Home Informatii Utile Membrii Publicitate Business Online
Abonamente

Despre noi / Contacte

Evenimente Culturale

 

Rom�nii de pretutindeni
Puncte de vedere
Pagina crestină
Note de carieră
Condeie din diasporă
Poezia
Aniversari si Personalitati
Interviuri
Lumea nouă
Eternal Pearls - Perle Eterne
Istoria noastră
Traditii
Limba noastră
Lumea în care trăim
Pagini despre stiintă si tehnică
Gânduri pentru România
Canada Press
Stiri primite din tara
Scrisorile cititorilor
Articole Arhivďż˝ 2024
Articole Arhivďż˝ 2023
Articole Arhivďż˝ 2022
Articole Arhivďż˝ 2021
Articole Arhivďż˝ 2020
Articole Arhivďż˝ 2019
Articole Arhivďż˝ 2018
Articole Arhivďż˝ 2017
Articole Arhivďż˝ 2016
Articole Arhivďż˝ 2015
Articole Arhivďż˝ 2014
Articole Arhivďż˝ 2013
Articole Arhivďż˝ 2012
Articole Arhivďż˝ 2011
Articole Arhivďż˝ 2010
Articole Arhivďż˝ 2009
Articole Arhivďż˝ 2008
Articole Arhivďż˝ 2007
Articole Arhivďż˝ 2006
Articole Arhivďż˝ 2005
Articole Arhivďż˝ 2004
Articole Arhivďż˝ 2003
Articole Arhivďż˝ 2002


Opereta „Crai Nou” a lui Ciprian Porumbescu revine în sala unde a avut loc Premiera în anul...1882

Mai multe întâmplări frumoase marchează începutul noii Stagiuni a Operei brașovene: terminarea renovărilor interioare, care se adaugă lucrărilor finalizate la exterior, ceea ce conferă un cadru elegant desfășurării actului artistic. Apoi trebuie cosemnat spectacolul minunat de Deschidere oficială a actualului sezon artistic cu capodopera ”Traviata”. Evenimentul s-a derulat sâmbătă, 15 septembrie 2018, spectacolul având-o în rolul principal pe apreciata soprană Cristina Radu Giurgiu, pe care o felicităm și pe această cale pentru minunatul eveniment petrecut nu de mult în viața sa.
În șirul reabilitărilor și modernizărilor la standarde internaționale a incintelor culturale de patrimoniu din vechiul burg transilvan de la poalele Tâmpei se înscrie din această toamnă și clădirea Operei. Este cea mai recentă dovadă...palpabilă a preocupărilor edililor locali de a restitui publicului clădiri și săli celebre cândva în peisajul urban al zonei, precum Teatrul Dramatic și Complexul multi-cultural ”Patria”, care în prezent pot rivaliza ca aspect, dotări, condiții de muncă pentru artiști și loc de relaxare pentru spectatori cu orice instituție similară din străinătate. Urmează pe lista scurtă a renovărilor de anvergură vechile cinematografe ”Modern”,”Popular” și ”Astra”, care în doi-trei ani vor oferi condiții excelente de vizionare a spectacolelor.
Lucrările la Opera Brașov s-au realizat în etape, activitatea artistică desfășurându-se fără sincope. Pe parcursul anului trecut și a celui actual s-au finalizat mai întâi intervențiile la partea exterioară a imobilului, reparându-se acoperișul, pereții, fațada, dar și cabinele artiștilor, anexele tehnice etc. În vara recent încheiată s-a muncit cu spor și aplicație la interior, partea care interesează cel mai mult publicul. S-a realizat astfel mărirea fosei, ca și dotarea ei cu mobilier nou, s-a schimbat mozaicul uzat și inestetic din foaier și de pe culoarul lateral cu marmură superbă, s-a zugrăvit sala mare de spectacole ș.a.m.d

Centenarul Marii Uniri

Actuala Stagiune stă sub semnul festiv al Centenarului Marii Uniri, dar și al Aniversării a 65 de ani de la înființarea apreciatului for muzical din municipiul de la poalele Tâmpei, care a avut o contribuție importantă la dezvoltarea vieții cultural-artistice românești din zona centrală a României, a precizat pentru cititorii cotidianului ”Mesagerul de Covasna” conducătorul instituției. După 136 ani prima operetă românească "Crai Nou" de Ciprian Porumbescu va fi prezentată vineri, 21 septembrie 2018 de la ora 18.00, în Sala de festivități a Colegiului Național "Andrei Șaguna" din Brașov, loc încărcat de istorie unde a avut loc în anul 1882 Premiera oficială a celebrei lucrări muzicale. Evenimentul face parte din seria de manifestări reunite sub titulatura "Caravana Marii Uniri", fiind susținut de Primărie, Agenția Metropolitană Brașov, Operă, precum și de popularul post de radio, Europa FM.
Opereta ”Crai Nou” reprezintă cea mai recentă premieră a Operei Brașov, fiind pusă în scenă în luna mai a acestui an și bucurându-se de o primire foarte caldă din partea publicului. Ca atare, mereu inventiv, preocupat permanent de a aduce ceva nou în activitatea instituției pe care o conduce, dinamicul om de cultură Ovidiu Lucian Mezei s-a gândit să dea un contur aparte, semnificativ, mutând pentru o seară spectacolul ”Crai Nou” într-o locație ce i se potrivește de minune. Și unde putea fi acesta? Tocmai acolo unde a avut loc debutul, anume la prestigiosul Colegiu Național ”Andrei Șaguna" din vechiul Kronstadt.
Evenimentul cultural la care ne referim pe larg în acest articol restituie, așadar, publicului opereta ”Crai nou” ca parte a patrimoniului cultural local, devenită simbol național.
Opereta ”Crai Nou” a fost compusă de tânărul și talentatul muzician Ciprian Porumbescu în timpul șederii sale la Brașov, pe când activa ca profesor de muzică la Școlile Centrale Ortodoxe Românești. Lucrarea a avut Premiera Absolută în Sala de festivități a Colegiului Național ”Andrei Șaguna” în data de 27 februrie 1882.
-Brașovul este legat inseparabil de marele muzician român care a locuit aici între anii 1881-1883, și-a desfășurat activitatea ca dirijor al Corului Bisericii Sf. Nicolae din Schei și al Reuniunii române de gimnastică şi cântări și, așa cum afirmă specialiștii, a avut cea mai prolifică perioadă de creație din viața sa artistică, a sublinuiat Cecilia Toma, PR al Operei. Tot la Brașov, Ciprian Porumbescu a înregistrat imensul succes al punerii în scenă a primei operete românești, compusă de el, ”Crai Nou”, având la bază textul piesei poetului Vasile Alecsandri. Prima reprezentație a lucrării a avut loc cu compozitorul la pupitrul dirijoral, în Sala Festivă a Gimnaziului Român (astăzi Colegiul Național ”Andrei Șaguna”, prestigios lăcaș de învățământ, iar primirea extrem de favorabilă a spectacolului a condus la programarea, chiar a doua zi, pe 28 februarie 1882, a încă unei reprezentații.
Opereta „Crai Nou” îmbină veselia cu poezia într-o atmosferă românească extrem de tonică și dezvoltă un mit popular care spune că Luna nouă poate aduce fericirea celor îndrăgostiți. Story-ul este de fapt o glumă, în care un ispravnic este păcălit de doi tineri, ajutați de țăranii de la munte. Anica, chiar nepoata acestui dregător, și Leonaș fug de acasă pentru a se căsători, dar sunt căutați de către ispravnic și jandarmi. Apărați de Dochița și de Moș Corbu, ei reușesc să se ascundă pentru ca, în final, Ispravnicul să îi ierte, ba să-i și logodească...
În distribuție figurează soprana Maria Petcu-Catrina (Anica), mezzosoprana Asineta Răducan (debut în rolul Dochița), bas-baritonul Marian Rește (Moș Corbu), baritonul Alexandru Aghenie (Bujor), tenorul Mihai Irimia (Leonaș) și nu în ultimul rând baritonul Lorand Cristian (Ispravnicul). Își dă concursul Corul Operei, pregătit de maestrul Leonard Boga, care va fi și dirijorul spectacolului.
Regia artistică este semnată de cunoscutul director de scenă, Anda Tabacaru. Scenografia și costumele sunt create de Rodica Garștea.
Având în vedere condițiilor aparte de desfășurare, spectacolul se va adapta disponibilităților de spațiu, de scenă, de sonorizare și lumini, alttele, desigur, decât la sediu.
Un element important pentru public - intrarea este liberă!

S-a reluat cu succes „Recitalul de la ora cinci” la Muzeul „Casa Mureşenilor”din Braşov

Scriind despre Deschiderea oficială a Stagiunii Operei brașovene să precizăm și faptul că pe data de 12 septembrie a.c. a avut loc primul spectacol din cadrul tradiționalului proiect cultural în parteneriat Operă – Muzeu, intitulat „Recitalul de la ora cinci”, găzduit de „Casa Mureşenilor” (manager dr. Valer Rus).
Spectacolul s-a numit ”Bine ai venit, toamnă” și a inaugurat Stagiunea cu numărul 14 din intervalul 2018-2019. Gazdă a fost ca de obicei subtila poetă și actriță Nora Vlad, la pian - Simona Patriche. Au cântat sopranele Valentina Mărgăraș, Anda Pop, Maria Petcu-Catrina și Lăcrămioara Schuller.
O nouă întâlnire de poezie și muzică a avut loc și miercuri,19 septembrie a.c de această dată sub genericul „În ritmul valsului”. Pe afiș au figurat numele sopranei Mădălina Bourceanu, baritonului Adrian Mărcan, afmitrioană fiind actrița Nora Vlad, acompaniamentul fiind asigurat de pianista Simona Patriche.
Melomanii sunt așteptați săpătămână de săptămână în ziua de miercuri de la ora 17.00 la aceste minunate serate realizate de Opera Braşov şi Muzeul „Casa Mureşenilor”. Intrarea se face pe bază de bilete care se achiziționează la intrarea în sala de concert a muzeului.Taxă intrare: elevi, studenți- 2 lei, pensionari - 3 lei, adulți - 5 lei
De menționat, de asemenea, că evenimentele sunt realizate cu sprijinul sponsorului permanent „Bistro de l`Arte”.
000
Noua Stagiune la Opera Braşov a început cu dreptul. Sperăm să continue tot așa…

pt Observatorul Horia C.Deliu





Horia C.Deliu    9/22/2018


Contact:







 
Informatii Utile despre Canada si emigrare.
Inregistrati-va ca sa puteti beneficia de noile servicii oferite Online.
Business-ul dvs. poate fi postat Online la Observatorul!
Anunturi! Anunturi! Anunturi! la Publicitate Online

 

Home / Articles  |   Despre noi / Contacte  |   Romanian Business  |   Evenimente  |   Publicitate  |   Informatii Utile  |  

created by Iulia Stoian