Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Lecturi de poezie în România cu poetul flamand Germain Droogenbroodt

Atât manifestarea de luni, 24. Septembrie, de la Centrul Cultural din Pitești, care a fost filmată în întregime și poate fi vizionată pe youtube, beneficiind de o prezentare de-a dreptul încântătoare și cu sclipici de minte din partea Academicianului matematician George Păun, cât și cea din ziua următoare, de la Centrul Cultural Jean Louis Calderon, din capitală, au fost ovaționate cu spor de un public extrem de ospitalier, care aproape nu se mai dădea dus.

Pe pragul de trecere de la vară la toamnă, un București cald și primitor, aidoma amintirilor celor mai dragi din anii petrecuți aici odinioară, ne-a întâmpinat cu efervescență culturală fără egal. Weekendul celei de-a treia săptămâni a lunii septembrie, cu temperaturi aproape de 30 de grade Celsius, a fost pur și simplu împănat cu evenimente culturale, festivaluri de literatură și muzică, unele în aer liber, precum concertele-mamut din fața Palatului Parlamentului, cu Gheorge Zamfir, Enrique Masias sau Rod Stewart, însoțite de inaugurarea unui feeric program de lumini și muzică, sincronizate pentru întâia oară cu o coregrafie nemaipomenită a fântânilor de pe Bulevardul Unirii, mai abitir decât în Las Vegas.
La Sala Dalles, Festivalul de film dedicat memoriei actorului Șerban Ionescu – neuitat mai ales în personajul Ion, din ecranizarea romanului lui Liviu Rebreanu – ne-a adunat sub bagheta distinsei Doamne Magda Catone, ca pe o familie cuibărită în sala intimă, primitoare.
La Palatul Copiilor, într-o zi anterioară, un spectacol de teatru și coregrafie în regia actriței polivalente sibience Amalia Ciolan, amintind de parabola întoarcerii fiului rătăcitor, după o piesă scrisă de Valeriu Anania, acordase deja simțurile noastre cu diazpazonul artelor împletite armonios.
Biblioteca Centrală Universitară, în colaborare cu Muzeul Literaturii Române oferea concomitent, făcându-și parcă în nesăbuită generozitate concurență proprie, numeroase concerte și lecturi în aer liber în cadrul festivalului ”Strada de C´Arte”. O surpriză plăcută, trezitoare de nostalgii a fost să-i auzim pe Doru Stănculescu și Sorin Minghiat cântând neuitatele cântece pe care le cunoșteam de la Cenacul Flacăra, ”Cântec șoptit” și ”Fără Petale”.
Inspirați de acest elan liric atotprezent, ne-am aliniat și noi și am dat tot ce-am avut mai bun la cele două lecturi de poezie pentru care am venit de fapt la București, din Spania, împreună cu poetul flamand Germain Droogenbroodt (vezi afișul).

Atât manifestarea de luni, de la Centrul Cultural din Pitești, care a fost filmată în întregime și poate fi vizionată pe facebook, beneficiind de o prezentare de-a dreptul încântătoare și cu sclipici de minte din partea Academicianului matematician George Păun, cât și cea din ziua următoare, de a Centru Cultural Jean Louis Calderon, din capitală, au fost ovaționate cu spor de un public extrem de ospitalier, care aproape nu se mai dădea dus.

Imediat după aceea au implodat temperaturile, coborând cu 20 de grade, toamna anunțîndu-se cu reverență rece, îmbătându-ne cu aer curat și cu melancolii poetice. Ne întoarcem în călduroasa Spanie purtând nostalgii în suflet, cu gândul la o revenire pe meleagurile natale în viitorul cât mai apropiat.
Bucureștiul rămâne în continuare reper inegalabil la capitolul ofertei culturale, care nu doar ține piept cu cele mai atrăgătoare orașe din Europa, ci le și depășește cu regularitate de ceas. Vivat Romania!

Pe lângă fotografiile din document atașat, se poate arunca o privire aici peste emisiunea filmată cu această ocazie la Pitești:

https://www.youtube.com/watch?v=97luBkQ8IkA






Gabriela Căluțiu Sonnenberg    9/29/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian