, de asemenea, membru în Comisia de orgă a Bisericii Evanghelice C.A., care se implică în conservarea și păstrarea patrimoniului organistic din România. Astfel, a participat la restaurarea mai multor instrumente istorice specifice. Ne referim la valorosele orgi de la Biserica Neagră realizate de cunoscuții meșteri ai timpului Hesse și Buchholz, asistând și la reabilitarea orgilor de tip Johann Prause din comunele Feldioara și Hărman, ca și a instrumentelor marca Johann Thois din localitățile Râșnov și Hălchiu.
Steffen Schlandt a obținut titlul de doctor la Academia de Muzică „Gheorghe Dima” din Cluj-Napoca cu teza „Muzica de orgă din Brașov și Țara Bârsei”. În anul 2013 a absolvit programul postdoctoral MIDAS al Universității Naționale de Muzică din București, cu lucrarea „Arhiva muzicală a Bisericii Negre”.

Programul Festivalului

Dar iată programul pe zile al Festivalului ”Musica Coronensis”, care a ajuns la ediţia a XIV-a. Duminică, 30 septembrie 2018, la ora 18:00 are loc la Biserica Neagră festivitatea de Deschidere. În programul Concertului inaugural figurează Rudolf Lassel (Comemorare 100 ani) - Gheorghe Dima. Busslied ”Cântecul căinței”; Helene Lassel (1874 - 1908) ”Mein Heiland”; Banger Abend ”Seară temătoare”; Șerban Marcu (*1977) ”Balkan Toccata” (primă audiție); Eduard Orendi (1877-1900) ”Einmal”; Rudolf Lassel (1861-1918) ”Wie der Hirsch schreit” (Psalm 42). Interpretează ”Corul Bach” al Bisericii Negre, solistă mezzosoprana Elisa Gunesch (Sibiu), la orgă Ursula Philippi, dirijor Steffen Schlandt.
Urmează Gheorghe Dima (1847-1925) ”Irmosul Înălțării Domnului”; Cristian Bence Muk (*1978) ”Meditazione sul Cantico delle Creature”; Alexandru Ștefan Murariu ((*1989) Espaces IV „Spezzatti” (pentru cor dublu); Gheorghe Dima - Cantata ”Salvum fac regem” (1902). Interpretează ”Corul Jubilate” din Cluj-Napoca, la orgă Steffen Schlandt, dirijor Mihaela Cesa-Goje
Luni, 1 oct. la ora 18:00 începe ”Coronensis Dansant”, manifestări artistice derulate în incinta Aulei Magna a Universităţii ”Transilvania” din Brașov. Aici va avea loc o suită de ”dialoguri” între muzica veche transilvăneană și cea europeană de curte şi populară. Se va derula și un Curs interactiv de dans renascentist. Participă Ansamblul ”Codex”, director artistic Ignác Csaba Filip (flaut drept, flaut travers), László Kovács (rebec, vioară), Éva Kovács (fidulă), Csaba Adorján (violă, fidulă). Zsombor Lázár (fidulă bas, violoncel, cobză), Árpád Szőgyör (contrabas, gardon, viola da gamba), Éva Szabó (flaut baroc, flaut drept, percuție)
Intarea se face pe bază de invitații care se pot ridica de la casieria Bisericii Negre, începând din 26 septembrie sau în ziua concertului, de la Aula Magna a Universității.
Miercuri, 3 oct. iubitorii muzicii culte sunt așteptați la ora 17:00 în salonul tradițional de la Muzeul Casa Mureșenilor. Va fi un program de creații vocale cu caracter liric ale compozitorilor brașoveni sub genericul ”Coronensis Lied”. Recitalul este susținut de valoroși soliști ai Operei Brașov, respectiv sopranele Cristina Radu-Giurgiu și Ioana Mărgărit, basul Dan Popescu, fiind acompaniați la pian de Simona Patriche. Va recita actrița și poeta Nora Vlad.
Joi, 4 oct. începând cu ora 19:00 are loc un Concert deosebit la Sala ”Patria” a Filarmonicii brașovene. Sub titulatura ”Coronensis Simfonic” se vor marca cei 140 ani de existență ai prestigioasei instituții muzicale din orașul de la poalele Tâmpei. Programul cuprinde W.A.Mozart, Uvertura „Flautul fermecat” și Concertul nr. 7 pentru vioară și orchestră, solist Daniel Podlovschi; Paul Richter ”Trei fantezii românești”; Tudor Ciortea cu Sinfonietta ”Sylvana” (”Pe serpentinele Tâmpei”, ”Între Pietrele lui Solomon” și ”Poiana Junilor Bătrâni”). Dirijor: Cristian Oroșanu.
Vineri, 5 oct. melomanii sunt invitați începând cu ora 18:00 la Centrul Multicultural al Universității ”Transilvania”. Tema concertului este ”Coronensis & Bach”, reprezentând o premieră locală pe instrumente baroce. Programul cuprinde J. S. Bach ”Cele 3 concerte pentru două clavecine și orchestră”. Soliști sunt Raluca Enea (București) și Steffen Schlandt (Brașov). De asemenea, va performa ”Ansamblul Baroc” format din soliști veniți din București, Cluj-Napoca și Miercurea Ciuc: Mircea Ionescu (vioară), Melinda Beres (vioară), Csaba Adorján (violă), Zsombor Lázár (violoncel), Árpád Szőgyör (violone).
Sâmbătă, 6 oct. de la aceeași oră (18:00) și tot la Centrul Multicultural al Universităţii ”Transilvania” se va desfășura programul ”Coronensis Centenar”. Este vorba de prezentarea site-ului www.musica.coronensis.ro și a cărții digitale „Brașov - o istorie muzicală a unui oraș multicultural până în anul 1918” de Wolfgang Sand, tradusă de gazetarul Ioan Butmăloiu. Urmează un recital cu muzică de Dinu Lipatti. Soliști:
Teodora Ducariu (flaut), Alexandra Ducariu (pian), Vanda Multhaler (violoncel), Roxana Bârsan (vioară), Ioan-Dragoș Dimitriu (pian).
Festivalul se încheie duminică, 7 octombrie a.c. începând cu ora 13:00 la Arena Liceului Sportiv sub genericul ”Young”Coronensis”. În caz de vreme nefavorabilă spectacolul se mută în incinta Bisericii Neagre. Este vorba despre un proiect educaţional de amploare, realizat în colaborare cu șapte școli și licee brașovene, cu participarea a peste 150 de copii și adolescenți, care vor cânta în...șapte limbi! La eveniment iau parte elevi de la Școala gimnazială nr.12; ”Camerata Veselă” de la Universitatea ”Transilvania”; Corurile ”Gymnasium” și ”Transilvania”ale Liceului de Muzică ”Tudor Ciortea”; Corul Școlii Populare de Artă “Tiberiu Brediceanu”; elevi ai Liceelor “Grigore Antipa” și “Emil Racoviță”, precum și ai Școlii gimnaziale nr. 27 “Anatol Ghermanschi“. Profesori coordonatori sunt Annegret Feder, Gizella Benedek, Anca Goran, Lorena Lalu, Iulia Porcos, Alexandra Belibou, Laura Greavu, Mihaela Mureșan.
000

…Așadar, melomanii din Țara Bârsei și zonele învecinate, ca și numeroșii turiști români și străini aflați în trecere au parte de o manifestare muzicală de anvergură, în care sunt implicați artiști consacrați, colective prestigioase, dar și numeroși tineri talentați la început de drum, ce aspiră să devină și ei interpreți valoroși. Proiectul este cofinanțat din bugetul municipiului Brașov, iar faptul că Festivalul ”Musica Coronensis” a ajuns la cea de-a XIV-a ediţie dovedește grija și interesul autorităților locale pentru actul de Cultură.






Horia C.Deliu    9/30/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian