Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


De vorbă cu Zsolt "Joe" Gáspár despre muzică

Pentru cei mai multi dintre noi, numele Zsolt "Joe" Gáspár este asociat cu celebra trupă, Quo Vadis.
Cei mai tineri şi iubitori de blues, trebuie să ştie că, JOE GASPAR BAND este deja un nume pe firmamentul scenei muzicale din Canada. Un power-trio de blues cu o identitate proprie, cu compoziţii deosebite şi interpretări fără cusur.

Aşa cum ne promitea în interviul precedent, Joe Gaspar a lansat de curând al doilea album, intitulat simplu, JGB Blue.

JOE GASPAR a fost vocea principală şi bas-ul celebrului grup timişorean cu care a lansat o jumătate de LP (la Electrecord în anul 1995) şi o caseta audio (încă needitată pe suport digital). În Ottawa, talentul şi timbrul său special au fost apreciate încă de la început, din perioada de artist solo, însă, din septembrie 2011, alături de doi muzicieni canadieni cu experienţă, Joe a pus bazele trioului, JOE GASPAR BAND, cu care a participat la festivaluri de renume din Canada precum: Tulipfest, Bluesfest, Capital Fair şi Wabafest. Trei dintre piesele primului album au fost difuzate la importante posturi de radio din Canada şi Statele Unite: The Years Go By, Shame şi Walking Blues. Datorită abilităților vocale încântătoare şi a competenţelor tehnice, JOE fost invitat să se alăture unor grupuri de diferite genuri, să cânte în opere rock, să cânte la claviaturi, la chitară electrică şi acustică, la chitară bas și chiar să conducă coruri. Joe a fost, de asemenea, prezentat în mai multe publicații muzicale de specialitate și documentare, evidențiindu-se cariera sa muzicală. Recomand cu căldură acest nou album,Microinterviu Foto 2.jpg tuturor fanilor din România, precum şi organizatorilor de festivaluri sau evenimente de blues. Vă invităm, să ascultaţi pentru început, hitul noului album, Spider Queen.

"A journey through the ages of blues, from acoustic delta to electric blues with all involved, vocals, guitars, harmonica, piano, banjo and funny percussion." (Joe Gaspar Band)

Microinterviu cu Joe Gaspar

1. În primul rând felicitări pentru noul album, JGB Blue. Este al doilea după Move On, de care ne povesteşti în interviul nostru din august 2013. Cum s-a născut acest album şi cine semnează muzica şi versurile? V-aţi gândit sau aveţi deja un videoclip de promovare?

A fost o idee mai veche de-a noastră să scoatem albume separate pentru genurile muzicale pe care le preferăm, văzând că în momentele noastre de inspiraţie naştem idei, cântece, din te miri ce sferă muzicală, şi tare ne place!

Primul gen muzical pentru primul album din aceastaă serie este bluesul bineînţeles. El e la baza muzicii noastre; am ales să atingem cât mai mult posibil din paleta de culori a bluesului, rural, electric, alb, swampy, roots. În cele 14 piese veţi descoperi chitare acustice şi electrice, muzicuţă, mandolină şi banjo, cajon drum box, printre altele.

Microinterviu Foto 3.jpgCântecele sunt create de Jamie Young şi de mine, iar versurile, majoritatea sunt ale lui Jamie, eu am vreo 2-3.

Am ales "Spider Queen" ca piesă de promovare la radio şi urmează un videoclip pentru ea. Am făcut nişte filmări în acest scop.

2. Cine se ocupă de acest turneu şi cum se desfăşoară el? Aveţi susţinere pe radio şi TV? Cum se face această treabă în Canada?

Am ales calea de-a ne autopromova după ce am luat contact cu câteva agenţii. Preţul şi serviciile oferite nu ni s-au părut justificabile pentru ceva ce în ziua de astăzi, în era on-line, putem să facem şi noi cu puţin efort.

Sincer, din motive personale, am pus pe stand by deocamdată promovarea. Dar din momentul în care începem mai serios treaba, avem conexiunile, agenţii de booking pentru mini-turnee, oameni la posturile locale de radio şi TV. Dacă vom avea putere şi voinţă vom încerca să ajungem şi în Europa, în România mai ales, ar fi superb.

Un lucru interesant, vorbind de puterea on-line a internetului, piesele de pe noul album apar pe te miri ce posturi on-line de blues. "Spider Queen" s-a bucurat de o aşa de mare atenţie încât, Blues Magazine din Olanda a făcut o recenzie a albumului şi piesa e în rotaţie la radioul lor on-line. Ca urmare, primesc notificări săptămânal de la radiouri olandeze locale sau on-line cu programul lor în care sunt incluse piese de pe JGB Blue. Suntem mari în Olanda! (zâmbeşte!). E super fain să facem conexiuni cu DJ din Germania, Olanda, Anglia sau chiar din insulele Canare!

Microinterviu Foto 4.jpg3. Avem şi noi deja 12 festivaluri de blues în ţară (câte unul în Sighişoara, Tulcea, Suceava, Baia Mare, Focşani, Timişoara, Arad, Cluj, Gărâna, Ghelari, Brezoi şi două în Braşov!). Ai participa în viitor la vreunul din acestea? Ce părere ai despre aceste noi nume de festivaluri... Practic, sunt mai multe decât trupele de blues pe care le avem în toată ROMÂNIA... (Mă refer strict la trupe ce cântă blues şi nu la formule de conjunctură, care pot imita sau interpreta, mai bine sau mai puţin convingător Blues). Ai ascultat albume de blues scoase la noi în ţară? Îţi recomand câteva.

Nu pot decât să mă bucur de faptul că festivalurile respective au titulatura de blues (zâmbeşte). Nu am urmărit în ultima vreme cine şi unde a cântat la ele; sigur că aş veni cu tot dorul să particip şi eu. Banii sunt întotdeauna o problemă, dar aş fi bucuros să iau legătura cu organizatorii; aş putea veni cu trupa mea sau singur. În ultimul caz m-aş 'înhăita', probabil, cu vechii colegi de la Quo Vadis sau cu Bogy, Caminschi, Kusak sau alţi prieteni muzicieni cu care ar fi ideal să ne vedem pe scenă.

Am ascultat ce mi-ai recomandat, sunt surprins de calitatea înregistrărilor, nivelul muzical. Nu este prea plăcut faptul că, cu o excepţie, nimeni nu are piese originale. Unele preluări sună mult prea aproape de original.

Altele aduc ceva nou, dar nimic abordat complet diferit, ca să simţi că piesa îţi aparţine.

Oricum e super că există trupe înclinate spre genul blues. Spread the word!

4. După părerea ta, cum ar trebui să deosebească publicul, şi mai ales organizatorii, mesajul bluesului şi ce sfaturi le dai pentru a nu se păcăli de aşa-zişi prefăcuţi muzicanţi, care se laudă peste tot că şi ei POT CÂNTA blues? În concepţia lor, progresia armonică a bluesului este la îndemana tuturor celor care cântă, în special, rock.

Oau asta e grea. Mă ciocnesc de treaba asta şi aici, din plin! Uneori sunt muzicieni atât de talentaţi, cu o măiestrie deosebită la instrumentul lor, dar care nu au nimic în comun cu bluesul. E şi mai trist când muzicianul nu e nici măcar bun şi cântă melodiile pe care le auzi în orice bar. Eu cred că pentru a suna cu adevărat trebuie să ai o poveste în spatele tău. Dacă nu ai, fă-ţi una, imaginează-ţi una şi lasă-te purtat de ea. Textele blues sunt de obicei simple, dar dacă reflectă povestea ta, cântecul va fi bun. Nu e nimic rău în a imita, în a cânta standarduri dacă reuşeşti să crezi în ele! Chiar dacă prin definiţie bluesul are 12 măsuri el poate fi cântat în o mie de feluri.

5. Dezvăluie-ne componenţa albumului şi cine te-a ajutat la producerea lui. Casa de discuri, studioul etc. Mulţumesc!

Pe album apar cei trei membri ai trioului, doar în piesa "Take My Hand Child" apar trei voci feminine pentru corul gospel, unde am suprapus/multiplicat vocile noastre. Membrii JOE GASPAR BAND sunt: Joe Gaspar – solist vocal, bas, clape, percuţie; Jamie Young – chitare, mandolină, banjo, voci secundare; Steve Dupont – tobe, percuţie, cajun, voci secundare.

Piesele albumului sunt:

Microinterviu Foto 5.jpgMary
Five Times
Take My Hand Child
Fool
What I Should Know
Ready Now
Another Day
Spider Queen
I Love My Baby
Talk To Me
No Way Of Pleasing You
Come Back My Baby
I Don’t Wanna Cause No Trouble
Don’t Let Her Go
Spider Queen (radio edit)

Albumul este realizat de Joe Gaspar Band şi înregistrat în beciurile noastre Wilshire Studio şi J-hog Studio (zâmbeşte!). De aranjamente este răspunzătoare toată trupa. La butoanele de mixaj am umblat eu şi Steve, iar albumul a fost produs de mine. Pozele de pe album sunt făcute de Bianca Nadeau, iar designul aparţine lui Trevor Denault.

JOE

"A worthy successor to 'Move On'. Let's hope that we do not have to wait another six years for Joe Gaspar and band to release an album again. Because this album tastes like more."(Filip Heidinga - bluesmagazine.nl)

Îţi doresc baftă şi mult succes cu albumul!


artasunetelor.ro





Interviu realizat de Radu Lupaşcu    9/25/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian